Ukens grønne tips: Små grep som kutter familiens klimautslipp

Tre enkle ting som har stor effekt miljømessig.

Publisert: Publisert:

Mathåndtering og kjøtt er et av de viktigste tipsene for å redusere klimautslipp. Men man trenger ikke kutte biffen helt. Det hjelper veldig å kutte ned på mengden, ifølge Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Signe Dons / Heiko Junge, NTB Scanpix

 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Anja Bakken Riise

Jobber som: Leder for Framtiden i våre hender

Det er spesielt innen de tre B-ene man bør kutte, anbefaler Riise. Boligen, biffen og bilen. Og det er en god huskeregel.

Anja Bakken Riise Foto: Renate Madsen / Framtiden i våre hender

1. Effektive og enkle tiltak i boligen

Et lite tiltak med stor gevinst er å redusere innetemperaturen med én grad. Man kan kompensere med litt mer ull på kroppen.

Mye energi går med til oppvarming. Etterisolering er et godt tiltak. Det samme med mer energieffektive vinduer. Bytt gjerne ut oljefyr med pelletskjele, fjernvarme eller bergvarme, da det er mer miljøvennlige oppvarmingsmetoder. Det blir forbud mot oljefyr fra 1. januar 2020, og man kan få støtte fra Enova om man fjerner både oljefyren og oljetanken samtidig. Flere kommuner gir også støtte for å bytte ut gamle ikke-rentbrennende ildsteder.

Jo større bolig man har, desto større fotavtrykk avgir man, ifølge Riise. I en mindre bolig har man plass til færre ting og bruker mindre energi til oppvarming. Hvis man velger å bo litt mindre, eller flytter fra hus til leilighet, kan det ha mye å si. Men det er for mange et større tiltak. Tiny house movement er en amerikansk trend som har spredt seg over hele verden, et motsvar til at gjennomsnittshuset stadig blir større.

– Vi ser at det er mest blant unge som etablerer seg, som ser at de kan tenke seg litt enklere liv i mindre bolig. Det er en viss bevegelse, men foreløpig ikke en massiv bevegelse, sier Riise.

Les også

Tine Anita Jensen bor i en 22 kvm stor enebolig: – Jeg er en elendig husmor. Da er det greit at husvasken tar ti minutter.

Vi besøkte Tine Anita Jensen i minihuset hennes i 2018. Hun stortrives i eneboligen på 22 kvadratmeter. Foto: Paal Kvamme

2. Bil – mindre hverdagskjøring

Noe av det mest effektive for miljøet, er å kjøre mindre bil, tipser Riise om. Det kan gjøres på flere måter. Det gir dessuten et vedvarende klimakutt.

Man kan samkjøre med kolleger, ta kollektivtransport eller sykle. Elsykkel kan være erstatning for bil. Kan barnet ta buss fra fritidsaktiviteten?

– Å kjøre mindre bil, er definitivt det hverdagstiltaket som gir størst klimaeffekt. Hvis man dropper en kort flyreise, for eksempel mellom Oslo og Bergen, har også det ganske stor effekt, sier Riise.

Kan du ta tog en eller begge veiene?

Kutt i hverdagskjøringen er et effektivt tiltak. Foto: Rolf Øhman

3. Biff – mindre kjøttstykke, mer potet og grønnsaker?

Hva vi spiser og hvordan vi håndterer mat er vårt største fotavtrykk. Spis mer plantebasert og litt mindre kjøtt, særlig rødt kjøtt, anbefaler Riise.

Hvis alle tar en ekstra kjøttfri dag i uken, tilsvarer det utslippene fra 170.000 biler, ifølge beregninger Framtiden i våre hender gjorde i 2016.

– Alle må ikke ha kjøttfrie dager, men man må redusere kjøttbruken. I lasagnen kan man redusere mengden kjøttdeig og fylle på med grønnsaker. Man kan velge et mindre kjøttstykke og ha mer potet og grønnsaker. Det er en alternativ fremgangsmåte, sier Riise.

De fleste har litt å gå på når det gjelder matsvinn. I 2016 lå norsk matsvinn på 355.000 tonn, nå er vi oppe i 385.000 tonn. Maten vi kastet i 2016 kunne mettet 800–900.000 personer i løpet av ett år.

– Lukt, smak og vurder maten før du kaster den. Overvinn frykten for matmerkingen. Man må øve seg på å bli god på å bruke restene i kjøleskapet. Hvis alt har en fast plass, får man god oversikt over hva man har, sier Riise.

Les også

Ukens grønne tips: Fire produkter du kan bruke i stedet for plastfolie

Kan maten brukes til noe? Er maten egentlig dårlig? Foto: Heiko Junge / Scanpix

Kan du velge et mindre kjøttstykke? Foto: Signe Dons

4. De største grepene som gir mest effekt

Lange flyturer, fossilbil, oljefyring, hverdagskjøring og stort kjøttforbruk gir mest klimautslipp. For eksempel vil halvering av kjøttforbruket ha stor effekt.

Og en lang flyreise kan fort tilsvare samme utslipp som total kjøring i løpet av ett år. En tur til Florida vil fort være en av de største utslippene en familie gjør, ifølge Riise.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Matsvinn
 2. Oppvarming
 3. Framtiden i våre hender
 4. Klimautslipp
 5. Bil