Støre hyller Thorvald Stoltenberg: – En ambassadør for solidaritet

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han mottar nyhetene om at Thorvald Stoltenberg er død med dyp sorg. Samtidig hyller han den tidligere ministeren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) sammen med Thorvald Stoltenberg (t.v.) på Youngstorget under valgkampen 2017 i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, sier Støre.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier Ap-lederen.

Stoltenberg gikk bort fredag. Han var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Støre var generalsekretær i Røde Kors da Stoltenberg var president i samme organisasjon.

– For humanisten, diplomaten, medmennesket og fortelleren Thorvald var dette det viktigste: Det enkelte menneskets krav på verdighet. Om det var i krig eller fred, ute eller hjemme, sier Støre.

Han omtaler Stoltenberg som en mann som var en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen.

– Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, sier Støre.

I et Facebook-innlegg peker Støre på «nye toner og takter» i internasjonalt diplomati, med sterke menn på flere kontinenter som sier «mitt land først», og som ser forhandlinger som null-sum-spill der noen må tape for at andre skal vinne.

– Thorvald Stoltenberg var den komplette motsatsen til denne linjen. Han forsto at vår tids store utfordringer krever at flere enn den som kjenner seg sterkest blir inkludert, får eierskap og medansvar. Han viste i praksis at en annen vei er mulig, skrev han.

Publisert: