Forandring fryder

Fra ranch-inspirert i Houston til funksjonelt på Eiganes.

SVART: Huset i furu er tegnet av arkitekt Tommie Wilhemsen. - Vi valgte å male det svart fordi vi synes det gir et enkelt uttrykk som passert til omgivelsene, uansett sesong. Svart er fint mot både gress og snø, sier Vicky.
  • Kine Haukali
Publisert: Publisert:
Kjøkkenet i valnøtt er fra Poggen Pohl, mens eikeparketten er fra Parkett & Gulv.
Hattene og skiltene ble med på flyttelasset fra Houston.
Ettersom veggene i huset stort sett er hvite, ønsket paret å sette litt farge på badet. Badekaret er fra Danmark og krakken er fra Italia.
Ettersom veggene i huset stort sett er hvite, ønsket paret å sette litt farge på badet. Badekaret er fra Danmark og krakken er fra Italia.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Ekteparet Vicky og Stian Samuelsen møttes for 11 år siden gjennom jobb i samme selskap i Houston, som også er Vickys hjemby. — Stian er vokst opp på Stokka, men i første omgang var det ikke et tema for oss å flytte til Norge og Stavanger, ettersom vi begge hadde jobb i USA, forteller Vicky.

Egentlig er det parets sønn Kurt-Magnus som skal ha æren for at de bestemte seg for å flytte på seg, forklarer hun.

EIGANES: Ettersom huset ligger ut mot gaten, er paret veldig glad i den litt mer private hageflekken på baksiden. Rådyrene kommer tett opp til vinduene.

— For en del år siden kjøpte mine svigerforeldre en hytte på Randøy. Den sommeren Kurt-Magnus var tre år, tilbrakte vi veldig mye tid der inne. Han var mye sammen med sine norske kusiner. Alt var veldig harmonisk, og jeg hadde aldri opplevd Norge på den måten tidligere. Da vi var ute og plukket blåbær en dag, kikket Kurt-Magnus opp på meg og sa: «Mamma, dette er helt topp». - Resultatet er over all forventning:

Les også

Nesten alle rom er knyttet til atriet

Kjøpte usett

Det var første gang Kurt-Magnus hadde uttrykt følelser med ord på den måten, forteller Vicky. Det satte i gang nye tanker i henne.

— Den sommeren innså jeg at det kanskje var her i Norge han ville få den beste oppveksten og de beste mulighetene senere i livet. Noen uker senere sa jeg til Stian at vi kunne flytte til Norge hvis han ville det, og en time senere var han inne på Finn.no og kikket på hus, ler hun.

STUE: Vicky Samuelsen fra USA gir sønnen Kurt-Magnus (5) æren for hun gikk med på å flytte til Norge. Bord og teppe er bestilt fra Italia og bildet er malt av Kjell Pahr-Iversen.

Paret hadde bygd om huset sitt i Houston og så i første omgang for seg å kjøpe et renoveringsprosjekt i Stavangerregionen, eller noe litt nyere som de likevel kunne sette sitt eget preg på.— Men så fant jeg denne tomten, og vi ble veldig fristet av at husene her ikke ligger tett-i-tett, til tross for at beliggenheten er veldig sentral. I tillegg likte vi at det ligger flere gamle hus i nabolaget og at det ligger en gammel låve på andre siden av gaten. Stians foreldre kikket på tomten for oss og mente vi burde slå til. Så da kjøpte vi den usett, oppsummerer hun.

Huset snor seg over seks små etasjer:

Les også

I denne stuen er det fem og en halv meter under taket

Full klaff

Ettersom Vickys mann og arkitekt Tommie Wilhelmsen hadde spilt fotball sammen i ungdommen, ble det naturlig for paret å kikke nærmere på hans prosjekter.

— Vi vurderte flere arkitekter. Det som ble avgjørende for oss, var at Tommies hus smelter godt sammen med naturen og omgivelsene. Husene hans fremstår moderne uten å virke kalde. Jeg synes mange moderne hus blir litt for sterile. Men da jeg så på husene Tommie hadde tegnet tidligere, satt jeg og tenkte at der ville jeg følt meg som hjemme.

Da de selv fikk se tomten for første gang, ble Vicky litt bekymret over at den skråner svakt nedover, kombinert med at nærmeste nabohus ligger litt på høyden.

— Jeg var litt urolig for at vi ville bli veldig utsatt for innsyn, fordi jeg så for meg at vårt hus ville ligge mye lavere enn deres. Men Tommie foreslo å bygge denne bakre delen av huset opp, slik at vi fikk oppholdsrom på samme høyde som naboene. Der og da skjønte jeg at vi hadde valgt riktig arkitekt.

HIMMEL: Vicky har laget «The September night sky» i taket på sønnens rom, av fiberoptiske stjernepunkter, en ramme og et laken fra Ikea. - Jeg er ingeniør, og likevel brukte jeg to hele uker på å sette det sammen, sier hun.

Innredet med årets farge siden 2007:

Les også

Interiør med humør: Hjemme hos interiørkonsulenten

Signaturtrapp

Huset er grovt sett delt inn i to soner fordelt på to etasjer, pluss kjeller og utleiedel.

SPISESTUEN: Spisebordet ble med fra USA. Det samme gjorde maleriet «All I can remember was...» av Todd White.

I øverste etasje ligger stue, kjøkken og spisestue i en åpen L-løsning, med store vinduer langs hele fasaden og skyvedør ut mot en 50 kvadratmeter stor takterrasse.

TRAPP: - Jeg føler den representerer en moderne tolkning av en litt dramatisk vindeltrapp, og vi er veldig fornøyde med resultatet.

— L-formen i denne etasjen er nok faktisk den eneste likheten mellom dette huset og det huset vi hadde. Huset i Houston var det vi i USA kaller for et ranch-style house, og oppholdsrommene i dette huset lå også i åpen løsning i en slags L. Det trivdes vi veldig godt med. Arkitekten har videreført dette, men løsningen er mer moderne.I første etasje er det soverom, bad og en stue som foreløpig brukes mest til lek.

— Vi var opptatt av å tilføre varme til rommene. Derfor valgte vi å gå for møbler og stedbygde løsninger i valnøtt, både på kjøkkenet, i garderobene på soverommet og på badet vårt.

Trappen mellom første og andre etasje er et blikkfang.

— Jeg har alltid vært glad i kurvene i gamle, tradisjonelle trapper. Tommie foreslo derfor den runde veggen bak trappen. Jeg føler den representerer en moderne tolkning av en litt dramatisk vindeltrapp, og vi er veldig fornøyde med resultatet.

Oppdaterte og pusset opp hele boligen:

Les også

De skulle bare pusse opp et bad og et kjøkken...

KJØKKEN: Kjøkkenet i valnøtt er fra Poggen Pohl, mens eikeparketten er fra Parkett & Gulv. De store vindusflatene sørger for godt dagslys og fantastisk utsikt.

FunksjoneltFor å kunne finansiere det nye huset, solgte de huset i USA før byggeprosessen i Norge ble satt i gang.

De bodde først en lang periode hos Vickys foreldre i Houston og deretter seks måneder hos Stians foreldre i Stavanger.

TRAPPEN: Vicky har alltid vært glad i kurvene i gamle, tradisjonelle trapper. Arkitekten foreslo derfor å skape en rund vegg bak den moderne trappen.

Mesteparten av interiøret er fra Italia og kjøpt på nett.— Jeg var først rundt i de fleste møbelbutikkene i regionen, men alt er så fryktelig dyrt her. Det var ikke aktuelt å bruke en formue på nye møbler, og jeg endte opp med å bestille nesten alt fra samme leverandør fra Italia. Litt risikabelt med tanke på at farger og materialer ofte fremstår litt annerledes på bilder, men vi synes egentlig det meste passer veldig godt til huset.

At skyvedørene til garderoben viste seg å ha blank overflate når de ble pakket opp, viste seg å bli en positiv overraskelse.

Solnedgangen som kan ses gjennom vinduene bak sengegavlen, speiler seg i dørene, slik at paret også ser solnedgangen når de ligger i sengen.

Vicky beskriver huset som funksjonelt og lett å føle seg hjemme i og fremhever spesielt utsikten.

— Vi er helt enige om at de store vinduene er det beste med huset. De gir oss følelsen av å være ute når vi er inne, og vi har fantastisk utsikt samtidig som vi er helt skjermet for innsyn i et stort areal av oppholdsrommene.

SKYVEDØRER: De blanke skyvedørene reflekterer solnedgangen gjennom vinduene bak sengen. Bak dørene skjuler det seg et walk-in-closet.

Les også:

Publisert: