Hvilket av disse er Sørlandets flotteste julehus?

Stem frem din favoritt her.

Stem fram din favoritt.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Trenden med å julepynte norske hus og hager ser ut til å bli stadig sterkere. Titter du utover nabolaget i tussmørket, ser du fort at både den ene og andre boligen blir opplyst av forskjellige typer julelys og julefigurer. Noen steder blinker det i alle slags farger fra både lyslenker og lysende nisser eller reinsdyr. Andre steder, derimot, har man en litt mer dempet pyntestil med en lyslenke eller tre på husveggen, og kanskje et par til i noen trær i hagen.

Men beboerne i disse fire husene har tatt pyntingen en god del hakk videre. Etter en utvelgelsesrunde, er de nå nominert til å være med i konkurransen om å være Sørlandets flotteste julehus. Hvem som går av med seieren, er opp til Fædrelandsvennens lesere. Så bli med i konkurransen og stem på det du synes er Sørlandets flotteste julehus!

Se nederst i artikkelen hvordan du stemmer.

Julehus 1: Hyllelia i Vågsbygd, Kristiansand

Julehus 1

Hyllelia i Vågsbygd, Kristiansand

- Det begynte med noen få lysslynger i 2012, men så har det blitt gradvis mer for hvert år, forteller Magne Ourom.

I år begynte han arbeidet med å henge opp julebelysningen første november. Han forsøker å dekke mest mulig av huset med julepynt, dessuten er han opptatt av å ha litt system, slik at ting ikke henger og slenger.

- Ungene synes det er kjempegøy, så det er mye for deres skyld jeg gjør det. Dessuten så er det veldig gøy å se resultatet når alt er ferdig og lysene tennes. Jeg synes det er fint med litt farger blandet med hvitt lys, sier han.

Foto: Privat

Julehus 2: Tingvatn, Hægebostad kommune

Julehus 2

Tingvatn, Hægebostad kommune

- Vi har pyntet huset vårt siden 2009, men det var nok først i 2012 at det begynte å ta av. Da startet vi også å invitere venner og familie til tenning av julehuset lørdagen før første søndag i advent, forteller Tone Haaland.

I oktober starter arbeidet med julepynten, for da sjekkes alle lysene – samt hun lager skisser og finner ut hvor de skal settes opp. I år er det 19.633 lys på huset deres. Selve monteringsjobben begynner først i slutten av oktober. Med diverse hjelp utenfra, tar det omkring en uke å få opp alt.

- Pynten skal henges pent og ordentlig, og ikke bare kastes på. Man å være nøye slik at resultatet blir bra. Og jeg liker ikke blinkelys, det synes jeg er litt harry. Jeg er heller ikke superfan av oppblåste figurer, men i år tenkte jeg at jeg skulle prøve det likevel. Men den ligger nedpakket igjen,  ler hun.

Foto: Tor Arild Hopland

Julehus 3: Lundeveien, Søgne

Julehus 3

Lundeveien, Søgne

- Det er samboeren min, Jan Thore Gunnholt,  som driver på med pyntingen og han har holdt på med det i mange år, sier Kari Helgeland og forteller at han tidligere jobbet for Høvågruta, og at han i julen alltid pleide å pynte opp bussen med nisser og diverse julepynt.

Målet er å ha huset ferdigpyntet til første søndag i advent.

- Vi pynter huset fordi det er gøy og jeg synes det blir fint. Det lyser opp i mørketiden. Vi har ingen direkte pyntefilosofi men vi prøver å få det til å se fint ut. Og så er det jo klart at jo mer man henger opp, jo mer bitt blir man av basillen, sier hun.

Foto: Privat 

Julehus 4: Kjetsåvegen, langs RV9, Evje og Hornnes kommune

Julehus 4

Kjetsåvegen, langs RV9, Evje og Hornnes kommune

- Det startet i 2011, men vi har økt i både lys og  kvalitet på oppsettingen for hvert år siden da, sier Kjell Rune Strømstad.

Selve riggingen starter i det skjulte under presenninger og telt, for hvert år kjøres det et nytt tema på belysningen – og han forteller at de ønsker å holde det hemmelig til den faste lystenningen 1. desember. Da kommer det folk fra fjern og nær for å overvære begivenheten.

- Det som driver oss er å se at så mange gleder seg til åpningen – og til å se hva vi har funnet på. Motivasjonen er å se så mange små og store i god julestemning.

Slik stemmer du

Du stemmer fram din favoritt ved å sende sms til 03811. Skriv «Julehus 1» dersom du stemmer på kandidat nummer 1. Ønsker du å stemme på et av de andre julehusene skriver du inn Julehus etterfulgt av nummer. Numrene finner du i listen. Du kan stemme fram til onsdag 20. desember kl. 18.00.

Vi godkjenner bare én stemme fra hver mobil. Husk mellomrom mellom Julehus og nummeret på huset du mener fortjener tittelen.

Julehus 1: Hyllelia i Vågsbygd, Kristiansand

Julehus 2: Tingvatn, Hægebostad kommune

Julehus 3: Lundeveien, Søgne

Julehus 4: Kjetsåvegen, langs RV9, Evje og Hornnes kommune

Premien til vinneren er heder og ære!

Publisert: