Disse bibliotekene er verdt reisen

To norske biblioteker får mye oppmerksomhet på internasjonale kåringer.

VENNESLA: Biblioteket i Vennesla er tegnet av det norske arkitektbyrået av Helen & Hard og blir beskrevet som en portal til verdensrommet med sitt ribbete tretak med lys og lyddempende effekter. De fastmonterte hyllene har fått kritikk, men biblioteksjefen mener de store arealene mer enn dekker opp for behovet.
  • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
PRAHA: Det historiske biblioteket i barokkstil, velkjent for takmaleriene, er en del av det enorme Strahovklosteret i Praha. Ifølge legenden skal jesuittene bare ha hatt en enkelt bok da de starte å byggeprosessen i 1622. I dag rommer biblioteket rundt 20.000 bøker.
BIRMINGHAM: Før var kjøpesenteret landemerket i Birmingham, da biblioteket åpnet i 2013 er det blitt landemerket. Det kostet to milliarder, er 11 etasjer stort og har et futuristisk preg med sirkler på vegger i gull og blått.
ALEXANDRIA: Det gamle biblioteket i Alexandria i Egypt er berømt, men ble ødelagt i brann. I 2002 ble det åpnet i ny drakt, av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Det ligger i byens havn ved gamlebyen. Biblioteket kan ta opptil åtte millioner bøker.
FASADE: Kunstnerne Jorunn Sannes og Kristian Blystad utviklet tegningene på fasaden av det nye biblioteket i Alexandria.
VAKKERT I SVERIGE: Reisemagasinet Condé Nast kåret Stockholms stadsbibliotek til et av verdens vakreste bibliotek I 2014. Gunnar Asplund er arkitekten bak biblioteket som åpnet i 1928. Den runde hallen med sitt karakteristiske hvite tak som ligner skyer, har bøker fra hele Norden.
AARHUS: Dokk 1 fikk prisen for årets beste folkebibliotek i 2016. Skandinavias største bibliotek er over 30.000 kvadratmeter, og ligger i Aarhus. Det ligger ved havnen.
TAIWAN: Beitou-biblioteket er et miljøvennlig bibliotek, og den første «grønne» bygningen i Taiwan. Det er bygget i tre og stål, har store vinduer med mye naturlig lys og ta inn den frodige parken rundt. Solceller dekker strømbehovet og regnvann benyttes til å vanne planter og til toalettene.
USA: Seattle Public Library får ofte skryt på lister verden rundt – for sin geometriske og spennende arkitektur tegnet av nederlandske Rem Koolhaas. Det 11-etasjer store bygget står på en høyde hvor en kan gå inn i bygningen på ulike nivåer. Det er hovedsakelig bygget i glass og stål.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Vennesla har oppmerksomheten rundt bibliotekbygget vært eventyrlig – særlig internasjonalt.

De er nevnt i vakre bibliotekkåringer hos reisemagasinene Condé Nast Traveler og Travel and Leisure, samt på nettstedene Huffington Post Travel og hos Wired. Hos sistnevnte fikk Vennesla en femte plass i kåringen av de vakreste bibliotekene i verden.

Delegasjoner fra et bibliotek i Sør-Korea og arkitektprofessorer fra Taiwan har vært besøk for å se på bygget.

— Hvis noen hadde sagt for syv-åtte år siden at Vennesla og biblioteket skulle bli satt så ettertrykkelig på kartet, ville jeg ikke trodd det. Det er hyggelig og morsomt å komme på denne type lister. Arkitekter fra praktisk talt hele verden kommer innom her. Det er nok særlig trematerialene og konstruksjonen som fascinerer, sier biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen ved Vennesla bibliotek.

BYGGESKIKKPRIS: Vennesla bibliotek er stadig nevnt på internasjonale lister over verdens vakreste bibliotek. I 2012, året etter at det sto ferdig, fikk biblioteket også Statens byggeskikkpris.

Det var kostbart å bygge, 83 millioner kroner, noe som førte til delte meninger lokalt.— I Vennesla kommune bygger man nøkternt og praktisk. Det estetiske har ikke vært særlig fremtredende, hverken når offentlige eller private skulle bygge større bygninger. Da bygget var ferdig, opplevdes den lokale kritikken som ganske massiv. Jeg tror ikke alle «forsto» bygget, og hvor særegent dette var arkitektur- og designmessig. Nå har det roet seg litt, sier biblioteksjefen og legger til at når venndølene har besøk av folk fra andre deler av landet eller utlandet, så er et besøk på biblioteket obligatorisk.

BRUKES MYE: Vennesla bibliotek blir kalt Kulturhuset og har et litt annen design enn tradisjonelle bibliotek.

Biblioteket kalles Kulturhuset og benyttes til varierte formål, kafeen er flittig brukt og kinoen benyttes mer enn før. — Kan bibliotekbesøk være en del av det å reise og oppleve kultur?

— For dem som er interesserte i arkitektur og design, så tror jeg det kan være interessant. Også hvis man liker å fotografere. Det blir tatt en del bilder av dette huset. Hvis det skulle bli et fast tilbud til eksempelvis cruiseturister så må det etableres en form for omvisning/guiding som passer for turister, sier Bentsen.

Hvis man bygger, kommer folk

Kulturhistoriske severdigheter er jo på vei opp, men er ikke blitt en grunn til å reise, ifølge Virke Reise. Kun én av ti oppgir det som aktivitet i ferien. Men:

— Spennende arkitektur er viktige trekkplastre for turister. Suksessfaktoren er ofte å fylle de spennende byggene med like spennende innhold, sier direktør Line Endresen Normann for Virke Reise og Kultur.

«Bilbao-effekten» er et godt uttrykk i denne sammenhengen, mener Normann. I korte trekk handler det om å bygge dyrt og ikonisk for å sikre at folk vil komme. Det klarte Bilbao med Guggenheim-museet som har én million besøkende i året. Den effekten har de merket både i Bodø og i Vennesla.

Vi liker denne byen:

Les også

Noen få kilometer fra «harry-Spania» er den ekte og hippe storbyen

BIBLIOTEKET I BODØ: Stormen bibliotek er tegnet av det britiske arkitekturfirmaet DRDH. Den ene siden har en stor glassfasade ut mot Bodø havn, ellers er materialvalgene pusset betong og marmor.
BIBLIOTEKET I BODØ: Stormen bibliotek er tegnet av det britiske arkitekturfirmaet DRDH. Den ene siden har en stor glassfasade ut mot Bodø havn, ellers er materialvalgene pusset betong og marmor.

For to år siden sto

Stormen bibliotek i Bodø ferdig. Siden den gang har bygningen fått mye oppmerksomhet. De kom rett bak Vennesla i kåringen verdens ti vakreste bibliotek hos nettstedet Wired. Saken ble fanget opp raskt.— Kåringen gikk som en liten farsott i Bodø, og den var tilgjengelig på våre hjemmesider kort tid etter publisering, sier leder Trud Berg for Stormen bibliotek.

Men slapp av, du MÅ ingenting på reisen:

Les også

Reiseekspertene: Derfor bør du droppe museer når du er på storbyferie

STORMEN: Leder Trud Berg i Stormen bibliotek sier at de er ekstra opptatt av musikk og ord i kombinasjon. -Vi er nok Europas eneste bibliotek med eget husorkester, sier hun.

Hun tror beliggenheten i småbåthavnen kombinert med bygningens spennende, arkitektonisk uttrykk bidrar til oppmerksomheten.— Vi er glade for at folk utenfra ser hvor fint vi har det. Folk opplever det i all slags vær og ser samspillet med det arkitektoniske og naturen rundt. I kjølvannet av dette lånes det ut flere bøker, og besøkstallet ble fire-femdoblet.

Berg synes det er ekstra stas å bli nevnt i samme kåring som Vennesla.

— Vi har klart å bli lagt merke til i arkitektkretser og da er det ekstra gøy å bli nevnt sammen med Vennesla som har fått oppmerksomhet på internasjonale lister og kåringer lenge. Nå er Stormen finalekandidat til arkitektprisen Riba i kategorien «Verdens beste nye bygning». I 2015 ble vi tildelt Statens byggeskikkpris.

FIN BELIGGENHET: Stormen bibliotek ligger rett ved Bodø havn.

En bokorm på tur

Annette Slettbakk Garpestad jobber i forlaget Cappelen Damm og er kjent som «Bokdama» i sosiale medier. Hun stikker ofte innom bokhandler, et forfatterhjem, steder nevnt i bøker eller biblioteker.

BOKDAMA: Anette Slettbakk Garpestad jobber i Cappelen Damm forlag og er kjent som «Bokdama» i sosiale medier. Bokhandler og bibliotek er klassiske besøksmål når hun er på reise.

Her er hennes tre tips:

Tromsø bibliotek

— I Tromsø er den gamle kinoen blitt gjort om til bibliotek, i et særpreget bygg fra 1973 tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen. Første gang jeg besøkte Tromsø merket jeg meg bygget, den gang i forfall og et ganske sørgelig syn. At det ble gjort om til bibliotek er helt fabelaktig, bygget kler bøkene og bøkene kler bygget.

TROMSØ: - Bygget kler bøkene og bøkene kler bygget, sier «Bokdama» Anette Slettbakk Garpestad om biblioteket i Tromsø. Biblioteket under betongskallet er tegnet av HRTB Arkitekter, etter å ha vunnet en internasjonal arkitektkonkurranse i 1999.

Trinity College, Dublin

— Det er vanskelig å beskrive følelsen av å tre inn i den avlange salen med de mørke treveggene og 15 meter fra gulv til tak med gamle bøker, nydelige snirklete vindeltrapper og bystene til gamle tenkende menn på rekke og rad. Man bli hensatt til en følelse av historie og tradisjon, samtidig med en touch av Harry Potter-magi.

Hva gjør du en regnværsdag i Dublin?

Les også

Pub-til-pub er obligatorisk i Dublin. Og fire andre favoritter i byen.

TRINITY COLLEGE: Biblioteket ved Trinity College i Dublin er full av gamle, vakre bøker og har et snev av Harry Potter-magi over seg, mener Anette Slettbakk Garpestad.

New York Public Library, New York

— Det er noe helt spesielt å gå opp trappene til New York Public Library i Bryant Park, det imponerende store biblioteket – faktisk verdens fjerde største – og inn i de flotte lesesalene og bokrommene. Bygget i 1895 er biblioteket et av de mest klassiske byggene du finner på Manhattan. Biblioteket er i full drift, og du kan få med deg en rekke forelesninger, forfattersamtaler og andre aktiviteter.

NEW YORK: Her fra Rose Main Reading Room på New York Public Library – interiøret er pusset opp i to år og gjenåpnet i høst.

Trenger du reiseinspirasjon? Her får du flere tips:

Les også

Her er Norges nyeste landemerke

Les også

Her er prisnivået 70 prosent lavere enn i Norge

Les også

Turistboom på Svalbard: - Barna lærer å rope «no photos»

Les også

Danmarksferie i år? Her får du tips for viderekomne.

Les også

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Les også

Disse irske øyene er plutselig blitt turistmagneter

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert:
  1. Reisetrend
  2. Reiseguide
  3. Reise

Mest lest akkurat nå

  1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

  2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

  3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

  4. Så vakkert, så vakkert

  5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

  6. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg