Kunstnere og teaterdirektør siktet etter forestilling

Oslo-politiet har siktet teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred etter at Waras samboer anmeldte forestillingen i desember.

Publisert: Publisert:

Tor Mikkel Wara. Foto: NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen anmeldte teateret 18. desember.

I tillegg ba politiet om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teaterdirektøren og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis, får VG opplyst.

Oslo tingrett avviste politiets begjæring samme dag, men VG får opplyst at politiet valgte å anke saken til Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten har så langt ikke truffet noen avgjørelse. Ifølge Aftenposten skal saken trolig behandles over helgen.

Siktet onsdag

Politiadvokat Arne Valdemar Nielsen ved Majorstuen politistasjon tok onsdag ut siktelsen mot teatersjefen og de tre kunstnerne, dagen før Bertheussen ble pågrepet.

Oslo-politiet understreker at de to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre.

– Det kom en ordre fra statsadvokatene i februar om mer etterforskning. Den er nå gjennomført, og jeg er bare mannen som måtte gjøre den jobben jeg er satt til å gjøre, sier Nielsen til Aftenposten.

Halvard Helle, teaterdirektør Anne-Cecilie Sibues advokat, sier til NTB at han tror begjæringen blir avslått.

– Jeg regner det som sikkert at den blir avslått. Noe annet vil være uakseptabelt i en liberal rettsstat, sier Helle til NTB.

Bedt om henleggelse

I oppsetningen «Ways of seeing» på teateret Black Box, viste kunstnerne fram videoopptak av Wara og Bertheussens hjem. Opptakene var gjort uten parets tillatelse.

Advokat Jon Wessel-Aas er teaterregissør Pia Maria Rolls forsvarer. Overfor VG kaller han politiets avgjørelse «oppsiktsvekkende» og sier han tar for gitt at dette er en sak politiet har lagt vekk.

Helle sier til NTB at han er enig med Wessel-Aas.

– Jeg har bedt om umiddelbar henleggelse, sier han.

Anslag mot ytringsfriheten

Helle reagerer sterkt på siktelsen.

– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle til VG.

Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Hun nekter straffskyld.

Mellom desember og mars ble det utført en rekke hærverk og truende hendelser mot Wara og Bertheussens bolig og eiendom. Hendelsene startet i kjølvannet av Black Box' teaterforestilling.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  3. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  4. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. – Man kan få symptomer etter at man har testet negativt. Da bør man teste seg på nytt

  1. Tor Mikkel Wara
  2. Oslo tingrett
  3. Teater