Småbarnslivets møte med interiør kan være et sjokk. Her er hjemmene bak fasaden

Dette er trøst til småbarnsforeldre som rydder og rydder. Syv smarte tips for et mindre rotete hjem.

Før og etter henting i barnehagen. – Man ser mange perfekte hjem. Det er viktig å vise frem virkeligheten iblant. Det tar ofte ikke så lang tid før det er kaos og rot her, sier Kari Helene Braathen, som synes det er helt greit å rydde litt. Foto: Kari Helene Braathen

 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
Publisert: Publisert:

Det begynte med et innlegg på Facebook-gruppen Interiør – Rene linjer og skandinavisk design. Normalt deler gruppens medlemmer bilder av gjennomførte, ryddige hjem med designmøbler og vegger i duse farger. Det er minimalistisk, aldri overmøblert.

En mandag i oktober fikk vi se bak fasaden. Innleggsforfatteren, en småbarnsmor, ba om å få se andre småbarnsfamiliers stuer. Og hun fikk svar.

«Vet denne gruppen som regel er fylt med plettfrie hjem, men håper denne får stå. Kan jeg få se bilder av stua til dere som har barn i alderen 0–3 år? Går veldig greit med usensurerte (les: rotete) bilder, for her er det kaos hver dag fra kl. 16–19 og helgene mellom 07–19.

Ønsker meg inspirasjon til hvordan jeg skal unngå at hele hjemmet er en ren lekeplass, ELLER å se at jeg ikke er alene om å la småbarnsperioden ta helt overhånd.»

Les også

Ferdighus med særpreg: Lagde en hel etasje kun til barna

– For upraktiske mennesker som oss, var dette et praktisk valg. Skulle vi ha fikset ting selv, ville huset aldri ha…
 1. FØR. Sandra Pytten er en av dem som delte bilder fra sitt hjem. Her bor det tre barn på 1,5, 5 og snart 8 år. – Mange skjuler rotet sitt. Inkludert meg selv når jeg tar interiørbilder, mener Pytten, @mrs_pytten på Instagram. Foto: Sandra Pytten

 2. ETTER. – Barna skal også føle at de hører til i huset, at de har sin plass. Samtidig må de lære at vi rydder etter oss, sier Pytten. Foto: Sandra Pytten

– Vi får bare se en annen vei noen ganger

– Det er greit å vise litt virkelighet. Verden i dag er så retusjert, folk fikser på utseendet og hjemmet. Mange sier de synes det er gøy at vi deler litt rot, de tror de er de eneste som har det rotete, sier Karoline Støle Omlie, som var en av dem som svarte på Facebook-innlegget.

Interiørdesigneren er åpenbart opptatt av interiør, men hun deler også rot på Instagram-kontoen KarroOgCarryDesign.

– Det er helt normalt med rot. Det er sånn det skal være. Man skal leve og bruke hjemmet. Vi får bare se en annen vei noen ganger, ler Omlie.

Hun og mannen har ett felles barn på ett år. Halvparten av tiden er Omlie bonusmor for en jente på seks år og tvillingjenter på ni. Når de nå pusser opp huset, er tanken at det skal bli praktisk, stilig og koselig. Vaskerommet er utvidet og klesvasken kan henge i taket. På badet er det to dusjer, stort badekar og dobbel vask. Det er skyvedørsgarderober og ekstra oppbevaring i hele huset.

Før leggetid er det rydding av leker og kjøkken, for en ny start til neste dag.

 1. Med fire barn i hus valgte familien å utvide vaskerommet og la klesvasken henge i taket. Et vaskerom mange får stjerner i øynene av. Men vaskerommet er ikke alltid striglet. Foto: Karoline Støle Omlie

 2. Livet med fire barn hos Karoline og Carl Daniel Støle Omlie. – Det er sånn det ser ut her daglig. Og sånn er det hos de fleste, sier Karoline. Foto: Karoline Støle Omlie

Stua hos familien Støle Omlie før lek og moro. Foto: Karoline Støle Omlie

Syv tips for rot, leker og oppbevaring:

De fleste barn har for mange leker og mister derfor oversikten, mener interiørarkitekt Monica Marie David-Andersen, boligansvarlig hos Ramsøskar Interiørarkitekter.

– Ofte sitter de i et hav av gjenstander og konsentrerer seg om de samme favorittene dag etter dag, helt til de går lei og noe annet blir mer spennende, sier David-Andersen.

1. Begrens mengden leker

Rydd unna fravokste og ødelagte leker, og begrens mengden som ligger fremme, anbefaler interiørarkitekten. Sørg gjerne for rotasjon slik at alle leker kan brukes, men ikke samtidig. Dette er første skritt på veien til å lære barnet å holde orden.

2. Skap løsninger som gjør det enkelt å rydde

 • Det må være helt tydelig for barnet hvor lekene skal oppbevares når de ikke er i bruk.
 • På barnerommet er lekekasser under sengen en god løsning. En annen er å montere loftseng med rikelig oppbevaringsplass under.
 • I oppholdsrom kan sittebenker eller puffer med lagringsplass brukes. Alternativt kan de nederste bokhyllene reserveres. Kjøp pene kurver som passer inn i interiøret, og lekene får sin naturlige plass også utenfor barnerommet.
 • Man kan også velge plassbygde bokhyller med innebygget lagringsplass.
 • Soneinndeling ved hjelp av hyllereoler som har oppbevaringsplass for barn på den ene siden og voksne på den andre, er også en god løsning.

3. Husk riktig høyde

Oppbevaringsløsningene må være tilpasset barnets alder og høyde. Det hjelper ikke å be om at klær og sekk henges opp hvis knaggrekken sitter for høyt på veggen. Lave hyller og knagger, gjennomsiktige kasser og enkle, oversiktlige kurver gjør det mulig for barna å holde orden selv.

Les også

Ryddeekspertenes beste tips: Slik får du orden i hjemmet

Og slik holder du det ryddig over tid.

Interiørarkitekt Monica Marie David-Andersen, boligansvarlig hos Ramsøskar Interiørarkitekter Foto: Gry Traaen

4. Multifunksjonelt teppe

– En virkelig smart løsning er leketeppet som fungerer som base for aktivitet om dagen og som så kan snurpes sammen til en oppbevaringssekk for lekene når det ikke er i bruk, sier David-Andersen. Denne kan man også enkelt lage selv.

5. Sørg for utstillingsplass

Barn liker alltid å vise frem det de har laget. Dersom man setter av en vegg og bruker magnetmaling og/eller tavlemaling, kan kunstverkene enten henges opp eller skapes rett på veggen.

6. Spesielt om barnerommet

 • Unngå overmøblering. Barn liker seg best på gulvet, og det er der de utfolder seg. Husk likevel at et lekebord er praktisk slik at Lego-byggverket kan stå trygt til barnets arbeidsprosess er fullført.
 • Bildelister på veggen anbefales i stedet for bokhyller. Det er vanskelig for barnet å orientere seg når bokryggen er det eneste som synes.
 • Plasser heller et fåtall bøker på bildelisten og bytt dem ut med jevne mellomrom.
 • Husk også at barnet bør ha egen skittentøykurv og få ansvar for å plassere skitne klær der.

7. Velg materialer som tåler barn

– Den som har eller planlegger å få barn bør velge materialer med omhu, for det er det slitsomt hele tiden å måtte begrense barns aktivitet av hensyn til interiøret. Konfliktskapende er det også, sier David-Andersen.

Kopiprodukter som laminat og kompositt tåler mye mer enn for eksempel ekte parkett og ekte marmor. Utførelsen er dessuten så god at det er vanskelig å se forskjellen, mener interiørarkitekten.

Les også

Ni ting du bør rydde og kaste nå

Og slik unngår du at det blir rotete igjen.

Seks hjem bak fasaden:

Her bor det blant annet to gutter, én på ni måneder og én på snart tre år. Huset er stort og nytt med lekerom. – Barna vil ikke leke der. De vil leke i stua eller på kjøkkenet, så det er leker overalt, forteller Christine Gyllensten. Hun skulle gjerne hatt fine oppbevaringsløsninger, som var enkle for ungene å ta lekene ut og inn av. Foto: Christine Gyllensten


Bak fasaden: Det er litt skummelt å dele rotet sitt, forteller Stine Mari Edvarsen. Her er det minstemann i huset som har satt sitt preg på stuen. Foto: Stine Mari Edvardsen


Før og etter henting i barnehagen. Kari Helene Braathen er veldig opptatt av interiør. – Det blir mye rydding, men vi tar det som regel på kveldstid etter sengetid for jentungen. Det tar som oftest ikke lang tid før det er kaos og rot her, sier Braathen. Foto: Kari Helene Braathen


 1. Full fres i stua. – Som person er jeg glad i orden, men leker barna holder på med ser jeg ikke som rot, sier Rosanna Høllesli. Foto: Rosanna Høllesli

 2. Familien har mye oppbevaring til leker og ulike leker i ulike soner av huset. Det gir mindre jobb med å rydde opp, erfarer Rosanna Høllesli. Kommoden inneholder slett ikke klær, men leker. Ungenes klær er i kurver på vaskerommet, sånn at lekene får plass i skuffene. Foto: Rosanna Høllesli


Milo (3) og Matheo (4,5) koser seg i stua. Christel Vråberg Thunestvedt har ikke fjernet pynt og ting på grunn av barna, men de har lært seg at pynten ikke er leker. – Men det er klart, det er mye mer fingermerker på vinduene, for eksempel. Det får det bare være innimellom. Barna bor her de også, sier Thunestvedt. Foto: Christel Vråberg Thunestvedt


– Nå bor vi i rekkehus med to barnerom og en ekstra TV-stue som vi kan oppbevare leker i, men barna vil jo helst leke der vi foreldre er, så vi har fortsatt en lekekrok i stuen og synes det stort sett er koselig med litt leker strødd her og der. Foto: Christine Stangvik

Bildet over er tatt en søndag for halvannet år siden. Christine Stangviks tre år gamle sønn hadde kost seg med biler, togbane og duplo, blant annet.

– Det blir alltid ekstra rotete i helgene når sønnen vår er hjemme fra barnehagen, men vi synes det bare er fint å se at lekene blir brukt, sier Stangvik som nå er tobarnsmor.

– Det er viktig for barna å få lekt og utfoldet seg. Samt at barna bor like mye i huset som oss voksne, så at det blir en del rot har vi ikke så mye imot. Vi rydder stort sett etter at barna har lagt seg, men ofte gidder vi ikke og lar det bare være slik til dagen etter, sier Stangvik.

Publisert:

Mest lest

 1. Det nye sykehuset på Ullandhaug skulle stå ferdig i 2023 - slik blir det ikke

 2. Lastebil sto fast under bro i Sandnes

 3. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 4. 30 smittetilfeller knyttes til én barnehage

 1. Interiør
 2. Barn
 3. Hjem
 4. Instagram
 5. Lek