Boligprisene faller mer i Stavanger enn ellers i landet

Prisfallet i Stavanger var på 1,6 prosent. Boligprisene falt med 1,1 prosent i juli i landet for øvrig.

Det har så langt i 2019 vært et stabilt boligmarked med stor aktivitet og moderat prisutvikling over det meste av landet, ifølge Eiendom Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Boligprisene i Norge sank nominelt med 1,1 prosent i juli 2019. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,7 prosent.

Boligprisene i Stavanger sank med 1,6 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent, viser statistikken.

Stavanger svakere enn Oslo og Trondheim

Stavanger har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo (-0,8 prosent), men svakere enn i Bergen (+0,2 prosent), og Trondheim (+0,1 prosent).

I Stavanger har boligprisene steget med 0,8 prosent de siste tolv månedene. Det er svakere enn i Oslo (+1,9 prosent), og Trondheim (+1,1 prosent), men lik som i Bergen.

Det har i juli blitt solgt 222 boliger i Stavanger, det er 10,4 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2018. Hittil i år er det solgt 2690 boliger. Det er 9,0 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Det har i juli blitt lagt ut 79 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 12,2 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2018. Hittil i år det lagt ut 3062 boliger til salgs. Det er 6,6 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Normalt med fall i juli

Boligprisene i landet er nå 1,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge mandag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

– Boligprisene falt som normalt i juli. Fallet er større enn vanlig for juli, men utviklingen må sees i sammenheng med de to foregående månedene og utviklingen i august, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Romerike med en oppgang 0,6 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en nedgang på 1,3 prosent.

Les også

Før og etter: To uker senere var leiligheten fullstylet og solgt langt over prisantydning.

Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene mandag formiddag.

Høy aktivitet

I juli ble det solgt 4.714 boliger i Norge, noe som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 4,3 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

– Aktivitetsnivået holder seg på et høyt nivå. Det er aldri tidligere solgt så mange boliger i en juli måned, sier Dreyer.

I juli ble det lagt ut 3.197 boliger til salgs i Norge, noe som er 2,7 prosent flere enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut 4,7 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

– Også her er det rekord i antall boliger lagt ut i markedet.

Les også

Han trodde han kjøpte en treroms leilighet. Da tok han grundig feil.

Lenger salgstid

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i juli 2019, noe som er tre dager flere enn i juli 2018.

– Dette henger sammen med at vi gjennom hele året har hatt mange boliger til salgs. Kjøperne har hatt lengre tid til å tenke seg om og det tar lengre tid å få solgt. I juli selges ofte mange boliger som vært i markedet en stund, noe som påvirker salgstiden, sier Dreyer.

Raskest salgstid hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 33 dager og tregest salgstid hadde Stavanger/m omegn med 87 dager.

Regionale forskjeller i juli

Dette sier Dreyer:

Oslo, nominell vekst på 0,5 prosent

– Det er fortsatt et stort utbud av boliger til salgs, og det er solgt 13 prosent flere boliger i juli i år sammenlignet med i fjor. Vi ser et godt marked med mange boliger og mange kjøpere.

Bergen, nominell vekst på 1,3 prosent

– Her ser vi en nedgang i tilbudssiden, men utbudet av boliger er fortsatt på et høyt nivå. Her er det solgt 15 prosent flere boliger i juli i år sammenlignet med juli i fjor. Et meget godt marked for å være juli. Det har en sammenheng med at det ble lagt ut mange små og sentrumsnære boliger som det er stor etterspørsel etter.

Trondheim, nominell nedgang på 1,4 prosent

– Det har vært en mindre nedgang i tilbudssiden i markedet, men likevel et stort utbud av boliger til salgs. Antallet solgte boliger de første syv månedene av året er rekordhøyt.

Stavanger, nominell nedgang på 1,6 prosent

– Stavanger har hatt en nedgang i antall boliger til salgs i juli, men aktiviteten har vært høy. En god måned til juli å være.

OmrådeEndring siste månedEndring sesonjustering siste månedEndring siste årGj.snittlig kvadratmeterpris
Oslo0,5 %-0,8 %1,9 %72.706 kr
Bergen1,3 %0,2 %0,8 %43.605 kr
Trondheim-1,4 %0,1 %1,1 %45.570 kr
Stavanger m. omegn-1,6 %-0,1 %0,8 %35.081 kr
Tromsø -1,4 %0,1 %3,9 %47.145 kr
Kristiansand-1,6 %0,0 %2,5 %29.487 kr
Norge-1,1 %-0,7 % 1,6 %42.361 kr
Les også

Leiligheten kostet 520.000 kroner i 1998. 21 år senere er prisen femdoblet.

OBOS: − Uvanlig prisoppgang

Forrige uke meldte OBOS om prisoppgang på 0,3 prosent i juli i Oslo. Det er en sterkere prisutviklingen enn vanlig i hovedstaden.

– Det spesielle i sommer er at det er omsatt 18 prosent flere boliger i juli sammenlignet med juli i fjor. Det viser at det er stor etterspørsel og høy aktivitet i boligmarkedet. Vi tror dette er noe som vil fortsette utover året. Lønnsvekst og høy sysselsetting vil bety mer for boligprisene enn eventuelle nye renteøkninger, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

På landsbasis steg OBOS-prisene med 1 prosent.

I juli var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstaden 63.605 kroner. For landet sett under ett, var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 55.508 kroner.

Forventer moderat prisutvikling fremover

Aktivitetsnivået vil gå kraftig opp i august som er en av de mest hektiske salgsmånedene i året, spår administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Selgere, kjøpere og meglere er tilbake fra ferie, studenter skal finne seg en bolig og etterspørselen har en tendens til å toppe tilbudet i denne måneden. I år vil tilbudet være bedre enn på mange år, men så lenge etterspørselen holder seg sterk, forventer vi at markedet fungere bra for alle parter, sier han i en pressemelding.

Han mener det er grunn til å forvente en moderat prisutvikling utover høsten.

– Dette er positivt og bidrar til en gradvis senkning av terskelen for førstegangskjøpere.


Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.

Publisert: