Glem San Francisco, New York og LA. Dra heller til denne hippe byen

Byen er kjent for sine parker og grøntområder. Men det er så utrolig mye mer med Portland, byen med flest bryggerier i hele verden.

TOPP TI: Portland er en av byene du bør besøke i 2017, skal vi tro Lonely Planet. Her i soloppgangen, med vakre Mount Hood i bakgrunnen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

«Keep Portland weird».

Fritt oversatt: «Behold det rare i Portland».

Setningen står tagget eller risset inn flere steder i byen: På husvegger, på gjerder, på bane-stasjoner. Det er byens uoffisielle slagord og mottoet til innbyggerne.

Kanskje er det derfor at byen på USAs vestkyst blir rangert som en av de mest spennende byene i verden å besøke i 2017. Dropp New York, Los Angeles og San Francisco! Nå er det hippe Portland som gjelder.

WHAT A VIEW: Om været er fint, får man fantastisk utsikt over fjellene som omkranser byen. Her ser vi Mount Hood.

En grønn by

Men Portland er i hovedsak kjent for sine mange parker og grøntområder. Midt i byen finner du blant annet Washington Park, der du kan rusle i timevis og beundre de store Redwood-trærne.

I tillegg er en av byens største turistattraksjoner hagen Chinese Gardens.

Selv om vintermånedene har tvunget bladene av trærne, er det fortsatt bemerkelsesverdig grønt i byen.

Rett utenfor Portland finner du Columbia River Gorge. Hit drar lokalbefolkningen gjerne for å gå kilometervis i det idylliske landskapet. Og ikke minst for å se fossefallene, som mange turister passer på å få gjøre når de er i Portland.

«The Gorge» besitter nemlig alene flest fossefall i Nord-Amerika.

Istiden skapte de bratte bergveggene langs Columbia-elven, og småbekkene som førte dit måtte nå finne veien over klippene.

Det mest spektakulære – og største – fossefallet i «nasjonalparken» heter Multnomah Falls. Vi besøker naturskatten en drøy uke etter snøfallet som sjokkerte Portland.

STILLHET: Midt i byen ligger Washington Park, som tilbyr kilometervis med rekreasjon.
WOW: Fossefallet Multnomah Falls er The Gorges største – og mest populære. Stemningen her er helt spesiell.
Les også

Trebarnsfamilien leide ut huset og dro på ni ukers roadtrip i USA

Kan du si «fossefall»?

Selv om snøen er forduftet i bygatene, ligger den fortsatt her og passer på fossefallene. De sluker lyden av den forbipasserende trafikken.

Selv om det er et tyvetalls mennesker foran det 189 meter høye fossefallet, preger en slags merkelig stillhet området. Folk ser bare opp mot det mektige fossefallet og broen som er plassert mellom to berg rett foran den.

I dag er stien frem til broen stengt, igjen fordi snøen ikke er helt borte her. Portlanderne vet ikke helt hvordan de skal takle den. Derfor må de holde seg på det lille platået foran fossefallet.

Men det legger ingen demper på utsikten, tvert om. Det er som tatt rett ut av en Ringenes Herre-film, og det er nesten sånn at man venter å se en alv komme ridende over broen når som helst.

Blant dem som nyter roen foran fossefallet, er Elena og Brian Beam, og datteren Julia (2). De har tatt turen fra Minnesota og er i Portland for første gang. Som siste del av reisen har de leid en bil for å se den mye omtalte naturen rundt byen.

– Dette er et kult sted, jeg kan se hvorfor folk fra Minnesota kommer hit, sier Elena.

– Vi har hatt fire dager i byen, og de har vi brukt til å rusle rundt i Portland og utforsket den spennende matscenen. Den er fantastisk. Kan du si «fossefall»? Spør hun datteren som hun har på armen.

– Fossefall.

PÅ TUR: Elena og Brian Beam tok med datteren Julia (2) til Multnomah Falls.
Lonely Planet: Her er de ti beste landene i 2017

Et matmekka

– Nå var vi skikkelig heldige.

Vi går inn i den overfylte taco-sjappen. Stilen er avslappet. Rundt de mange bordene sitter portlanderne og snakker høylytt.

Vi finner spisestedets eneste ledige bord og bestiller to taco-varianter hver. Guiden mener altså at vi har vært heldige. Vi må ha hatt flaks med tidspunktet, siden vi i det hele tatt fikk plass. Vanligvis strekker køen seg flere meter utenfor den turkise, lille bygningen.

MATMEKKA: Street carts finnes det mange av i Portland. Her står byens beboere i kø for å få seg lunsj. I dag strekker køen seg lang foran en som selger skåler med smoothie.

Vi er i bydelen Hawthorne, ti minutter utenfor Portlands sentrum. Det er denne bydelen som for alvor er på vei fremover. Her holder flere av byens aller hippeste restauranter og barer til.

Portlanderne elsker nemlig å gå nye retninger i matveien. I gatene myldrer det av såkalte «street carts», som serverer fast food fra forskjellige kulturer. Ofte har de lang kø.

GOD DRIKKE: I bydelen Hawthorne finner du et «sider house» som serverer 28 forskjellige typer lokalt sider. Det finnes utallige bryggerier i Portland.
Les også

Et amerikansk flyselskap gjeninnfører «gratis» mat på økonomiklasse

80 bryggerier

Portland Cider House, igjen i bydelen Hawthorne, er et eksempel på det. Baren er liten, men likevel så godt som full.

De aller fleste av gjestene har bestilt såkalte «smaksprøver» av de 28 forskjellige typene av lokalt sider. De fem små glassene serveres på en treplate.

Drikkene er farget gyllent, rødt eller til og med brunt. Pasjonsfrukt, blåbær, kaffe.

Ifølge byens hjemmesider har Portland mer enn 70 bryggerier. Tallet øker fortsatt. Det er flere enn noen annen by i verden.

– De lokale bryggeriene er veldig populære her. På de to årene vi har vært i drift har vi sett en stødig økning, bekrefter Lissie Flick, som serverer oss de små glassene med sider.

Hun representerer på mange måter stilen til Hawthorne, med bleket hår, ring i nesen og en perfekt eyeliner over øyet. Litt eksentrisk, men likevel laidback.

– Dette er en veldig populær gate for turister, og det er mange kule butikker man kan handle i. Det er en morsom del av byen, litt eklektisk, sier hun.

Publisert: