Dette har vi hatt dilla på

På 80-tallet var det mohair-gensere og per Spook-gensere. Så skulle alle unger se ut som små blånisser. Men ingen danker ut Marius-mønsteret.

Publisert: Publisert:

Setesdalsmønsteret holder seg, også hos Viking. Foto: Pål Christensen

  • Ingeborg Marie Jensen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
  1. Blånisselue. Foto: Pål Christensen

  2. Lovikka-mønster fra Viking. Foto: Pål Christensen

Harald Mjølne, administrerende direktør, i Sandnesgarn AS, kan trygt smile. Han har rettighetene til mariusoppskriften. Foto: Viktor Klippen

Viking har strikket opp høstens kosegensere. Foto: Pål Christensen

Vikings øl-votter. Foto: Pål Christensen

Teppe av pledd-garn fra Viking. Foto: Pål Christensen

Ekte, strikket revepels fra Viking. Foto: Arild Hjelm/Viking

Mariusgenseren

Mariusgenseren ble designet av Unn Søiland Dale til filmen Troll i ord i 1953, der hovedrolleinnehaveren Henki Kolstad hadde på seg genseren. Genseren er laget etter inspirasjon av setesdalskoftene og Annichen Sibberns bok "Norske strikkemønstre" fra 1929. Sandnes Uldvarefabrik, nå Sandnes Garn, har solgt over 5 millioner eksemplarer av oppskriften til genseren. Det er Søilands eget selskap, Lillun AS Design of Norway, som har opphavsretten til mønsteret. På 50-tallet var genseren den ultimate kjærestegaven. Nå er Marius på topp igjen, i serviser, barnebodyer, kjoler og kortbukser!

Angora-luer

Omtrent på samme tid var angora i skuddet, særlig til småplagg de unge damene pyntet seg med selv, som luer og skjerf.

Les også

- Facebook er vår tids strikketøy

Lovikka-votten

Ifølge nettstedet motalleodds-com ble den første ”lovikkavanten” strikket i 1892 av Erika Aittamaa, i tettstedet Lovikka i Tornedalen i Nord-Sverige da en forfrossen mann kom til stedet med noe ull og ba Erika om å strikke et par varme votter til ham. Vottene var populære julegaver på 70-tallet, og har fått sin renessanse nå.

Mohair-gensrene

På 80-tallet skulle det være mest mulig mohair. De stakk og de røytet, og dillen varte vel i rundt ti år, anslår Anne Marie Bomark i Nancys strikkestove i Sandnes. Nå er mohairen tilbake, men betydelig forbedret siden den gang.

Per Spook-genseren

Utviklet av Per Spook for Rauma Ullvarefabrikk i 1981 da den norske husflidsforening var 90 år. Anne Marie Bomark husker hun hadde genseren i Nancy Strikkestove så seint som i 1997.

Les også

Strikk høstens kosegenser

Setesdalskofta

Morten Harket fikk setesdalsgenseren fram i lyset igjen i 1993, like før OL på Lillehammer. Og da skulle det være skikkelig norsk, med vadmel og skinnlapper.

Blåfjell

Da Blåfjell-feberen raste som verst, rakk hun ikke en gang å pakke ut varene, forteller Anne Marie Bomark i Nancys strikkestove i Sandnes. Folk gikk helt amok og heiv seg oppi kassene som sto framme på gulvet i butikken.

Teppegarnet

Teppegarnet, eller pleddgarnet, er ifølge Anne Marie Bomark i Nancys strikkestove i Sandnes den villeste dillen de siste årene. Et syntetisk effektgarn i ulike farger som strikkes rett frem og tilbake til store, myke pledd.

— Det gikk som en farsott. Det var helt spinngale, de sto nærmest og grein, kånene fordi vi ikke kunne skaffe nok garn, forteller Bomark. - Vi bare satte eskene midt på gulvet, så fôr det ut. Trenden startet for 5-6 år siden og holder seg ennå.

Øl-votten

Den stripete votten med lomme til flaske eller boks, slik at du kan holde den uten å ta av votten. Oppskriftene florerer blant strikkebloggere på nettet, og opphavsmennene er nærmest utallige. Her er Viking of Norways variant.

Strikk en pels

Designsjef Berit Ramsland i Viking of Norway spår pelstrikken en lovende framtid. Garnet er riktignok ikke så billig, men på den annen side kan du strikke deg en minkpels for et par tusenlapper.

Kilder: Wikipedia, Anne Marie Bomark i Nancy Strikkestove i Sandnes, Viking of Norway, motalleodds.com.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner gigant­butikk på Forus - alle konkur­rentene er borte

  2. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  3. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

  4. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

  5. 13 fikk bot på E39

  6. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse