Testamentet som var dynamitt

Det var da han etter en avistabbe leste sin egen nekrolog at Alfred Nobel bestemte seg for å testamentere formuen sin til det som er verdens mest høythengende priser: Nobelprisene.

Publisert: Publisert:

Alfred Nobel Foto: TT / NTB Scanpix

  • Elisabeth Bie
    Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er oktober, og tid for offentliggjøring av vinnerne av Nobelprisene for 2015. Enten man er fysiker, kjemiker, forfatter, medisiner, økonom eller fredselsker: den største ære en kan oppnå er å bli utropt til vinner av en av Nobelprisene, som hvert år deles ut i Sverige og Norge.

Og alle vet at prisene er oppkalt etter svenske Alfred Nobel, som først fant opp dynamitten, ble en søkkrik industrimagnat og til slutt testamenterte formuen sin til fondet som i dag deler ut Nobelprisene.

Men hvem var denne Alfred Nobel egentlig?

Og hvorfor opprettet han Nobelprisene i kategoriene fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fred?

Alfred Nobel var den fjerde sønnen i en søskenflokk på åtte, der bare de fire guttene vokste opp i trange kår.

Les også

Slik er årets fredsprisvinner valgt

Faren Immanuel Nobel var også ingeniør og oppfinner. Alfred arvet interessen for teknologi fra faren i ung alder.

Kjemistudier

I 1837 flyttet faren til St. Petersburg i Russland,og grunnla en suksessrik bedrift som handlet med verktøy og eksplosiver. Familien ble svært velstående, og i 1842 flyttet alle etter. Alfred og brødrene fikk nå skolegang med privatundervisning, og Alfred utmerket seg spesielt i kjemi og språk. Etter hvert ble det kjemistudier i både Frankrike og USA.

Broren Ludvig overtok etter hvert familiebedriften, mens resten av familien returnerte til Sverige. Alfred fordypet seg i å finne sikre måter å bruke nitroglyserin på, særlig etter en eksplosjonsulykke som tok livet av hans bror Emil i 1864. I 1867 oppfant han dynamitten, en substans som var både enklere og tryggere å benytte enn nitroglyserin.

Mens hans to brødre Ludvig og Robert tjente seg søkkrike på oljeleting i det Kaspiske hav, tok Alfred ut totalt 350 patenter, og etablerte 90 våpenfabrikker. Men privat var han pasifist.

Fra 1873 til 1891 bodde Alfred i Paris. Da flyttet han til italienske San Remo, hvor han døde av hjerneblødning i 1896.

Broren Ludvig døde i 1888 mens han var på reise i den franske byen Cannes. En fransk avis trykket ved en feiltakelse en nekrolog om Alfred i stedet, og den var ikke vakker. «Mannen som tjente seg rik på død er død» skrev avisen, og henviste til Alfred Nobels oppfinnelse og kommersielle handel med dynamitt og våpen.

Skuffet av nekrologen

Da Alfred leste nekrologen ble han skuffet, og bestemte seg for at når den virkelige nekrologen om ham skulle skrives, så skulle han ha et mer positivt ettermæle. Søkkrik, ugift og barnløs testamenterte han 94 prosent av formuen sin til et fond som senere skulle bli Nobelfondet.

I den svensk-norske klubben i Paris, den 27. november 1895 signerte Alfred Nobel sin siste vilje og testament: Hvert år skulle det deles ut en skattefri pengepris til individer som hadde utmerket seg innen de utvalgte feltene, uavhengig av nasjonalitet og rang. Testamentet inneholdt flere betingelser for tildelingen, flere som har gitt rom for tolkning i ettertid. Blant annet ønsket han at litteraturprisen skulle gå til «litterært arbeid i en ideell retning», og lenge ble «ideell» tolket som «idealistisk».

Akkurat hvorfor Alfred Nobel ønsket at akkurat fredsprisen skulle deles ut i Norge, er det ingen som vet sikkert. Kanskje var det fordi Norge og Sverige var i union på den tiden, og at han mente at «lillebror» også måtte få være med. Og kanskje ble det akkurat fredsprisen fordi svenskene både lå langt foran innen naturvitenskapelig og medisinsk forskning, og at Norge manglet en litterær institusjon som Svenska akademien. Da gjensto bare fredsprisen.

Eller var det den norske forfatteren og fredsforkjemperen Bjørnstjerne Bjørnson som inspirerte ham?

31, 2 millioner svenske kroner var fondet verd i 1896. I 2012 hadde formuen vokst til 3,1 milliarder svenske kroner.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tre personer bortvist fra lekeland etter krangel om smittevern

  2. Brudd på vannledning i Sandnes

  3. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

  4. Viking-framtiden i det blå: Her er trenerens krav til mannen som fikset poeng mot Start

  5. Formel 1-stjernene markerte mot rasisme: Seks førere ville ikke gå ned på kne

  6. Sendte påminnelse om reise­regler til regjeringen

  1. Nobelprisen