Dette er verdens hotteste mann

Verden jubler over musikkvideoen "Gangnam Style" med sørkoreaneren PSY. Før 15. juli var det ingen i den vestlige verden som visste hvem han var. Nå er filmen hans sett av 220 millioner på YouTube.

Publikum viftet med cd-en hans da PSY hadde konsert i Seoul 11. august i år.
Publisert: Publisert:
Psy sang for elleville fans i Seoul i august i år.
Psy fotografert under et intervju med Reuters i august. Da var videoen sett av over 20 millioner på en måned, og Psy uttalte at han var overveldet.
Psy er en etablert artist som har holdt på i over ti år. Han trodde aldri han ville få et gjennombrudd i USA.
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Det amerikanske musikkmagasinet Billboard ranker for tiden "Gangnam Style" som verdens mest populære sang på sosiale medier, foran artister som Rihanna, Justin Bieber og Lady Gaga.

Før 15. juli i år var det ingen, i alle fall ingen i Norge, som hadde hørt om "Gangnam Style" eller den 34 år gamle koreanske rapperen Park Jae-Sang med scenenavnet PSY.

Nå er sangen hørt av hundrevis av millioner mennesker og er ranket som verdens mest populære sang. Ungdom over hele verden jodler på koreansk mens de danser foran speilet, og YouTube oversvømmes av etterlikninger og personlige varianter av filmen.

Også i Norge jodles det i vei, skjønt bare blant de unge, og til tross for at nesten ingen skjønner teksten.

200 millioner

I løpet av sommeren er han blitt årets store dille. Ikke bare for en liten klikk nerder i en krok av skolegården. Ikke bare på en enkelt skole eller i ett land, men over hele verden. Og da mener vi faktisk HELE verden.

Onsdag morgen var musikkvideoen til den koreanske rapperen vist 218.502.670 ganger på YouTube. Og nye millioner kommer til nær sagt time for time.

På iTunes er den mest solgte låt i USA, Australia, Belgia, Canada, Danmark, Finland og New Zealand.

I Norge er den nummer to etter "Don't You Worry Child" med Swedish House Mafia.

Sangen har vært omtalt av tunge nyhetskanaler som CNN, Wall Street Journal, Bloomberg, Washington Post, og Los Angeles Times, men har ikke nådd opp på radioenes spillelister og i musikkmiljøene.

Forskere og musikkvitere har knapt nok hørt navnet, men du kan være sikker på at ungene deres har full kontroll.

PSY er utdannet ved Boston University, og Berklee School of Music. Han har tidligere uttalt at hans store musikkinspirasjoner er Eminem, 2Pac, Jay-Z, Dr. Dre, og Queen, men nå er han i ferd med å dra forbi dem alle.

Britney Spears lærte dansen

Internasjonale musikkstjerner lovpriser nå sangen og videoen. Justin Biebers manager Scooter Braun twitret "How did I not sign this guy!?!??!". Britney Spears skrev “I am LOVING this video – so fun! Thinking that I should possibly learn the choreography. Anybody wanna teach me?!” Og selvsagt fikk hun kort tid etter tilbud om å lære dansen, av selveste PSY i tv-programmet Ellen-show.

Viral spredning

Paul Chaffey, leder av Abelia, en organisasjon for kunnskaps— og teknologibedrifter i NHO, er en av de få over 20 som blogger om "Gangnam Style". Men han innrømmer at han ikke fant frem til videoen helt på egenhånd, Eldstedatteren Marianne studerer japansk på Universitetet i Oslo, er veldig opptatt av øst-Asia, og har god oversikt over japanske og koreanske popstjerner som er store på YouTube. Det er hun som har klart å smitte sin 47 år gamle far.

"Nå er det høyst uvanlig at en koreansk rapper er på salgslistene i USA i det hele tatt, men det som er enda mer spesielt er at PSY tar av samtidig i en rekke forskjellige land over hele verden, land han aldri har besøkt og uten noen markedsføring. Hva er det som har skjedd? Svaret er såkalt viral spredning av videoen via sosiale medier", skriver Chaffey i bloggen.

Fansen gjør jobben

— Dette er utrolig spennende, sier Chaffey til Aftenbladet. - Det er fansen som gjør hele jobben, helt utenfor markedsføringsbudsjettene. Et liknende eksempel er Coca-Cola som fikk 43 millioner venner på ei facebookside de ikke hadde noe med å gjøre selv, men som var laget av to fans.

Hva er det som gjør at noen kan ta av så plutselig og voldsomt som PSY?

— Det handler vel om noe så gammeldags som at folk tipser hverandre om hva de liker, og den elektroniske verden går det fort, sier han, og viser til teorien "Seven degrees of separation" der det heter at alle mennesker på jorda maksimum er sju ledd fra å kjenne hverandre personlig.

— Når alle som er på internett, og det er cirka halve verdens befolkning, forteller alle de kjenner hva de liker, da kan det ta av sånn som dette.

Ungdomskultur

J-pop, japansk pop, har vært kjempestort i Japan med 90 prosent av markedet der, men de har aldri helt nådd ut til resten av verden. Nå er det hot med K-pop, koransk pop, i Østen, og det sprer seg videre. Både i Norge og USA er K-pop en egen sjanger, og ikke overraskende troner PSY på toppen av Billboards K-pop-liste.

Han mener også at dette er en videreføring av den store interessen det er i ungdomsmiljøene for japanske og koreanske spill, tegneserier, musikk og kultur generelt.

Han nevner navn som Nintendo, Sony, Pokemon og japansk fantasysjanger. Disse tingene har slått veldig an blant en del ungdommer i vesten.

Samtidig kan ikke dette alene forklare hvorfor en enkelt låt har tatt helt av.

— Dette er den raskeste veksten i seertall på YouTube noensinne. Det har vært en eksplosiv spredningskraft med null kostnader.

Ved å følge med på YouTube noen dager, eller til og med noen timer, kan vi se hvordan tempoet øker med hver million nye visninger. Filmen er blitt vist over 50 millioner ganger bare de siste tre-fire dagene.

Fengende

"Gangnam" er en svært rik og trendy bydel i Seoul, og i "Gangnam Style" refereres det til den luksuriøse livsstilen i Gangnam. PSY har selv sammenliknet Gangnam med Beverly Hills.

PSY utstyrt sangen sin med en ny, enkel dans, med bevegelser som er lette å lære. Chaffey mener mye tyder på at verden innimellom trenger en ny dans av typen fugledansen, lambada, makarena.

Det er en påkostet video med dansere, hester og hauger med andre effekter, men sangen og bevegelsene er enkle.

— Denne videoen er så fullstappet av effekter, det er så mye referanser at det nesten blir litt overveldende, sier Sveinung Rindal i musikkstrømmingselskapet Wimp

"Låta, som må sies å være et stort gjennombrudd for K-pop (Koreapop) i Vesten, raser nå oppover på salgslistene, også uten Sangs noe uvanlige dansemoves", heter det på blogg.wimp.no.

I bloggen heter det videre at «Gangnam Style» naturlig nok er nominert til beste video under årets MTV Europe Music Awards, og forlengst er blitt tidenes mest populære K-pop video.

— Jeg ble klar over den for en måned siden, og så at det kom til å bli en hit, sier Ringdal.

Selve låten, uten videoen, har vært tilgjengelig en uke.

— Det virker som om den tar av enda mer enn vi hadde forutsett, sier han.

Han antyder at vi for første gang siden 1963 kan få en asiatisk førsteplass på Billboards topp 100-liste. Den gangen var det Kyu Sakamoto med sangen Sukiyaki.

Se Kyu Sakamotos video her:

Det spesielle med "Gangnam Style" er at selv om den er på koreansk, så er den europeisk i stilen, mener Rindal. Den er fra Asia, låter europeisk, og slår an i USA.

Den er fengende, hektende i stilen, så fengende at det ikke er noen vits i å fokusere på språket. Det er ikke viktig. Et par engelske ord gjør at vi får en følelse av å henge med på innholdet også.

— Den er classy, sier Ringdal. - Jeg tror dette blir en av høstens store hiter. Den er så positiv. Det er en svært enkel hit og den har dansemoves som er spesielle. Sånt har lett for å sette seg. Når Britney Spears twitrer om en dansemove, er det verd å legge merke til. PSY er i ferd med å bli superstjerne i USA, det er ikke hverdagskost for koreanske popstjerner.

Kilder: YouTube, Billboard, Wikipedia, Wimp, readwriterweb.com

Publisert: