Fra vingård til vingård i Piemonte

Piemonte er et av Europas mest kjente vindistrikt. Hvorfor ikke tilbringe ferien nettopp på en vingård?

En kort kjøretur fra Cascina Castagna ligger vakre Castiglione Tignella. Piemonte har en nydelig landsby på nesten hver eneste bakketopp.
  • Heidi Røsok-Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Benvenuti! Velkommen!

Piera Viarengo – kokk – innehaver – gartner – servitør og vertinne – tar imot oss på gårdsplassen utenfor Agriturismo Fiordaliso, en liten agriturismo med sine beskjedne tre rom.

Viarengo har stått på kjøkkenet siden hun var fem år, og byr også på restaurant som åpner opp for gjester fra hele området i helgene.

– Jeg skal vise dere rommet, og så blir det en lett lunsj om en halv time, smiler hun.

På Agriturismo Fiordalis, som betyr kornblomst på norsk, bor du midt i det grønne, med skog på alle kanter.
Les også

Få mer ut av reisen: Her er 12 apper som gjør turen lettere.

Vi sjekker ut ut agriturismo-konseptet i Piemonte. Fiordaliso ligger et kvarters kjøring utenfor Asti. Konseptet agriturismo, eller gårdsturisme, går ut på å bo på en gård som også tilbyr overnatting, nesten alltid frokost og av og til også lunsj eller middag.

Mange av gårdene produserer kun vin, mens andre igjen – som denne – dyrker korn, frukt og grønnsaker i stor skala. Lokale produkter brukes med stolthet.

– Som dere ser, er det naturen folk kommer hit for, sier Piera, og slår ut med armene.

Det er skog på alle kanter, og de tre rommene har hver sin store terrasse med pergola over, hvor du føler at du sitter midt i det grønne. Sirissene og fuglene kjemper om oppmerksomheten vår.

Med mel fra eget korn og egg fra egne høner byr Piera Viarengo på hjemmelaget tajarin, en typisk pastarett fra Piemonte. Ella (9) tar spent imot.
Les også

Om gjesten raserer leiligheten din med vilje, gjelder ikke Airbnbs forsikring. Dette bør du vite før du bruker tjenesten.

Solmoden lunsj

På gården som foreldrene hennes fremdeles driver, dyrkes alt fra tomater og salat til mais, korn, frukt og selvsagt vindruer.

– Vi er selvforsynte med det meste. Alt dere kommer til å få servert, kommer fra gården, eller fra nabogårder vi samarbeider med, forteller hun.

Like etter er pranzo - lunsj - servert.

– Dette er våre tomater, høstet nå i morges. Dere har ikke så gode tomater i Skandinavia, eller hva? spør Piera.

Vi nikker bekreftende. Importerte grønnsaker som er høstet lenge før de er fullmodne, kan aldri nå opp til bruschetta al pomodoro (brødbiter med ferske tomater, basilikum, olje og hvitløk) med så kortreiste og nyhøstede tomater det er mulig å oppdrive.

– Og denne enkle salamien har en nabo av oss laget. Han er over 80 år, smiler Piera, og rekker oss fatet.

Middagen samme kveld følger samme formel: Rett på rett basert på enkle, lokale råvarer. Ost med honning fra en av nabogårdene, fersken fra egne frukttrær. Spekeskinke med selvdyrket stangselleri og nektarin fra hagen. Håndlaget pasta fra eget korn og egg fra gårdens høner. Hjemmelaget is med frukt. Vi ruller i seng etter en sjuretters middag nesten utelukkende laget med gårdens egne produkter.

Salami fra nabogården og tomater fra hagen, en av forrettene på agriturismo Fiordaliso.
Is laget med melk fra en bonde i nærheten og egne egg, servert med fersk frukt fra egen hage. Så enkelt, og så godt, på Fiordaliso.
Druene må jevnlig inspiseres, tynnes ut og passes på. Jobben gjør Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen selv.
Les også

Overstiger du denne summen når du handler i utlandet, bør du vite om disse tollreglene.

Drømmen om vingård

– Vi skulle ikke kjøpt en vingård, da, spurte Morten meg en kveld for over elleve år siden, da vi så på et reiseprogram om vingårder på TV, forteller Hilde Ljungstrøm.

Nå har paret nettopp feiret at det var ti år siden starten, da de var i mål med kjøpet av vingården Cascina Castagna i Calosso i Piemonte.

Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen hadde en stund kjent på drømmen om å gjøre noe annet enn A4-livet. At den første vingården de valgte å se på, ble til et kjøp, hadde de ikke regnet med.

Det er viktig å smake på egen vin. Den gamle garasjen har blitt et overbygd område som gjestene på Cascina Castagna kan slappe av i skyggen.
Fem ulike viner produseres på Cascina Castagna. De har nok å holde på med i vintersesongen, før turistene igjen begynner å strømme til ved påsketider.

Helt integrert

Nå er paret fullstendig integrert i lokalmiljøet i Calosso, nordøst for Neive i Piemonte.

– Vi hadde litt flaks da. Naboen viste seg å være en pensjonert professor som var ekspert på vinmark. En annen nabo har hjulpet oss masse med selve vinproduksjonen, forteller paret.

De produserer rundt 2000 flasker vin i året, fordelt på fem ulike varianter av både hvitvin og rødvin. I løpet av de ti årene som har gått, har de gradvis bygd fire ferieleiligheter som de leier ut, i stor grad til nordmenn.

– Hele vinproduksjonen selger vi til gjestene eller andre som er innom hos oss, samt en lokal restaurant, forklarer Hilde.

Det kan bli hett i Piemonte, og da kan et forfriskende bad være deilig. På Cascina Castagna var det ikke bare-bare å etablere et basseng i det UNESCO-beskyttede området, men det norske paret Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen kom i mål til slutt.
En kort kjøretur fra Cascina Castagna ligger vakre Castiglione Tignella. Piemonte har en nydelig landsby på nesten hver eneste bakketopp.
Nevøen Aleksander Ljungstrøm har kommet en måned for å hjelpe onkel Morten og tante Hilde på vingården Cascina Castagna.

Feriehjelp

De siste ti årene har alle vintre gått med til vinproduksjon og oppussing, og sesongen fra påske til innhøsting blitt brukt på feriegjestene. Prosjektet «egen vingård» er ikke noe for folk som foretrekker å sitte stille.

– Nei, det har vært hardt arbeid. Men vi har ikke angret en dag, forteller vinbøndene.

I sommer har de hatt både besøk og hjelp av nevøen Aleksander Ljungstrøm (12).

– Hei! Skal det være noe fra Aleksanders bassengbutikk, spør han ungene, og peker på oppslaget ved bassenget.

Kroneis, lollipop og brus står på menyen. Tolvåringen hjelper til med vanning og andre enkle oppgaver, og overskuddet fra bassengsalget går rett i feriekassen til Aleksander. Kanskje kan det være starten på sparing til innkjøp av egen vingård?

Den hvite kanin

Agriturismoen Bianconiglio (den hvite kanin) ligger mellom de vakre landsbyene Castiglione Falletto og Monforte di Alba, omgitt av Barolo-vin på alle kanter. Huset stammer fra 1600-tallet, og funnet av en murstein med en innrisset kanin ga agriturismoen sitt navn. Pira-familien har drevet stedet i fem generasjoner. Stoltheten over landskapet, produktene og historien går igjen hos de mange agriturismoene i området.

Familien Pira har laget vin her i fem generasjoner. Nå leier de også ut rom til turister, som agriturismo.
Vakre Barolo med vinslottet i skumring kan ta pusten fra både turister og lokale.

– Vi er så heldige som er født og har fått vokse opp i et område med skjønnhet av en så sjelden karakter, det er et privilegium, forteller Elisa Pira, som driver familiegården.

Hun trekker også frem turistene som besøker gården som et stort pluss.

– Det er en ære. ​​Vi har gjester fra hele verden, og mange forskjellige nasjonaliteter som besøker vår agriturismo hver eneste dag, noe som tillater en blanding av kulturer, og beriker oss veldig, forteller Pira.

I likhet med veldig mange i området er Pira-familien en del av «slow»-bevegelsen – altså langsomme opplevelser. Langsom turisme, langsom mat (slow food har sitt hovedsete i byen Bra i Piemonte), og det å ikke bare haste fra sted til sted.

– Jobben min er først og fremst en lidenskap, forteller hun.


Piemonte er utrolig vakkert, og mange vingårder kan tilby spektakulær utsikt fra bassengområdet.
Å sykle fra landsby til landsby eller agriturismo til agriturismo i Piemonte er populært. Her fra La Morra.
Rundt i Piemonte-område kryr det av vakre små landsbyer, som Neive.
Publisert: