Streik fører til stengte dører på Haukeland pasienthotell

Kreftforeningen er bekymret for at sykepleierstreik kan gå utover kreftpasienter. Streiken fører blant annet til at Haukeland pasienthotell må stenge fredag.

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund sier de er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig etter at forhandlingene med NHO Service og Handel ikke førte fram. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
  • vaktsjef@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I første omgang er 55 sykepleiere tatt ut i streik etter at det natt til torsdag ble brudd i meklingen mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel.

– Sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. Det nektet motparten å godta, sier forbundsleder Eli Gunhild By i en pressemelding.

– Vårt krav var en lengre lønnsstige med 10- og 16-årstrinn minimum som i KS og med 500.000 kroner etter ti år fra 2019. Kravet var godt innenfor det som er fremforhandlet i andre tariffoppgjør. NSF fremmet også krav om en bedre sykelønnsordning, sier By.

– Dramatisk

Bedriftene som er tatt ut i første fase, utfører oppdrag for helseforetakene. Sykepleiere ved pasienthoteller, helsesenter og rehabiliteringssenter i seks ulike fylker rammes av første streikeuttak.

Til sammen er 24 sykepleiere tatt ut i streik i Hordaland. Det betyr at nær havlparten av de streikende jobber i Bergen, skriver NRK.

Haukeland pasienthotell er blant virksomhetene som er rammet. Her er fem sykepleiere tatt ut i streik, og dørene stenges fredag.

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen sier til Bergensavisen at det et uforsvarlig at så mange sykepleiere ved hotellet tas ut av arbeidsstokken. Han frykter dramatiske konsekvenser.

– Dette vil ramme pasientene. Omtrent halvparten kan vi nok flytte til andre hoteller, men for den andre halvparten er ikke dette medisinsk forsvarlig. Vi er bekymret for kreftpasienter som er inne til behandling. Dette vil ramme dem, sier han til BA.

– Uhørt

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er alvorlig bekymret for at kreftpasienter kan komme til å få utsatt sin behandling.

– Det er uhørt dersom streiken går utover behandlingen til alvorlig syke mennesker. Å få utsatt kreftbehandling kan være kritisk, og i verste fall føre til dårligere prognose.

– Alvorlig syke mennesker kan ikke brukes som forhandlingskort i en diskusjon i arbeidslivet, legger hun til.

– Godt tilbud

NHO Service og Handel mener NSF sa nei til et bedre tilbud enn det man ellers har fått i årets lønnsoppgjør.

– Vi har strukket oss svært langt for å unngå streik. Norsk Sykepleierforbund fikk i løpet av meklingen tilbud om et bedre oppgjør enn det privat sektor for øvrig har fått. Til tross for dette velger NSF å gå ut i streik. Dette er vanskelig å forstå, sier direktør for arbeidsliv Sigbjørn Mygland i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Vil ramme økonomisk

Virksomhetene som er omfattet av første streikeuttak, er: Åstveit Helsesenter AS og Eurest Haukeland pasienthotell AS (NSF Hordaland), Eurest Zefyr pasienthotell AS (NSF Nordland), Eurest Ullevål pasienthotell AS (NSF Oslo), Godthaab Helse- og rehabilitering (NSF Akershus), Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS (NSF Troms) og Ringen Rehabiliteringssenter AS (NSF Hedmark).

Rundt 500 sykepleiere er omfattet av pleie- og omsorgsoverenskomsten. By påpeker at det er stor streikevilje blant sykepleierne og at uttaket er gjort for å ramme motparten økonomisk.

– Vi er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig, sier hun.

Publisert:
  1. Streik
  2. Lønnsoppgjør

Mest lest akkurat nå

  1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

  2. Ny utrolig rekord for Haaland

  3. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

  4. Sandnes-elever har suksess med visittkort

  5. - Det lover veldig godt inn mot ny sesong

  6. Tung avskjed for Bryne-trenerne mot tabelljumboen