Ved årsskiftet bestemte Marie Nord seg for at hun ville ha høyere lønn. Slik fikk hun 100.000 kroner mer.

Nye undersøkelser viser at få av oss forhandler lønn. Det taper vi trolig mye på. Her er seks råd for samtalen med sjefen.

Publisert: Publisert:

– Å forhandle lønn trenger ikke være så komplisert. Det kommer an på forholdet du har med lederen din og om du har gjort en god jobb i forkant, mener Marie Nord. Foto: Siri Øverland Eriksen

 • Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

– Noen ganger må man bare be om det man vil ha.

Marie Nord har flere ganger spurt om å forhøye lønnen. Da hun startet som rådgiver hos Hammer og Hanborg i 2017, fikk hun et tilbud som var lavere enn det hun så for seg.

– Jeg ønsket ikke å gå ned i lønn fra stillingen jeg kom fra, og spurte derfor om de kunne komme med et tilbud som matchet det.

Dermed fikk hun viljen sin og startet i ny jobb med en lønn hun var fornøyd med.

Høy sannsynlighet for å få høyere lønn

Få velger å gjøre som 33-åringen, viser en fersk undersøkelse fra Norstat på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO).

Nesten 60 prosent av norske arbeidstagere forhandlet ikke om lønn da de byttet jobb sist, ifølge de ferske tallene. Av dem som faktisk prøvde å forhandle, fikk 77 prosent høyere lønn.

Når man starter i sin første jobb og er nyutdannet, føles det vanskelig å be om mer enn man blir tilbudt, sier advokat i NITO, Birgithe Hellerud.

– Men din første lønn danner grunnlaget for lønnsnivået ditt senere. «Ingen» går ned i lønn ved bytte av jobb, derfor er startlønnen viktig. Denne historien viser at man må tørre å snakke om lønn.

Start med å sjekke lønnsnivået i virksomheten, både generelt og for din stillingskategori, råder hun.

– Dersom det ikke står noe i stillingsannonsen, kan det være lurt å ta kontakt med tillitsvalgt for din fagforening. Aktuelle fagforeninger har gjerne begynnerlønn og lønnsstatistikk tilgjengelig på nettsiden, men da for stillingskategorien – ikke virksomheten.

 • Vi har startet ny karrierepodkast. Hør siste episode her:

Gikk opp i lønn på nytt

Også ett år inn i den nye jobben, ved årsskiftet til 2018, ønsket Nord seg opp i lønn.

33-åringen satt i åpent kontorlandskap og var på et tidspunkt alene med daglig leder.

– Så sa jeg «du, jeg har tenkt på en ting, jeg vil gjerne gå opp i lønn nå». Sjefen min spurte så hva slags sum jeg tenkte på, og jeg svarte 500.000. Og det sa hun var greit.

Fra en årslønn på 400.000 kroner gikk hun dermed opp 100.000 kroner, inkludert den generelle årlige lønnsveksten.

Det skader ikke å være direkte, mener Marie Nord. – Si: «Jeg føler jeg oppfyller ting og håper dere føler det samme. Dette er summen jeg ser for meg.» Foto: Siri Øverland Eriksen

Nords tips

33-åringen mener man ikke nødvendigvis trenger å legge ut om hvorfor man vil opp i lønn.

– Jeg mente selv at jeg hadde levert gode resultater i det året jeg hadde vært der, og det bør i utgangspunktet holde. Si summen du ser for deg, og så er det opp til arbeidsgiver å komme med oppfølgingsspørsmål hvis de tviler.

Nord understreker at hun var heldig med en sjef som ikke stilte spørsmål. Men lurer arbeidsgiver derimot på hvorfor du bør opp i lønn, er Nords råd følgende:

Marie Nord (33) fra Oslo. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Ikke legg ut om at du trenger høyere lønn fordi du skal gifte deg eller har kjøpt hus, det er irrelevant for arbeidsgiveren din. Vis til snittlønnen som bransjen opererer med og at du fortjener å gå opp på bakgrunn av det du har levert hos dem. Forhold deg til fakta, ikke trynefaktor.

Hun mener det beste er å forhandle lønn idet du starter i ny jobb – ikke underveis.

– Dersom spørsmål om lønn kommer opp i siste fase av jobbintervjuet, er det bedre å ta det opp da enn å vente til du har fått tilbudet – og så begynne å mase.

Seks råd for lønnssamtalen

Også en fersk undersøkelse fra interesse- og arbeidstakerorganisasjonen Econa viser at få forhandler lønn. Kun halvparten av foreningens medlemmer har lønnssamtale. Undersøkelsen, hvor 10.000 medlemmer har svart, viser at de som tar lønnssamtalen i snitt får nesten 50 prosent større lønnsøkning enn de som ikke gjennomfører slik samtale med arbeidsgiver.

– Det er synd at så få velger å gjøre det når man ser hvor stor gevinst det kan gi. I utgangspunktet bør du ta en slik samtale én gang i året. Tar ikke sjefen initiativ, er det viktig at du selv gjør det, sier advokat og leder av Econas arbeidslivsavdelinger, Per Christian Rogdar.

Ved å følge punktene under bør du ifølge Rogdar kunne håndtere de fleste temaer som kommer opp i forhandlingen:

Advokat hos Econa, Per Christian Rogdar. Foto: Annette Larsen

1. Hold medarbeidersamtale og lønnssamtale adskilt: – Det gir deg en bedre lønnsutvikling. Medarbeidersamtalens formål er å utvikle deg som medarbeider. Lønn vil ofte være et forstyrrende element i denne sammenheng.

2. Argumenter med utgangspunkt i kriteriene i arbeidsgivers lønnspolitikk: – Virksomhetens lønnspolitikk vil ofte være nedfelt i personalhåndbok, men kan også være angitt i arbeidstagerens arbeidsavtale. Kriteriene sier noe om hvilke forhold arbeidsgiver vil vektlegge i sin vurdering og hva medarbeiderne blir målt på. Dette må du ta inn i din argumentasjon.

3. Begrunn dine lønnskrav ut fra din markedsverdi og de resultater du har oppnådd: – Se på stillinger du kan sammenligne deg med. Bruk lønnsstatistikk, ansvar, ansiennitet og bransjeerfaring. Er det store avvik mellom din lønn og markedsvilkårene for jobber med samme krav til kompetanse og erfaring, bør du foreslå at det utarbeides en plan for hvordan dette gapet skal tettes.

4. Skriv ned suksesshistorier fortløpende gjennom året: – Fremhev oppnådde mål og andre resultater som har bidratt til virksomhetens utvikling. Dokumenter at du evner å løfte både egne prestasjoner, men også avdelingen du tilhører. Bruk eksempler, og vær konkret. Hva er dine tre beste prestasjoner det siste året? Har du hevet kompetansenivået ditt eller opparbeidet deg spisskompetanse innen et felt som er viktig for virksomheten?

5. Vær tydelig på dine lønnsforventninger og begrunnelsen for dine krav: – Under lønnssamtalen bør du være tydelig på hvor stort lønnstillegg du mener du bør ha og hvorfor, samtidig som du sørger for at tonen i møtet forblir konstruktiv. Det kan også være aktuelt å ta opp historikk fra tidligere lønnssamtaler dersom tidligere oppgjør har gitt liten uttelling.

6. Husk at du legger grunnlaget for neste lønnsoppgjør på slutten av lønnssamtalen: – Får du ikke det lønnstillegget du mener du fortjener, bør du be om en konkret tilbakemelding fra arbeidsgiver på hvordan du kan nå det lønnsnivået du selv mener at er riktig før neste lønnsjustering.

– Jeg ba virkelig bare om å gå opp 100.000 kroner i lønn, og så var det gjort, sier Marie Nord. Foto: Siri Øverland Eriksen

Et tabubelagt tema

Nord tror få velger å forhandle lønn fordi mange kvier seg for å snakke om penger.

– Jeg tror lønn er et tabubelagt tema. Vi snakker ikke om hva vi tjener, og derfor er det også vanskelig å forhandle lønn.

Kjell Gunnar Salvanes, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi hos Norges Handelshøyskole (NHH), påpekte nylig at unge har mest å tjene på å bytte jobb – nettopp fordi det ofte også medfører lønnsøkning.

– Det er nesten sånn at man må bytte jobb for å gå i lønn, og det er ikke arbeidsgivere tjent med, mener Nord.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Hareide signerte byvekstavtalen: - En god dag for Rogaland

 2. Ryfylketunnelen nattestengt fra mandag

 3. Viking må trolig endre på laget

 4. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

 5. Når en gruppe i samfunnet føler seg spesielt uthengt, må det være på sin plass å lytte, og å innrømme feil.

 6. «Preikestolens søster» kaller de den - men er det for langt unna?

 1. Karriere
 2. Lønn
 3. Arbeidsliv
 4. Jobb
 5. Webview