Ukens tips: Unngå at mosen kommer tilbake år etter år

Hvor ofte og mye du klipper plenen, kan også ha noe å si for mosebestanden.

Jordtilstand, solmengde, drenering og lengde på gresset er avgjørende for mosens vekstvilkår.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Ukens tips: Mose i plenen. Unngå at det kommer tilbake år etter år.

Eksperten: Marianne E. Utengen, gartner og hagejournalist i Det norske hageselskap

Folk vil ha fin plen, og det betyr at de ikke vil ha mose, erfarer Utengen. Det er helt etablert at man har lykkes med plenen om den er mosefri, mener hun.

Gartner Marianne Utengen.

1. Fire grunner til at mosen trives

Solforhold: Lite sol er den vanligste årsaken til mose. Det er også vanskelig, for man har ikke sol overalt i en hage. Du som leser denne saken har helt sikkert mose, og sannsynligvis har du mose på nordsiden av huset. Skygge og fukt gir gode vekstvilkår.

For kort plen: Barberer du plenen hver 14. dag, vil den bruke mye energi på å komme seg igjen. Mosen får fritt leide. Du bør ikke klippe mer enn en tredjedel av stråets lengde hver gang. Hvis du klipper mye og sjelden, tar du kanskje to tredjedeler av stråets lengde. Gresset blir stående nede i mosen uten lys.

Sur jord: Gresset har det ikke bra i sur jord, men det har mosen. Send en jordprøve til analyse før du tar frem kalken, anbefaler eksperten. Flere firmaer tilbyr det. For det er lett å øke pH med kalk, men nesten umulig å senke den. For høy pH får planter og gress til å mistrives.

Mye vann: Hvis plenen er dårlig drenert, har mosen det fint. I motsetning til gress, liker mosen god vanntilgang og bryr seg ikke om jorden er hard og pakket. Man kan for eksempel grave gammeldagse grøfter, så man leder vannet bort fra plenen.

Mose trives spesielt godt med lite sol og mye fuktighet.

2. Ikke tenk på mosen, fokuser på gresset

Tenk på plenen i stedet for mosen, anbefaler Utengen. Du kan gjøre noe med årsaken til at mosen er etablert og du kan jobbe med gresset. Hvis du fremmer plenvekst, vil mosen bli mindre fremtredende.

Man kan rake vekk mosen, men da får man flekker og må så til. Og hvis du ikke har gjort noe med årsaken, kommer mosen tilbake.

Her er noen tips:

  • Klipp gresset ofte, minst en gang i uken. Still inn klipperen litt høyere. Det kan være fristende å stille inn på det laveste, men det er som å be om mose.
  • Gi plenen regelmessig gjødsel. Gresset trives ekstra godt, mens mosen krever lite næring.
  • Hvis det er mose på grunn av skygge, er det lite du kan gjøre. Tenk heller alternativt. Må du ha plen, eller kan du plante noe som liker skygge? Utengen foreslår bladplantene hosta, bispelue, hasselurt, lungeurt, forglemmegeisøster eller syrefarget alunrot.
  • Dress plenen. Det betyr at du tilfører plenen sand og organisk materiale, som man gjør på golfbaner. Skaff kompost med store deler sand og spre det utover tidlig om våren rett etter at snøen har gått, bakken har tørket og gresset er på vei. Gresset og meitemarkene elsker det, men ikke mosen, ifølge Utengen. Meitemarken trekker komposten ned i jorden og lager fine ganger som hjelper dreneringen og gir luft til gressrøttene. Samtidig som meitemarken spiser kompost, frigjøres næring til gressplantene. Mens sanden blir liggende tilbake og bygger et tykkere jordsmonn og flatere plen. Rak ut noen gressfrø hvis det er huller i plenen.
Les også

Her kan du pådra deg smittsom hagedilla: Sjekk disse Instagram-kontoene

Dressing av plen.

3. Mose på belegningsstein og gårdsplass

Mosen på harde flater kommer av samme årsak som mosen i plenen. Hvis gårdsplassen er på solsiden, får du ikke mose. Og omvendt. Man kan skrape og holde på, men mosen kommer tilbake, ifølge Utengen.

Hvis man er fristet til å bruke mosefjerner, må man lese nøye på pakken først. Noen belegningsstein kan misfarges av slike midler.

Til inspirasjon: En japansk hage på Chelsea Flower Show i London i 2012. Hagen er designet av Kazuyuki Ishihara. Legg merke til mose på tak, vegger og på bakken.
Les også

Ukens grønne tips: Syv enkle råd for en mer bærekraftig hage. Disse plantene varer lenge.

4. Statushager fulle av mose

I Japan finner du knapt en hage uten mose, forteller Utengen. Mosen brukes aktivt.

– Vi luker og styrer og holder bedene rene og jorden åpen. Men som japanerne har funnet ut, hindrer mose effektivt fordamping av vann og hindrer i stor grad tilvekst av en del frøugress. I tillegg er jo mose utrolig vakkert. I de mest kjente japanske parkene er det egne gartnere ansatt til å stelle mosen, sier hun.

Publisert: