Test av ferdig julemat: Ti retter er testet, og vi har funnet en klar vinner

– Veldig mye av maten går an å spise. Men hvis jeg kunne valgt, ville jeg helst ikke spist den.

Publisert: Publisert:

Disse ti julerettene er testet. Smaker de jul? Smaker de godt? Foto: Signe Dons

  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

Vi har testet ti ferdigretter med smak av jul. Ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, kalkun og stek. Kan de erstatte julemiddagen man lager selv? Smaker de godt?

Et panel med tre eksperter har smakt og kastet terning. Noen retter får skryt, andre får færre superlativer. Se resultatene lenger ned i saken.

Flere av julerettene er gode alternativer for dem som ikke har tid eller anledning til å lage julemat selv. Eller kanskje du bare har lyst til å få en rask følelse av jul før julen setter inn for alvor?

Knut Magne Whist fra kulinarisk.no er ikke imponert over nivået på ferdigrettene. Foto: Signe Dons

– Julemat handler mye om følelser og opplevelser. Når du tar noe ut av mikroen etter åtte minutter, har ikke luktene satt seg på kjøkkenet, som det gjør når du tilbereder fra bunnen av, sier Knut Magne Whist fra kulinarisk.no.

Ingen av rettene er direkte uspiselige:

– Veldig mye av maten går an å spise. Men hvis jeg kunne valgt, ville jeg helst ikke spist den, sier Whist.

Panelet: Bruno Delafosse (fra høyre) likte best Fjordlands kalkunbryst. Knut Magne Whist likte best Mors tradisjonelle juletallerken og Mors tradisjonelle kalkuntallerken. Kristina Gjestland likte best Fjordlands pinnekjøtt og Fjordlands kalkunbryst. Foto: Signe Dons

Hver rett er varmet opp, anrettet på en tallerken og servert smakspanelet. Alle har gitt et terningkast per rett. Vi har regnet dem sammen og rundet av til nærmeste terning. Foto: Signe Dons

Les også

Test av julebrus: Vi kårer den beste i hver farge

Fra femmer til treere – hvilken ferdig julemiddag smaker best?

Der flere retter har fått samme terningkast, er de rangert i tilfeldig rekkefølge.

Fjordland kalkunbryst

Inneholder: Kalkunbryst i fløtesaus med rødkål og poteter.

Grade: 5 of 6 stars

Kalkunbrystet fra Fjordland fikk den beste karakteren. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Jeg trodde kalkunen skulle være mer tørr og er positivt overrasket. Det er mye saus, og den har god konsistens og smak. Jeg kan ta litt til. Dette var enkelt og godt.

– Dette var godt, synes jeg. Det er en liten ubalanse i sausen.

– Dette er en overraskende bra rett. Den kunne vært enda mer saftig. Poteten funker og har god smak. Syrligheten på rødkålen er i overkant.

Mors tradisjonelle kalkuntallerken, Fersk & Ferdig

Inneholder: Kalkunfilet i fløtesaus, rødkål og poteter.

Grade: 4 of 6 stars

Det er mye saus, mer enn på produktbildet, men sausmengden får tommel opp fra panelet. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Maten drunker i saus. Men jeg elsker saus, så for meg er dette kjempebra. Jeg vet ikke om rødkål passer så bra til denne retten. Syren overdøver alt.

– Kalkunen er god, men retten er litt intetsigende. Poteten er dårlig.

– Kalkunen er saftig og sausen er ganske god. Poteten er helt ok.

Fjordland pinnekjøtt

Inneholder: Pinnekjøtt, vossakorv, kålrotstappe og poteter.

Grade: 4 of 6 stars

– Fjordland er ganske ærlige når det gjelder produktfotoet i forhold til hva man får, mener panelet. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Pinnekjøttet lukter godt. Kjøttet smaker bra, men kunne vært saltere. Det kan man tilsette selv. Potetene er faste. Kålrabistappen og pølsen er gode på smak. Det man får servert ser bedre ut enn bildet på pakken.

– Vossakorven er fast, men litt blass i smaken. Pinnekjøttet er litt tørt, men smaken er ok. Kålrotstappen er nok litt overkokt, men det er bra at den er chunky.

Samtlige i panelet stusser over at kålrotstappen er blandet med litt potet.

Mors tradisjonelle juletallerken, Fersk & Ferdig

Inneholder: Ribbe uten svor, medisterkake, julepølse, poteter, surkål og ribbesaus.

Grade: 4 of 6 stars

Det er mindre mat enn på Fjordlands juletallerken, men denne får likevel bedre score. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Det knaser litt av ribbens svor. Man hører det tydelig! Ribben er godt krydret og har god smak, men er litt seig. Potetene er gode.

Ribben har ikke egentlig svor. Det øverste laget av svoren er skjært av, men det som er igjen, blir crispy etter varmebehandling.

– Denne smakte bedre enn Fjordlands, litt mer balansert. Men oppvarmingen på åtte minutter ødelegger mye. Pølse og ribbe sliter med en sånn oppvarming. Det er kanskje bedre å senke varmen på mikroen og kjøre den over lengre tid, istedenfor å få den intense uttørkingen.

– Pølsen var god på smak, men så maltraktert ut. Surkålen er ikke så syrlig som den burde være.

Les også

Juletreet er forsikret for en halv million kroner: – Jeg blir liksom aldri helt ferdig

Fjordland medisterkaker

Inneholder: Medisterkaker, surkål og poteter.

Grade: 4 of 6 stars

Surkålen er for al dente, men panelet ga likevel en firer tilsammen. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Sausen er intetsigende. Jeg får litt mer assosiasjoner til kjøttpudding enn medisterkaker. Men jeg kunne lett kjøpt og spist denne retten hjemme, som en nødløsning.

– Konsistensen er bedre enn kakene fra Fersk & Ferdig, men sausen der var bedre. Dette gir en posesaus-følelse, og det er litt lite smak.

Her er heller ikke alle enige og har litt ulike preferanser. To i panelet mener medisterkakene er for finkvernet. Samtlige syntes surkålen hadde bra syrlighet, men at den var al dente.

Fjordland julestek

Inneholder: Julestek (svin), rødkål, poteter og tyttebærsyltetøy.

Grade: 4 of 6 stars

Steken har god smak. Sausen hadde skilt seg før oppvarming, men panelet synes likevel den fungerte. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– De burde laget tykkere skiver av skinkesteken. Det blir tørt, men den har god smak. Potetene smaker som potet skal.

– Det så saftig ut, men jeg føler meg litt lurt. Poteten er ikke så god.

– Jeg er vant til tørr skinkestek, så jeg synes ikke det er så ille. Sausen er god.

Mors tradisjonelle pinnebog-tallerken, Fersk & Ferdig

Inneholder: Pinnebog, vossakorv, kålrotstappe og poteter.

Grade: 3 of 6 stars

– Retten ser bedre ut på tallerkenen enn på bildet. Men det smaker dårligere, mener en i panelet. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Det er mer kjøtt i pinnebogen enn i vanlig pinnekjøtt, men jeg er litt usikker på hva forbrukerne egentlig synes om bog. Pinnebog er ikke pinnekjøtt. Den virker litt seig og litt tørr.

Panelet mistenker at åtte minutter i mikroen påvirker retten i negativ retning, men er ikke så mye mer positive til retten når vi prøver en ny med høyere watt og kortere tid.

– Det ene stykket er helt hardt. Det er nesten beef jerkey. Men stappen var overraskende god.

– Kjøttet smakte godt, men var litt seigt. Potetene er også litt mer seige enn de andre vi har smakt. Pølsen var god, men ser trist ut.

Fjordland juletallerken

Inneholder: Ribbe, medisterkaker, julepølse, rødkål og poteter.

Grade: 3 of 6 stars

Fjordland tipser om at man kan varme opp ribben for seg i ovnen med grillelement for å få sprø svor. Vi har ikke testet det, og panelet mener det er nærmest umulig å få til når svoren allerede er gjennombløt og ferdig. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Her får du en smak av jul. Men det er litt ketchup-smak av sausen og ribben kunne smakt mer.

– Det er en veldig fin mengde mat her. Julepølsen er god på smak. Noe er rart med potetene. De er litt bløte og smaker som de har vært hermetiserte. Ribben er helt grei, men den er litt tørr.

På bildet har ribben sprø svor, det har den ikke etter oppvarming. Samtlige synes rødkålen er god, men ingen er veldig imponerte over sausen.

– Jeg er litt skuffet over smaken på ribben. Det smaker ikke ferskt, men gammelt. Det er noe med fettet. Jeg har faktisk lyst til å spytte ut.

Mors tradisjonelle medisterkaker, Fersk & Ferdig

Inneholder: Ribbesaus, surkål, poteter og tyttebærsyltetøy.

Grade: 3 of 6 stars

Potetene er bedre enn potetene fra pinnebogen, men de er litt for godt kokt, mener panelet. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Medisterkakene er gode, men mangler litt medister-smak. Det er brukt storfekjøtt, men man bør bruke svinekjøtt. Det er pluss for tyttebærsyltetøy i pakken.

Det er uenighet rundt sausen. En synes den er god, en synes den smaker brun saus med ekstra potetmel i og en synes sausen er for mørk og salt.

– Surkålen manglet nok litt koketid, den er al dente. Den skulle vært mer tilberedt før den ble pakket og kanskje kuttet i litt større biter.

Fjordland julemiddag

Inneholder: Skinkestek, julepølse, medisterkake, rødkål og potet.

Grade: 3 of 6 stars

Julemiddagen fikk en treer på terningen. Foto: Signe Dons

Panelets kommentarer:

– Skinkesteken er litt tørr, men grei på smak. Medisterkaken smaker helt ok, men er litt blass. Poteten smaker ikke så godt. Her må de ha vært uheldige.

– Poteten smaker merkelig. Jeg får assosiasjoner til pepperrot. Surkålen har god syrlighet. Julepølsen har bra med smak.

– Sausen er litt salt. Men med mangel på salt andre steder, balanserer det seg kanskje ut.

Fjordlands Ribbe med medisterkake, rødkål og poteter var ikke tilgjengelig da vi utførte tester.


Og helt til slutt: Hvordan pimpe opp ferdigmaten?

  • Bruk salt og nykvernet pepper, men smak før du salter.
  • Tilsett urter. Gressløk eller timian på potetene, for eksempel.
  • Om en kålrotstappe ikke står til forventningene, kan man blande inn en smørklatt eller litt fløte.
  • Varm tallerkenene. På den måten holder maten seg varm lengre. De kan for eksempel settes i ovnen på 100–150 grader innpakket i en badekåpe eller et tykt håndkle.
  • Tilfør noen dråper konsentrert fond i sausen. Det gir både salt og mye mer smak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Julemat
  2. Mat og drikke
  3. Fjordland
  4. Pinnekjøtt
  5. Jul