Boligprisene steg i februar

Men Eiendom Norge forventer en moderat utvikling fremover.

Boligprisene steg 1,1 prosent i februar. Utviklingen er fremdeles sterk, mener Eiendom Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag kl. 11 ble Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for februar lagt frem av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

— Boligprisene februar 2015 steg nominelt med 1,1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,5 prosent. Noen vil si at det er i underkant av forventningene, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Boligprisene har steget 8,7 prosent de siste 12 månedene. Bergen og Oslo har hatt sterkest utvikling den siste måneden, mens Stavanger og Porsgrunn har hatt svakest utvikling.

— Prisveksten på 1,1 prosent er sterk, men det er ikke en sterk februar, den er midt på treet. Så langt i år er prisutviklingen midt på treet, sier Dreyer.

Når det gjelder de sesongkorrigerte prisene, som steg 0,5 prosent i februar, er de lavere enn på flere måneder. Dreyer ser en tendens til at prisutviklingen begynner å modere seg noe fra det vi hadde på slutten av året i fjor. Men det er for tidlig å trekke konklusjoner.

Eiendom Norge forventer et bedre balansert marked fremover, og ser at tolvmånedersveksten kan synke.

— Det skjer veldig rolig og forsiktig. Vi er bekymret for boligprisutviklingen og gjeldsnivået. Spesielt for førstegangskjøperne som ikke har opplevd andre renter enn i dag, sier Dreyer.

Store regionale svingninger

De regionale forskjellene er større enn vi har sett tidligere, ifølge Eiendom Norge. Tromsø skiller seg fremdeles ut, med tolvmånedersvekst på 16,6 prosent. Stavanger-regionen skiller seg negativt ut med 2,9 prosent i tolvmånedersvekst.

Det er spesielt stor forskjell i februarprisene mellom Oslo og Stavanger.

— Når vi ser forskjellen på Oslo og Stavanger, med henholdsvis 1,7 prosent og 0,4 prosent stigning, er det vesentlig. Det er press på leiligheter i Oslo, sier Dreyer.

Prisutvikling forskjellige steder i landet (siste måned/siste år): Oslo , 1,7 prosent/11,0 prosent

Bergen , 1,4 prosent/10,7 prosent

Trondheim , 1,1 prosent/8,4 prosent

Stavanger , 0,4 prosent/2,9 prosent

Kristiansand , 1,1 prosent/7,5 prosent

Tromsø , 1,4 prosent/8,7 prosent

Norge totalt , 1,1 prosent/8,7 prosent

Veldig mange leiligheter ble solgt i februar, spesielt i Oslo, men også på landsbasis. Opp mot 6700 boliger ble solgt i februar.

— Nordmenn handler bolig som aldri før, sier Dreyer.

I gjennomsnitt tok det 42 dager å selge bolig i Norge i februar, men forskjellene er enorme på landsbasis. I Oslo, Bergen og Bodø tok det kortest tid å selge bolig, henholdsvis 17, 19 og 25 dager. I Trondheim tok det 32 dager å selge bolig, Hordaland utenom Bergen 47 dager, Stavanger 52 dager, Rogaland utenom Stavanger 60 dager og Kristiansand 61 dager. Det tok lengst tid å selge bolig i Vest-Agder utenom Kristiansand og Aust-Agder, henholdsvis 91 dager og 102 dager.

Sterkere økning enn ventet

OBOS skriver i en pressemelding at prisene steg som ventet for OBOS-boliger, men at økningen er sterkere enn ventet. Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var på 47.613 kroner i februar, 2,5 prosent høyere enn januar i fjor og 17,8 prosent høyere enn februar i fjor.

— Renten er lav, arbeidsledigheten er lav, boligkjøperne har tro på fremtiden, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i OBOS.

— Prisveksten gjenspeiles også i salgstallene for nye boliger i februar, en måned med et høyt antall nyboligsalg, sier Pettersen.

Les også:

Publisert: