Trådløst i norske skoler, men franske skoler skal skru av

Norske skoler satser tungt på trådløst i klasserom og nettbrett i undervisningen. Frankrike har gjort motsatt: De forbyr trådløse nett i barnehager og har strenge regler på barnetrinnet i skolen.

Publisert: Publisert:

Thomas Middelthon ville måle strålenivået i klasserom på Kannik. Det fikk han ikke. Men rektor Finn Lea avviser ikke bekymringen. - Jeg vil følge nøye med. Jeg ønsker ikke å se meg tilbake om ti år og vite at jeg skulle gjort mye mer, sier han. Foto: Fredrik Refvem

 • Ingeborg Eliassen, Investigate Europe
  Investigate Europe
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Alle elever i Stavanger-skolen har nå fått nettbrett som de trenger både i undervisningen og når de gjør lekser hjemme. Brettene avhenger av trådløse nett. Elevene skal stille på skolen med oppladet brett hver dag, så de kan bevege seg fra rom til rom med det uten problemer. Dette er i tråd med landsomfattende satsing for å gi elevene digital kompetanse.

Les også

LES OGSÅ: Forskere kaller 5G et folkehelse-eksperiment

Les også

LES OGSÅ: Forskere fant kreft i rotter etter mobilstråling

Frankrike har gått motsatt vei. Der vedtok parlamentet i 2015 den såkalte Abeille-loven, oppkalt etter den grønne politikeren Laurence Abeille. Hun sto i spissen da loven ble kjempet gjennom under sterk motstand. Den forbyr trådløse nett i barnehager som har barn under tre år. I barnetrinnet på skolen skal trådløse nett brukes bare når det er nødvendig - og skal skrus av når det ikke er det. Begrunnelsen er å være føre-var for potensielle helsefarer fra elektromagnetiske felt.

Ville måle stråling på skolen

I fjor ville Thomas Middelthon måle strålenivået fra det trådløse nettet på Kannik skole i Stavanger, der han har barn.

- Jeg er overbevist om at mange blir trøtte og får vondt i hodet av å være i trådløse nett hele dagen, sier han.

Middelthon leder også Folkets strålevern. Organisasjonen mener dagens grenseverdier for hva slags stråling fra mobilteknologi som er risikabel, er altfor liberale.

- De beskytter ikke mot effekter som er påvist i over tusen forskningsrapporter, sier han.

Les også

LES OGSÅ: 5G krever antenner overalt: Smartby-sjefen i Stavanger forberedt på konflikter

I familien Bruns inngår de avtaler om mobilbruk i familien, for eksempel i jula.

LES HELE SAKEN:

Alternativ: Kablet internett

Det er stor uenighet om disse effektene, og norske myndigheter lener seg til internasjonale forskergrupper som avviser dem eller sier det ennå ikke fins sikker nok kunnskap om langvarig eksponering. Folkets strålevern vil uansett ha føre-var-politikk. I klasserom betyr det kabling av internett.

Det er ikke trådløse nett, men mobiler og basestasjoner som er de største strålekildene i folks hverdag. Og strålingen vi blir utsatt for fra dette, er uansett en brøkdel av de fastsatte faregrensene, påpeker Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Faregrensene er satt mot stråling som varmer opp kroppsvev.

– Jeg vil gjerne vite hva nivået i klasserommet faktisk er likevel. Det er nesten umulig å komme i nærheten av dagens strålegrenser. De er irrelevante, mener Middelthon. Dagens barn og unge er første generasjon som lever i stråling fra menneskeskapte elektromagnetiske felt døgnet rundt, hele livet, sier han.

Kannik skole avviste Middelthons forespørsel; det er skoleeier, Stavanger kommune, som i så fall skal måle. I november opprettholdt fylkesmannen i Rogaland avslaget etter at Middelthon hadde klaget.

Den som vil unngå trådløst, kan kable nettet. I Telenors hovedkvarter på Fornebu ved Oslo er alle pulter kablet, opplyser Stein Erik Paulsen, sjefsarkitekt for radionett i konsernet. - Men det er upraktisk når folk flytter mye på seg i løpet av dagen, så nesten ingen bruker det.

Familien Bruns har blitt enige om å redusere på skjerm-bruken i julen. F.v. Steve, Jenny (20), Anne Kristin, Mattias (24) og Julia (16). Storebror Marcus bor i Oslo. Også han blir med til Sunnmøre for julefeiring Foto: Anders Minge

Les også

Julaften klokka 12 legger de fra seg mobilene

Introduksjon av Cromebook til alle elever i grunnskolen og digitalisering av undervisningen er på full frammarsj. Mobiltelefonen og sosiale medier utfordres fra pc-skjermen. Foto: Pål Christensen

Les også

5000 har fått Chromebook, men mange må la den ligge hjemme

Rektor: Vil følge nøye med

Rektor Finn Lea på Kannik er ikke uberørt av materialet han pløyde gjennom i saken.

- Jeg ble bekymret, sier han.

Han forhørte seg om foreldre eller elever på skolen hadde klaget over plager som kunne ha med stråling å gjøre. Det hadde ingen gjort de siste tre årene, sier Lea.

- Jeg valgte å følge råd fra overordnede, som er i tråd med anbefalingene fra Direktoratet for strålevern. Men jeg vil følge nøye med. Skulle det dukke opp saker der foresatte, elever eller ansatte mistenker helseplager fra stråling, vil jeg gjøre alt jeg kan for å unngå det. Jeg ønsker ikke å se meg tilbake om ti år og vite at jeg skulle gjort mye mer, sier Kannik-rektoren.

I Frankrike har Abeille-loven fått begrenset gjennomslag, opplyser SNUipp-FSU, det største fagforbundet for lærere i grunnskolen. Forskjellene i utstyrsnivå er store mellom skolene. Forbundet vil ha digitale verktøy i undervisningen, ifølge pressekontakt Laurence Gaiffe.

– Men wifi skal brukes med fornuft fordi barns hjerner er i utvikling. Den samme årvåkenheten trengs når mobilantenner blir installert nær skoler, skriver hun til Investigate Europe.

Felles mobilregler i skolen

Det trengs ikke felles regler for mobilbruk i skolene i Stavanger, mener skolesjef Jørn Pedersen.

Men i dag, onsdag vil imidlertid flertallet av stavangerpolitikerne stemme for felles regler for mobilbruk i skolen.

LES MER OM DET HER:

Sjuendeklassingene ved Hafrsfjord skole leverer fra seg mobilene om morgenen. Julie Hermansen og Morten Dahl viser fram «mobilhotellet» de bruker. Foto: Jon Ingemundsen

Les også

Flertall for å endre mobilregler for Stavanger-skolene

- Dette er godt nok regulert. De fleste barneskole-elever bruker ikke mobiler på skolen. På ungdomstrinnet har noen skoler mobilhotell der mobilene ligger i skoletiden, andre tillater mobil i friminutt, sier Pedersen etter at administrasjonen har hatt høring på skolene.

Det var oppvekst-politikerne som ba om vurderingen. Ikke med hensyn til stråling, men fordi mobiler er blitt brukt til mobbing og krenkelser.

Publisert:
 1. – Troll og blindpassasjerer i samfunnsdebatten

 2. – Hvorfor slår ikke mediene stort opp at medisiner anses å være tredje største dødsårsak?

 3. Etterlyser føre-var-prinsipp for 5G

 4. Norske skoler satser trådløst, mens franske skoler skal skru av

 5. Alle vil bli først til 5G-samfunnet. Men hvem skal betale?

 6. Forskere fant kreft i rotter etter mobilstråling

 1. 5G - det nye mobilnettet
 2. Undervisning
 3. Digital
 4. 5G
 5. Teknologi