Kysten utenfor Tenerife er et av Europas aller beste steder å oppleve hval og delfin på nært hold.
En pause til sjøs er en herlig avveksling - og det beste? Du kommer tett på de mektige hvalene.
- Camilla FlaattenReisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.

LOS CRISTIANOS/TENERIFE: Hval- og delfinsafari er populært på solrike Tenerife.
Solen varmer heftig allerede i formiddagstimene – så en tur til sjøs på et båtdekk blir et kjærkomment avbrekk.
I seilskuten ved siden av oss på kaien er det fullt av barnefamilier. Kaptein Sabeltann-følelsen er utvilsomt til stede, den skuten er nok litt mer spennende enn den hvite cruiseren vi sitter i. Men vår båt har innebygd motor, går stille og kan dermed nærme seg dyrene uten at det er noen fare for dem.
Kapteinen er en gammel sjøulk. Han har seilt på havet her i årevis og er en rolig type med masse erfaring. Paco vet at vi får se mektige dyr noen kilometer fra strandlivet der inne på Los Cristianos. Hva og hvor mye en får se på en hval- og delfinsafari er usikkert, men kapteinen har kontakt med noen andre der ute på havet og han har en god kikkert.
Så suser båten av sted, kapteinen har sett noe langt dere ute. Vannspruten står til værs i rullende bølger og en stor, svart finne kommer til syne. Den første hvalen på turen! Eller er det hai?! Nei, det er grindhval, beroliger guiden.
Lever i flokk
Grindhvalene (kalt «pilot whale» på engelsk) bor der ute. En familie på fire, med mor, far og to barn, ligger og dupper i vannskorpen. De prøver å sove, men søvnen blir avbrutt av nysgjerrige gjester. Hvalene spruter vann og bukter seg. Når de dukker under, kan de være der i ti minutter før de trenger å trekke luften igjen. Men nå gidder de ikke å gå ned - de vil late seg i solen og lar ivrige turister ta bilder.
De yngste hvalene leker seg litt, men holder seg i nærheten av moren. Med en vekt på mellom ett og tre tonn, og en lengde på mellom to og seks meter, er det ikke småtasser som kretser rundt båten.
De mektige hvalene er flokkdyr og holder seg alltid samlet. De spiser primært blekksprut, men makrell er også en del av dietten.
«Fastboende» hvaler og delfiner
Stredet mellom Tenerife og La Gomera er hjem til en hvalkoloni på rundt 250 hvaler. Det er generelt et rikt dyreliv i havet rundt Kanariøyene, rundt 26 av verdens 90 ulike hval- og delfinsorter finnes her. Spermhval, grindhval og knølhval er de vanligste hvaltypene. Verdens største pattedyr, blåhvalen, lever også i disse farvannene.
Siden mange av hvalene er «fastboende», gjør dette Kanariøyene til et av Europas aller beste steder å oppleve hvaler og delfiner på nært hold i deres naturlige miljø.
Har en flaks kan også en havskilpadde svømme dovent forbi båten, får vi vite. Delfiner bor det mange utenfor øyene.
– Delfinene liker seg godt borte ved fyret, sier guiden og peker. Men vi ser ingen delfiner ennå.
Delfintypen er såkalte «tumlere», en av de største delfinartene. De er mørkegrå og lysegrå, og kan bli over tre og en halv meter lange.
Så høres en gledesrop – delfinene har dukket opp like ved en grotte langs land. De er en lite stykke unna, men spretter opp av vannet rett ved siden av sjørøverskipet hundre meter bortenfor oss. To padlere suser på vannet for å komme nærmere de vakre dyrene. Delfinene er så lekne og morsomme, og spreller og herjer av seg vannet i solen.
Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.
En opplevelse for livet
Delfiner er gøy, men det er en ekstra morsom å oppleve hval på så nært hold, synes de andre om bord.
– Jeg har aldri sett hval før, dette var virkelig en opplevelse for livet. Det er vel verdt pengene, sier Melanie Hollie fra Swindon i England.
Hun og mannen Robert Abbott er på tur for første gang til Tenerife. De tar bilder og video med mobiltelefonen og forsøker å forevige øyeblikket så godt som mulig – uten å miste mobilen over bord.
Langt der oppe skimtes Teide (3718 moh.), Spanias høyeste fjell. Skydekket er enda bare en dis, så toppen synes godt fra sjøen.
Hollie sier hun håper å få oppleve en tur dit i løpet av ferieturen. Teide er bare en drøy times kjøretur, så det burde være mulig – men temperaturene er på langt nær de samme som ved kysten.
- Vi reiste på stjernekikketur til Teide – les mer om det her: