Slik fungerer Airbnb: Fem råd før du bestiller

Nybegynner og nysgjerrig på utleienettstedet? Les disse tipsene før du bestiller.

SOVE MED FISKER: Tidligere denne måneden lanserte Airbnb en konkurranse der premien var å overnatte i en «undervannsboble». Vinnerne ble kinesiske Wu Hao (t.h.) og Tang Di, som fikk tilbringe en natt med fiskene.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Delingsøkonomien har ført til at nettsider som Wimdu, Airbnb, Flipkey og CouchSurfing har flere hundre tusen brukere verden over. Du kan bo privat over hele verden og kanskje spare noen kroner på reisen.

«Alle» har hørt om det, og stadig flere nordmenn har prøvd seg på det. Siden oppstarten i 2008 har selskapet ekspandert fra USA til å bli en stor internasjonal aktør i utleiemarkedet med mer enn to millioner utleiesteder fordelt på 34.000 byer i 190 land.

205.000 nordmenn brukte Airbnb da de reiste utenlands i fjor – enten på ferie eller på jobbreise. Mens 197.000 utenlandske gjester benyttet seg av overnattingsmuligheten i Norge.

Her får du fem råd før du prøver deg på private utleiesteder:

1. Les beskrivelsene – nøye

Den fine leiligheten i New York. Det er rimelig, mye rimeligere enn hotell. Du lar deg friste og booker. Og leiligheten er kjempefin, det er bare det at ingen har opplyst om de to store barene rett utenfor soveromsvinduet.

Gå en ekstra runde før du bestiller – les tidligere gjesters opplevelse av stedet og bruk for eksempel Google Maps Streetview for å sjekke gatebildet utenfor vinduet hvis det er mulig.

Og jo flere bilder, jo bedre. Da får du et langt bedre inntrykk av stedet. Sjekk også beliggenhet på kartet, for å få en følelse av avstander til sentrum, strand, gamleby og lignende.

Og kan du stole på anmeldelsene?

Les også

Dette bør du tenke på før du velger Airbnb

STUNT: Airbnb har vokst seg enorme siden oppstarten for åtte år siden. De lanserer stadig stunt med spektakulære overnattingssteder – som i dette akvariet i Paris.

2. Billigere med hotell?

I noen storbyer kan hotell være billigere enn å leie leilighet eller rom via nettstedet. Paris, London og New York er noen av de mest populære reisemålene hos utleierne.

Men det er også noen av de mest kostbare. Så ta en ekstra prissammenligning før du bestiller.

Til New York snart?

Les også

Her spiser du godt i New York

3. Verifiser verten

Sjekk også utleier nøye. Har personen kontaktinfo som telefonnummer på siden sin? Sjekk også profiler på diverse sosiale medier og referanser fra tidligere gjester.

Se på kanselleringsvilkårene verten har, det kan variere fra fleksibelt til strengt.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

SJEKK: Du bør forsikre deg om ting som at verten er verifisert, at du vet nøyaktig hvor du skal bo og har kontakt med verten før du bestiller på utleiesteder på nett.

4. Bosted ble bestilt og bekreftet – men så avbestilt

Kansellering av fly eller overnattingssted er noe mange reisende opplever og kan være en av de mest stressende tingene som kan skje.

Hos Airbnb har du to alternativer – du kan enten overføre betalingen til et nytt overnattingssted eller få hele summen refundert.

Ses ikke lenger på en trussel:

Les også

Én million Airbnb-overnattinger i Norge i fjor

5. Ta kontakt med verten før du reiser

Hvis du er usikker på hvor leiligheten eller huset ligger, så ta en ekstra sjekk med verten.

Du kan også be om tips til nærområdet, hva du bør se og så videre. Avtal også når du ankommer og hvordan nøkkeloverrekkelse foregår.

Hos Airbnb skal det være enkelt å kommunisere med verten – enten via appen eller på e-post.

Kilder: Huffington Post, Wikipedia, CNN Travel, Airbnb.no, reiseblogger, venner og kolleger.

Reiselysten? Få inspirasjon her:

Les også

Maldivene på budsjett

Les også

Kroatia er en av sommerens vinnere

Les også

Her er prisnivået en fjerdedel av Norges

Og trenger du noen gode reisetriks?

Seks av de smarteste reisetriksene du trenger

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Test: Luksuriøs koffert ruller best

Slik pakker du kofferten effektivt

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Og mer om Airbnb:

Publisert: