Stormflo: mer dødelig enn monsterorkan

Det er ikke vinden, men den påfølgende stormfloen som tar livet av flest mennesker når monsterorkaner herjer. Så hva skjedde med den varslede stormfloen etter Irma?

Publisert: Publisert:

Stormflo forsrsaker store ødeleggelser, både menneskelige og materielle. Foto: Colourbox

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ni av ti mennesker som dør i tropiske sykloner eller orkaner, blir drept av stormfloen som oppstår i kjølvannet. Bengalbukta i Asia er området som har vært hardest rammet, særlig Bangladesh. Også øyene i Karibia har vært rammet av mange stormfloer. Men stormfloen etter orkanen «Irma» ble ikke så fatal som mange fryktet og varslet på forhånd. Hvorfor ikke?

– Antakelig fordi Irma endte med å ta en litt annen bane enn det så ut, sier forsker Magnar Reistad ved Meterologisk Institutt (MI) i Bergen.

1. Hva er stormflo?

En kraftig heving av vannstanden. Fenomenet oppstår vanligvis ved kombinasjonen kraftig lavtrykk og kraftig pålandsvind, for eksempel ved orkan, som skyver vannet som en bølge mot kysten. Vindtrykket har større effekt enn lavtrykket. Også havdybden kan ha betydning for hvor alvorlig stormfloen blir. Kombinasjonen av lavtrykk med vedvarende vind over grunt vann er hovedårsaken til flom og skadeverk av stormfloen.

Om stormfloen inntreffer samtidig med springflo, blir stormfloen ekstra alvorlig.

2. Så hva er springflo?

Fenomen som inntreffer to ganger hver måned, uavhengig av været. Akkurat som ved normal flo og fjære, er det solen og månens posisjon som påvirker. De to gangene i måneden solen og månen trekker i samme retning, får vi springflo, sier Reistad.

3. Hvor mye mer stiger vannstanden ved springflo enn ved vanlig flo?

Det varierer fra sted til sted, akkurat slik forskjellen mellom flo og fjære varierer fra sted til sted. Størst forskjell til vanlig, størst vannstandsøkning ved springflo. I Norge er forskjellene mellom flo og fjære størst i nord. Langs sørlandskysten er forskjellen mellom flo og fjære minimal. Rundt den engelske kanalen, i Sør-England og Nord-Frankrike, er forskjellen mellom flo og fjære enorm. Dette har med forskjeller i havbunnen i området å gjøre, sier Reistad.

4. Hvordan og hvor raskt trekker stormfloen seg tilbake?

Stormflo er ikke en bølge, men et jevnt press av vann mot kysten. Så snart uværet forsvinner og orkanen passerer, vil vannet trekke seg tilbake. Det var stormflo som gjorde at dikene brast i New Orleans under Katrina i 2005. Og når vannet trenger seg inn over slike sperrer, bremses også tilbaketrekkingen.

5. Kan vi få stormflo uten storm?

Ja, ved såkalte ekstratropiske lavtrykk kombinert med opphopning av vann. Dette fenomenet har for eksempel oversvømmet Bryggen i Bergen flere ganger, sier Reistad.

6. Hvilke stormfloer har vært verst?

Den høyeste stormfloen som er registrert, ble produsert av syklonen Mahina i 1899. Den førte til en 13 meter høy stormflo ved Bathurst Bay i Australia.

Orkanen Katrina dannet en 9 meter høy stormflo i St. Louisbukta i USA i 2005. Selve orkanen var «bare» en kategori 3. Det var stormfloen som gjorde denne orkanen så katastrofal.

Publisert:

Les også

 1. Trump kritiseres for treg nødhjelp til orkanherjede Puerto Rico

 2. Myndighetene i Puerto Rico mangler kontakt med halvparten av landet

 3. Puerto Rico kan være et halvt år uten strøm etter uværet Maria

Mest lest akkurat nå

 1. Solberg varsler koronainnstramminger – men skjermer helsevesen, barn, unge og arbeidsplasser

 2. Viking har signert ny keeper

 3. Storstevne kan gå i vasken for Team Ingebrigtsen

 4. Tre personer fra Stavanger testet positivt for koronaviruset etter å ha reist med Color Line

 5. Myndighetene kommer trolig med munnbind­anbefaling fredag

 6. – Libanon har ikke råd til å være et ordentlig demokrati

 1. Vær
 2. Ekstremvær
 3. Irma