Nordmenn er bekymret for å reise til Tyrkia i sommer

Sviktende besøk har ført til sjarmoffensiv fra tyrkiske turistmyndigheter. De vil forsikre nordmenn om at et av deres favorittreisemål er trygt.

40 PROSENT NEDGANG: Turistene fra hele Europa svikter Tyrkia i sommer. Russland og Tyskland det største turistmarkedet, med i år er det en 40 prosent nedgang sammenlignet med fjoråret. Også fra Norge er det rundt an halvering av besøkende.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Utenriksdepartementet (UD) får daglige henvendelser fra nordmenn som lurer på om det om det er trygt å reise til Tyrkia, opplyser UDs pressevakt Hilde Steinfeld.

Nedgangen i antall besøkende til et av verdens mest besøkte turistland startet så smått for to år siden, men rett før jul ble nedgangen svært merkbar. Norske reisearrangører har redusert kapasiteten med charterfly med 60 prosent på få måneder.

Reiseselskapet Ving reduserte kapasiteten fra rett i underkant av 60.000 reiser i fjor til 21.000 reiser i år. Den totale kapasiteten til Tyrkia, på chartersiden, er på ca. 105.000 tusen reiser.

— Vi selger fortsatt turer til Tyrkia og har solgt 64 prosent av turene, hovedsakelig til Antalya, allerede. Men det meste av kapasiteten er flyttet vestover til Mallorca og Bulgaria, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Ved de aller rimeligste reisemålene er kostnadsnivået en femtedel av Norges:

Les også

Her er sommerens ti billigste og mest solrike reisemål

BEKYMRET: Utenriksdepartementet får daglig henvendelser fra nordmenn som er bekymret for reiser til Tyrkia. Kapasiteten er halvert siden fjoråret.

Hun forstår godt nordmenns engstelse for å reise.— Det dreier som de viktigste ukene i året for folk flest, de er redde for at ferien ikke skal bli noe av og vil ikke gamble på innstillinger og avlysninger. Mange får også høre bekymringer fra familie og venner, som synes det virker skummelt å reise etter alt de leser og ser i mediene, sier Larsen-Vonstett.

- Kan Tyrkia oppleve det samme som Egypt?

— Nei, jeg tror ikke det. Tyrkia har fortsatt sine fans også i Norge og det er klart at landet savner turistene som nå svikter, sier hun.

Trenden snudde — det går mot gresk supersommer:

Les også

Hellas gjør comeback på chartertoppen i sommer

Frir til Tyrkia-fansen

Tyrkiske turistmyndigheter savner utvilsomt turistene og har nå lagt ut på en rundreise i Skandinavia og Europa for å sjarmere folk tilbake.

Sørvestkysten mot Middelhavet, med Kemer, Side og Antalya i spissen, kalles Tyrkias riviera. Siden i fjor har de mistet 40 prosent av turistmarkedet, hovedsakelig russere. Men turistene svikter. Russerne får ikke lenger lov å reise på charter hit, og mange europeere er skeptiske på grunn av terrorfrykt og flyktningstrømmen fra Syria.

På få måneder har Antalya merket den kraftige nedgangen i besøkende.

VIL HA NORDMENN: Rundt 5700 nordmenn har eiendom langs kysten av Tyrkia. Sammen med badebyene Alanya (bildet), Side og Kemer utgjør byene den tyrkiske riviera.

Ordføreren i en av Tyrkias største badebyer, Menderes Türel, reiser sammen med sine kone og et entourage for å fremsnakke Antalya. De håper nordmenn vil komme tilbake. Snart.

— Antalya er en helt trygg by. Nå er det også mulig å få det til en veldig rimelig penge, sier Türel under en pressekonferanse på Hotel Continental i Oslo.

- Men nordmenn ringer til UD daglig og er bekymret for om det er trygt. Hva slags tiltak har dere iverksatt for å sikre at det er trygt i Antalya?

FRIERI: Ordfører Menderes Türel i Antalya bedyrer at turistområde er en trygg havn og håper at nordmenn vil komme tilbake. Nedgangen i antall besøkende har ført til at prisnivået har falt – noe som betyr rimelige reiser og opphold i sommer.

— Det er bare tre måter å komme inn i byen på. De er sikret. Hotellene har høy sikkerhet og er som egne øyer i byen. Vi ivaretar turistene og vi holder store arrangementer, konserter og festivaler stadig vekk hvor det aldri har skjedd noen ting, sier Türel. Nordmenn flest er ikke så bekymret viser ny undersøkelse:

Les også

Terror på turistmål: - Lynet slår ikke ned på samme sted to ganger

På flyplassen er det også tatt ekstra sikkerhetstiltak.

— Standarden på flyplassen er like høy eller høyere som på europeiske flyplasser. Vi screener både bagasje og passasjerer før de går på flyet, så sikkerhetstiltakene er høye, forsikrer styremedlem Yasar Döngel ved ICF Airport i Antalya.

Han understreker riktignok at ingen land har noen garanti mot terrorangrep.

Skjerpet trusselbilde i Tyrkia

Utenriksdepartementet utelukker ikke nye angrep i landet. De fraråder ikke reiser til tyrkiske badebyer, menskriver på sine reiserådssider: Tyrkia gjennomgår en periode med et skjerpet trusselbilde og en forhøyet terrortrussel, og landet har vært utsatt for flere omfattende terrorangrep i Ankara og Istanbul. Dette kommer i tillegg til den pågående væpnede konflikten i det sørøstlige Tyrkia.

UD fraråder alle reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene i Tyrkia nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria. Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser og opphold i resterende områder av de provinsene som grenser til Syria, samt øvrige provinser i sørøst.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få mer reiseinspirasjon her:

Les også

Kroatia er en av sommerens vinnere - men hvor reiser du? Få seks innsidetips

Les også

Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

Les også

Norwegian stopper direkteruten til Istanbul, flere følger etter

Les også

Ti grunner til å ta med barna til London

Les også

Hva er det med nordmenn og Kanariøyene?

Les også

Dette er verdens ti mest etiske reisemål

Les også

Hvor lenge vil «Karibiens best bevarte hemmelighet» forbli hemmelig? 

Les også

Denne europeiske hovedstaden overrasker - men du har neppe vært der

Mer om Tyrkia og den politiske situasjonen:

Hvor går Tyrkia?

FN-topp ber Tyrkia etterforske angrep på sivilie

Deler av Tyrkia er en krigssone på valgdagen

Publisert: