«Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post»

Men har det noen gang vært innbrudd som følge av en slik oppdatering? Vi har sjekket.

Hvis du deler feriestatuser i sosiale medier, vær litt mer vag enn dette, anbefaler forsikringsselskapene. Foto: Faksimile

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hver sommer advarer forsikringsselskapene mot å legge ut statusoppdateringer om ferien. Men har det egentlig vært innbrudd som følge av at noen har lagt ut at de «koser seg i Spania» på Facebook?

Vi ville sjekke om det faktisk har skjedd at tyver har brutt seg inn som følge av en Facebook-status, og har snakket med Asker og Bærum politidistrikt, Stavanger politistasjon, og fem forsikringsselskap.

Her er konklusjonen:

 • Bærum og Asker politidistrikt , har kjennskap til et tilfelle
 • Stavanger politistasjon , kjenner ikke til noen tilfeller, men utelukker ikke at det kan ha skjedd
 • Tryg , kjenner ikke til konkrete tilfeller
 • DNB , kjenner ikke til konkrete tilfeller
 • Gjensidige , kjenner ikke til konkrete tilfeller
 • Storebrand , ingen saker knyttet til Facebook
 • Codan , kjenner ikke til konkrete tilfeller

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du «er på ferie frem til xx. dato», advarer Huseiernes Landsforbund.

— Det er opplagt at tyvene og bandene har blitt mer proffe. De bruker alle mulige informasjonskanaler til å sjekke når folk er borte og hus er tomme, sier Petter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Les også: - Innbruddene virker mer planlagte enn før

Skriver du om ferien på Facebook? Si din mening i kommentarfeltet!

Dro på fjellet – så kom tyvene«Det kribler…:O) SOL! Først helg og så og jeg skal nyyyyyte en uke på Ustaoset…jeg er kjempeheldig!!!», skrev en kvinne fra Bergen på Facebook i 2012. Mens hun var borte brøt tyver seg inn i huset hennes, ifølge Bergensavisen.

Tyvene brøt seg inn via altandøren og tok en PC, men forsikringen ble ikke avkortet selv om hun skrev på Facebook at hun var reist på fjellet, ifølge Bergensavisen. Politiet antok at meldingen kvinnen postet på sin åpne Facebook-profil kan ha trigget innbruddet i boligen hennes.

Sommeren 2012 skrev en jente som gikk første klasse på videregående i Asker/Bærum-området på Facebook at hun skulle til USA med familien sin på et gitt tidspunkt.

— Noen av hennes venner på Facebook benyttet sjansen til å bryte seg inn, og hadde tilhold i deres hus i flere dager. Det vet vi på grunn av forklaringene til de som ble tatt, sier Bjørn Egil Drangevåg, politiførstebetjent i Asker og Bærum politidistrikt.

Han vet ikke om flere tilfeller fra området, men anbefaler at man ikke legger ut statusoppdateringer om ferie på Facebook.

Les også: Heldigvis fikk naboen vasket bort denne meldingen...

- Invitasjon til å bryte seg inn

Tryg advarer kundene mot å spre ferien i sosiale medier.

— Det er nærmest et stående råd. Mange har åpne profiler, så statusoppdateringene kan ses av alle, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

- Hvis vi skriver «Nå er vi borte fra huset vårt i tre uker», er det en invitasjon til å komme og bryte seg inn. Men det er klart at man kan gjøre det ufrivillig ved at man poster en oppdatering som er uskyldig «koser meg med familien», så viser den at du er i Borneo, ikke i Bergen, sier Irgens.

Han ser ikke bort fra at det kan ha skjedd innbrudd knyttet til Facebook-statuser, men kjenner ikke til konkrete tilfeller.

Også DNB advarer.

— Setter du statusen på sosiale medier til at du er utenlands og kjeltringene får med seg dette sier det seg selv at ditt hus er sårbart, sier Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Mollestad anbefaler at man sørger for at postkassen ikke fylles opp og at man ikke lar plenen gro igjen mens man er på ferie, og at man ber naboene følge med mens man er borte.

Les også: Feriepakkede biler tømmes av tyvebander

Har sluttet å advare

Gjensidige Forsikring har sluttet å advare mot Facebook på ferie, de har snudd. De mener det går normalt sett fint å dele feriebilder, men mener en bør tenke over hva en skriver, og ikke annonsere at huset står tomt.

Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige, sier til oss at folk får gjøre som de vil.

- Vil noen finne ut om du er borte, finner de ut av det på andre måter, sier Thoresen.

Om man får innbrudd, og du var åpen om ferieplaner på Facebook, vil ikke det ha noe å si for skadeoppgjøret, ifølge Thoresen.

- Øker man risikoen for innbrudd ved å poste på Facebook at man har reist på ferie?

— Vi har ingen grunn til å tro det, sier Thoresen.

Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand, oppfordrer til å bruke sunn fornuft når man bruker Facebook og Twitter i ferien.

Men Storebrand har ingen enkeltsaker om innbrudd knyttet til Facebook-oppdateringer.

Les også: Har du sjekket denne før du reiser på ferie?

- Vurder vennene dine

Codan forsikring har også tidligere advart mot å poste bilder eller statuser fra ferien. Det har de sluttet med, da de ser at det er vanskelig å knytte innbrudd til statusoppdateringer på Facebook.

- Har dere registrert at det har vært innbrudd som følge av en slik oppdatering?

— Det er litt vanskelig å sjekke. Tyvene oppgir ofte ikke årsak til innbruddet, sier Mari Faaberg, informasjonssjef i Codan.

Faaberg anbefaler at man vurderer hvem man har som venner på Facebook. Er det kun venner, eller er det også folk man ikke stoler på?

— Men på samme måte som vi anbefaler å la hjemmet se bebodd ut i ferien, anbefaler vi å tenke gjennom hvem man deler oppdateringer med. Vit hvem følgerne dine er og la bare dine venner se statusoppdateringene, er vårt råd, sier Faaberg.

Skriver du om ferien på Facebook? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

 2. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

 3. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

 4. Nå vil han stramme inn igjen

 5. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler

 6. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn