Folk er splittet i synet på tvillingabort

Andelen som mener tvilling­abort alltid bør være tillatt, selv når begge fostre er friske, er nesten like stor som andelen som er helt imot.

Publisert: Publisert:

Det kan bli kompliserte diskusjoner i regjeringen om abortloven. Her fra en demonstrasjon for abortloven foran Stortinget i Oslo tidligere i høst. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Splittelsen kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Vårt Land. De har stilt spørsmålet «skal tvillingabort/fosterreduksjon være tillatt?». De spurte fikk fire svaralternativ. Disse var «Ja, alltid, selv om begge fostre er friske», «Ja, men kun dersom det er påvist sykdom hos et ­foster», «Nei» og «Vet ikke».

Av de spurte svarte 25 prosent tvilling­abort/fosterreduksjon alltid må være tillatt, 29 prosent sier ja til slik abort, men bare dersom det er påvist sykdom hos ett av fostrene, 27 prosent sier nei, mens 19 prosent svarer «vet ikke» på spørsmålet.

Når de spurte deles inn etter partipreferanser, tegner det seg et bilde som kan tyde på potensielle utfordringer for en regjering med KrF, FrP, Høyre og Venstre ved samme bord. Velgerne deres har ulike preferanser i målingen.

Hele 70 prosent av de spurte KrF-velgerne sier «nei». Blant Venstre-velgere er derimot 50 prosent for å fortsatt tillate tvillingabort uten forbehold. Blant både Høyre- og Frp-velgere er det flest som sier ja, men med forbehold om påvist sykdom hos ett av fostrene. 40 prosent av de blåblå velgerne går inn for dette.

Undersøkelsen ble utført i forrige uke og et representativt utvalg på 1.000 personer ble spurt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stor pågang for korona­testing på Klepp: – Sto i kø på hoved­veien i 40 minutter

  2. Trafikk­ulykke på E 39 i Flekkefjord – en person er kritisk skadet

  3. Protesten mot Sandnes Ulf ble forkastet: – Vi er fornøyd med dommen og har lært

  4. Håper å kunne åpne to løp for biler i Auglends­tunnelen innen skolestart

  5. Nakstad sier det kommer nye råd for kollektivreiser og munnbind om kort tid

  6. Over 100 mistet livet i eksplosjonene i Beirut: - En enorm katastrofe. Det er døde og skadde overalt

  1. Abort
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)