Tre politimenn, tre land, tre korrupsjonssaker. To er dømt. Mandag får Eirik Jensen svaret.

Hasjsmugling, bortgjemte kontanter og samrøre med kriminelle informanter: Både Finland og Canada har opplevd saker som minner mye om saken mot Eirik Jensen.

Publisert: Publisert:

Slik fremsto Eirik Jensen på dag to i retten. Det var 10. januar i år. Mandag 18. september, mer en åtte måneder senere, faller dommen. Foto: Dan P. Neegaard

 • Frode Sætran
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I løpet av et halvt års tid, fra høsten 2013 til våren 2014, fikk befolkningen både i Norge, Finland og Canada sjokkerende beskjeder om at noen av deres fremste politimenn var pågrepet og siktet for korrupsjon og grove forbrytelser.

Det er slående likheter mellom sakene.

Canadiske Benoit Roberge, Montreals spydspiss mot kriminelle mc-bander, ble pågrepet i oktober 2013. Også finske Jari Aarnio, sjef for narkotikapolitiet i Helsingfors, ble pågrepet høsten 2013. Norske Eirik Jensen ble pågrepet i februar 2014.

Og i mars i år dukket det opp en fjerde sak, i Frankrike. Men den saken er ikke ferdig etterforsket. Så langt er det flere likheter med Jensen-saken, blant annet med en storsmugler i samme rolle som Gjermund Cappelen. Les mer om denne saken lenger ned i artikkelen.

Canadas superspaner Benoit Roberge ble dømt til åtte års fengsel. Foto: CBC News / Radio-Canada

Mange likhetstrekk

Både Canadas Benoit Roberge og Eirik Jensen jobbet opp mot kriminelle organisasjoner – særlig mot mc-bander. Begge håndterte politiinformanter på egen hånd uten støtte fra kolleger. Ingen så faresignalene. Kolleger snakket om lekkasjer til kriminelle, som var nødt til å stamme fra en politiansatt.

Begge to ble anklaget for forhold helt tilbake til 2004. Både Roberge og Jensen forklarte etterpå at en kontantbeholdning de hadde, var ment som nødkapital i tilfelle det skulle bli nødvendig å flykte. Toppledelsen reagerer med sjokk og vantro.

Roberge erkjente straffskyld for noe av det han var tiltalt for, og han ble i mars 2014 dømt til åtte års fengsel. Ifølge dommen mottok han drøyt 800.000 kroner i bestikkelser. Politiet fant igjen mesteparten av pengene, rundt 650.000 kroner.

Jari Aarnio, sjef for narkotikapolitiet i Helsingfors, ble pågrepet – og senere dømt – for å ha deltatt i omfattende narkosmugling. Foto: Antti Aimo-Koivisto, NTB scanpix

Finske Jari Aarnio ble dømt til totalt 10 års fengsel i desember 2016. Han ble dømt for grovt bedrageri, for å ha tatt imot bestikkelser, samt funnet skyldig i fem alvorlige brudd på narkotikalovgivningen og 17 andre forhold. Han skal ha vært involvert i storstilt hasjsmugling til Finland. I hagen hans fant politiet 65.000 euro nedgravd.

Selv hevder han sin uskyld og har anket dommen. Han sier at han bedrev en omfattende «undercover»-operasjon.

Fnyser av politisjefene

Politipsykolog Mike Webster er en internasjonalt anerkjent gisselforhandler som blant annet ble brukt av FBI under den 51 dager lange gisselsituasjonen i Waco i Texas i 1993.

Han er omstridt i canadiske politikretser etter at han ved flere anledninger har gått hardt ut mot politiet der. Han fnyser av uttalelsene fra Roberges ledere hvor de reagerte med sjokk og vantro. Han mener de heller burde ta en del av ansvaret.

– Når en politimann i årevis pleier nær kontakt med kriminelle, blir han svært sårbar for korrupsjon. Det bør være kjent for alle som jobber i politiet. Å si at en slik sak kommer som et sjokk, er et tegn på manglende kunnskap om den menneskelige natur og om politikulturen, sier Webster til den canadiske TV-kanalen CBCs dokumentarredaksjon «The Fifth Estate».

De har laget en egen dokumentar om politispaneren Roberge.

Spaner ble tyster

Roberge foretok en rekke pågripelser i det kriminelle mc-miljøet i Canada. Blant annet var det hans etterretningsarbeid som bidro til «Operation springtime» i 2001, den største éndags-politiaksjonen i landets historie. Rundt 2000 politifolk pågrep 142 mc-medlemmer og beslagla en mengde våpen og millioner av dollar.

Men etter hvert viste det seg at rollene ble byttet om, det var Roberge som ble tyster for Hells Angels (HA).

Avsløringen av Roberge kom etter at en rømt HA-drapsmann skjøt seg selv i en hytte utenfor Montreal da han forsto at politiet var på vei for å pågripe ham. Han etterlot seg en selvmordsvideo og flere lydopptak fra samtaler han hadde hatt med politimannen.

Politifolkene som fant opptakene, kunne knapt tro det de hørte. Blant annet var det en episode der Roberge mottok en konvolutt med kontanter.

Gikk i fellen

Politiet la en felle. Roberge ble kontaktet av en politimann som utga seg for å være en venn av den avdøde HA-mannen. Han fortalte at han hadde opptakene og at Roberge kunne få kjøpe dem for 50.000 dollar.

Roberge bet på.

Politisjef Marc Parent uttalte i etterkant at han var sjokkert over at noen av hans politifolk var villig til å gå så langt som å bedra hele politikorpset. Psykolog Mike Webster sier at det er en naturlig reaksjon å ønske å forklare en korrupt politimann som et «råttent eple».

– Men det viser mangel på kunnskap. Slike tilfeller gjør det nødvendig å granske selve organisasjonen, mener han.

En annen av spanerne i Montreal uttaler i dokumentaren at han ikke ble overrasket over Roberge-saken. Han var langt mer bekymret over at så mange hadde sett så lite, at ingen hadde sett tegnene.

Frankrikes narkopolitisjef François Thierry ble pågrepet etter at en politiinformant og storsmugler anklaget ham for å hjelpe til med narkosmugling. Foto: Patrick Kovarik, AFP

... og enda én i Frankrike

I mars 2017 var det franskmennenes tur, da ble landets narkotikapolitisjef François Thierry pågrepet.

En av Europas største narkosmuglere, Sofiane Hambli, anklager Thierry for å ha hjulpet til med å smugle inn tonnevis med cannabis. Hambli var samtidig politiets informant, en av de viktigste de noensinne har hatt i narkosammenheng.

I saken mot Eirik Jensen bygger de alvorligste tiltalepunktene på anklager fra storsmugleren Gjermund Cappelen. Han var også politiets informant.

Både Thierry og Jensen har fått anerkjennelse for etterretningsmetodene de ha brukt, med tett kontakt opp mot smuglerne.

Hamblis informasjon førte til rundt 100 pågripelser. Samtidig er Thierry anklaget for å ha «oversett» Hamblis egne innførsler. I og med at politiet pågrep Hamblis konkurrenter, oppnådde Hambli en posisjon som Frankrikes største narkosmugler.

Der slutter likheten. Thierry er ikke tiltalt for å ha hjulpet smugleren for egen vinning, men for ikke å ha informert om narkotikaen Hambli har smuglet inn i Frankrike. Thierry jobber i dag fortsatt i antiterrorpolitiet, til tross for at han fortsatt er under etterforskning i tre forskjellige saker.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

 2. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 3. Slik tilbringer tyske Ralf karan­tenen i Norge. Smitte­vern­lege er bekymret

 4. Drapsforsøket i Sandnes: Politiet var kjent med konflikt mellom partene

 5. Direkte fra 14.00: Regjeringen om koronasituasjonen

 6. Er det forsvarlig å reise mellom ulike kommuner slik situasjonen er akkurat nå? Vi svarer på dine spørsmål

 1. Korrupsjon
 2. Canada
 3. Politiet
 4. Narkotika