Usikker på hvordan du best skal pusse bunadsølvet? Vi har spurt en ekspert

Er du blant dem som glemmer hvordan bunadsølvet skal pusses mellom hver gang? Her er tipsene.

BUNADSØLV: Like viktig som å pusse sølvet riktig, er det å oppbevare det riktig mellom hver gang det brukes.
  • Kathrine Humberset
    Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Eksperten: Hege Andresen

Utdanning: Tegning/form/farge med vev og søm

Jobber som: Butikksjef på Husfliden

1. Hvordan skal bunadsølv pusses for å få et best mulig resultat?

– Er sølvet blitt mørkt av oksidering, kan du vaske bunadsølvet selv. Bruk da en liten, myk børste eller klut og varmt såpevann. Tilsett noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Dette vil friske opp glansen i bunadssølvet. Etter en del år trenger gjerne sølvet en grundigere oppussing som du kan få gjort hos noen gullsmeder.

EKSPERTEN: Hege Andresen, butikksjef på Husfliden.

2. Hva må man unngå?

– Bruk aldri sølvdipp beregnet for annet sølv, dette vil ødelegge bunadssølvet og gjøre det matt og glansløst i fargen over tid.

– Ha aldri gummistrikk eller skumgummi i nærheten av der sølvet blir oppbevart. Dette vil få sølvet til å oksidere og bli mørkt.

3. Hvor lang tid bør man sette av til pussingen?

– Ca. 20–30 min, men dette avhenger av hvor mye sølv du har, spesielt påsydd sølv tar lengre tid å pusse. Påsydd sølv kan du pusse på bunaden ved å bruke en plate som er beregnet på dette. Denne beskytter stoffet mot pussemiddel.

RENT OG PENT: Zalo og salmiakk er som regel det eneste du trenger for å få skinnende søljer til bunaden.

4. Hvordan skal bunadsølvet oppbevares når det ikke brukes?

– For at sølvet skal holde seg fint og staselig må det oppbevares riktig. Gå gjerne over sølvet først med lett fuktig klut etter bruk for å fjerne eventuell støv og skitt.

– Det beste er å pakke det bort i plastposer, som igjen må oppbevares mørkt og tørt, slik at det ikke kommer luft til. Før du legger sølvet i plastpose er det viktig at sølvet er hundre prosent tørt. En hårføner er ypperlig til dette formålet.

Les også

Tre fine fletter til 17. mai – trinn for trinn

5. Hvor ofte bør bunadsølvet pusses?

– Hver gang bunaden skal brukes er det lurt å gå over knapper og maljer på bunaden med en pusseklut som er beregnet på bunadsølv. Da tar du bedre vare på glansen i sølvet, og jobben er gjort på noen minutter. Gå alltid over med en fuktig klut slik at det ikke sitter igjen pussemiddel på sølvet.

PS. Har du ikke strøket bunadskjorten ennå? Her får du tipsene som sikrer deg glatt skjorte:

Publisert: