Derfor blir glassene dine melkehvite

Lar du glassene stå for lenge i oppvaskmaskinen?

HVITT ER IKKE ALLTID FINT: Har glassene dine fått et slags hvitt belegg? Da har de enten korrodert, eller så er det kalkbelegg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Har glassene dine fått et hvitt belegg som kan ligne en hinne med melk? Det er ikke uvanlig, og det er lite du kan gjøre med. Men du kan unngå å gjøre samme feil igjen.

— Glasskorrosjon oppstår fordi glasset blir slitt på glassoverflaten. Det skjer fordi mineraler i selve glasset blir vasket bort, sier Elisabet Høye, forfatter av vaskeboken «Ren glede».

Glassene blir først korrodert etter et hundretalls omganger i oppvaskmaskinen. Har glassene først blitt hvite, går ikke belegget bort – så sant du ikke sliper det.

Vil du unngå at glassene blir hvite bør du først og fremst ta dem ut av oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig kjørt. Eller du kan åpne døren på oppvaskmaskinen så dampen kommer ut. Korrosjonsprosessen blir fremskyndet av fukt.

Vaskebokforfatter Elisabet Høye.

Vi garanterer at det blir mer ryddig hjemme hos deg om du følger denne listen:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Sjekk om det er kalkbelegg

— Glassene kan også korrodere hvis du setter dem inn i skapet opp ned så fukten stenges inne i glasset. Når fukt stenges inne i glasset, kan det skje en kjemisk reaksjon som fører til at bestanddeler i glassoverflaten blir byttet ut med vannmolekyler, sier Høye.

Kunne du gjort det samme?

Les også

Betalte 1,3 millioner for å bo i en «boks»

Det er ifølge Høye like stor sjanse for at billige som dyre glass kan korrodere. Glass med riper og hakk er mer utsatt for korrosjon. Det samme med tykke glass, og glass som vaskes med temperatur over 55 grader.

— Arveglass du er redd for bør vaskes for hånd, og tørkes rett etterpå. Unngå lufttørking, sier Høye.

At glassene har hvitt belegg betyr ikke alltid at de har korrodert. Det hvite belegget kan også være kalk, som kan fjernes med eddik eller sitronsyre. Bland 50 gram sitronsyre i vaskevannet, eller ren eddik.

Les også

Samlertrang: - Jeg liker når ting er gamle på ordentlig og har ingen kopier

— Ikke vask med for hardt vann

— Glass er generelt et veldig resistent materiale som tåler kontakt med de fleste kjemikaler, noe som gir glass en rekke anvendelsesområder. Det har derimot dårlig hydrolytisk resistens, det vil si at det ikke tåler fuktighet spesielt godt, sier Malin Skaar, leder av Lilleborg Forbrukerservice.

Hun anbefaler at man ikke bruker for mye oppvaskmiddel, passer på at glassene ikke slår mot hverandre i oppvaskmaskinen og at man ikke vasker med for hardt vann.

Vask glass et par ganger i året uansett om de brukes eller ikke, for det fjerner ifølge Skaar den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktighet i luften.

— Det er essensielt å beskytte glassene mot fuktighet for å unngå glasskorrosjon. Lokk og korker til glassbeholdere bør ikke skrus på, men oppbevares ved siden av selve beholderen. Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig, sier Skaar.

Her er flere gode vasketips:

Publisert: