Hareide tar gjerne lederposisjon i KrFs stortingsgruppe

Eks-partileder Knut Arild Hareide fortsetter etter alt å dømme som gruppeleder for KrF på Stortinget. Da må han forsvare politikken til regjeringen han er mot.

Knut Arild Hareide vil etter alt å dømme fortsette som leder av KrFs stortingsgruppe – trolig med Hans Fredrik Grøvan som fortsatt parlamentarisk nestleder. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
KrF-veteran Geir Toskedal (til venstre) vender tilbake til Stortinget – nå som fast møtende vararepresentant for landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Mellom dem på KrFs gruppemøte onsdag satt nyutnevnt barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Jorunn Gleditsch Lossius på det første møte i KrFs stortingsgruppe etter at partiet gikk inn i regjeringen. Hun er fast møtende vararepresentant for nestleder Kjell Ingolf Ropstad som tirsdag ble barne- og familieminister. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Hareide ville verken fortsette som partileder eller bli statsråd da KrF ble en del av den borgerlige regjeringen. Han ønsket som kjent at KrF heller skulle forsøke å komme i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Men NTB er kjent med at Hareide, tross nederlaget i kampen om partiets veivalg, ønsker å fortsette som parlamentarisk leder når den nye stortingsgruppen konstitueres i løpet av nær framtid.

KrFs stortingsgruppe må fordele verv og komitéplasser på nytt etter at to av stortingsrepresentantene, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, nå er blitt statsråder. Valgkomiteens leder Geir Jørgen Bekkevold opplyser at han håper å ha kabalen på plass i løpet av helgen.

Veteran i tvil

Etter alt å dømme vil Hareides ønske om å fortsette å lede stortingsgruppa, bli innfridd. Ingen av dem NTB var i kontakt med onsdag ville si noe annet, selv om det også ble gitt uttrykk for tvil.

En av dem som må overbevises er partiveteran Geir Toskedal, som er fast møtende vararepresentant for nyutnevnt landbruks- og matminister Bollestad. 64-åringen fra Karmøy i Rogaland satt i kommunal- og forvaltningskomiteen i årene 2013–2017 og sto i likhet med Bollestad på blå side i fjor høst.

En av de beste

– Det er et spørsmål om entusiasme og engasjement, lyder Toskedals forklaring på hvorfor han må overbevises om at Hareide skal få fortsette som leder av partiets stortingsgruppe.

– Hareide er en av de beste vi har. Men jeg skal ikke legge meg opp i det som er stortingsgruppens valg, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad da han kom til KrFs gruppemøte på Stortinget onsdag ettermiddag.

Den ferske barne- og familieministeren har ikke lenger stemmerett på gruppemøtet.

Ropstad-vikar

På plass var også Jorunn Gleditsch Lossius. 38-åringen fra Lillesand i Aust-Agder er fast møtende vararepresentant for Ropstad og sto på hans blå side i dragkampen før jul.

Lossius møtte i finanskomiteen og tok rollen som justispolitisk talsperson da hun vikarierte for Ropstad i nestlederens pappapermisjon fram til påske i fjor, men hvilken stortingskomité hun og Toskedal vil få nå er åpent.

– Det skal legges en kabal der det er flere komiteer som skal fylles, inkludert ledervervet i helse- og omsorgskomiteen som Bollestad hadde, sier Toskedal til NTB.

Hoksrud-retur

Også i Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal noen kort stokkes om på ettersom Bård Hoksrud vender tilbake til Stortinget etter fem måneder som landbruks- og matminister.

– Jeg har meldt inn et par ønsker og jeg har vel også nevnt et par komiteer jeg helst ikke vil ha. Så blir det opp til valgkomiteen å finne ut av det, sier Hoksrud til NTB.

Lederen av Frps valgkomité, Morten Wold, mener å kunne ha innstillingen klar senest mandag.

– Bård er en kunnskapsrik allroundpolitiker som er aktuell for flere komiteer. Så er det en helhet som skal gå opp, der jeg håper å unngå å flytte på noen mot sin vilje, sier Wold.

Høyre-rokering

Også i Høyre blir det rokeringer etter at Linda C. Hofstad Helleland returnerer til Stortinget etter å ha gått av som barne-, familie,- og likestillingsminister.

Det er ikke klart hvilken komité hun vil få plass i.

Samtidig går Stine Margrethe Knutsdatter Olsen (Frp) og Guro Angell Gimse (H) ut av Stortinget. De har vært vararepresentanter for henholdsvis Hoksrud og Hofstad Helleland.

Publisert:
 1. Knut Arild Hareide
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Olaug Bollestad
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Stortinget

Mest lest akkurat nå

 1. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 2. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 3. Det gamle huset i Hetlandsgata har fått nytt liv

 4. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 5. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 6. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.