Regjeringen venter med gjenåpningen – hopper senere over trinn 4

Regjeringen vil utsette gjenåpningen av Norge, og hoppe over trinn 4 senere, sa statsminister Erna Solberg på torsdagens pressekonferanse.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 48 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Regjeringen utsetter videre gjenåpning fram til andelen fullvaksinerte er vesentlig høyere enn i dag. Da vil man imidlertid gå rett til normaltilstand.

– Selv om vi nå blir stående på trinn 3, er vi på vei til en normal hverdag med økt beredskap. Når vi kommer dit, og vi har fått bedre kontroll over situasjonen i skolene, er vurderingen at vi kan gå rett dit. Oversatt: det blir ikke noe trinn 4, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag.

Se hele pressekonferansen i opptak:

– Vil ikke ta risiko

Dermed utsettes videre gjenåpning nok en gang, men gjenåpningen utvides til gjengjeld når den kommer.

– Ytterligere åpning nå gir risiko for mer smitte. Den risikoen vil vi ikke ta når det er så kort tid igjen til alle voksne har fått mulighet til å beskytte seg med vaksiner. Derfor blir vi stående på trinn 3 i gjenåpningsplanen til flere blir fullvaksinert, og vi kan gå over til en normal hverdag med økt beredskap, sier Solberg.

I sin anbefaling til regjeringen, som Helsedirektoratet leverte onsdag denne uken, står det at gjennomføring av trinn fire på nåværende tidspunkt trolig vil medføre økt smittespredning.

Helsedirektoratet skriver at den overordnede målsettingen nå er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90 prosent av befolkningen som er 18 år og eldre, er vaksinert med to doser.

– Det er en ambisjon at dette er gjennomført innen fire til seks uker, skriver de.

Onsdag var 71,9 prosent av befolkningen over 18 år fullvaksinert.

Trinn 4, som nå altså fjernes fra planene, innebar blant annet at anbefalingen om et maksimalt antall gjester i hjemmet skulle oppheves, og at innslipps­stoppen ved midnatt og krav om bordservering på skjenkesteder skulle fjernes.

– Feilberegning

– Skolestart ble ikke slik vi hadde håpet, vi gjorde en feilberegning der, sier Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) ber kommuner med høyt smittetrykk innføre gult smittevernnivå i skolene.

Anbefalingen fra regjeringen kommer etter at smitten økte med 174 prosent i aldersgruppen 13–19 år forrige uke.

– Jeg oppfordrer derfor kommuner som opplever mye smitte å innføre gult nivå hvis det gir flere elever på skolen og en bedre undervisning, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Solberg sa at hun har tillit til at kommunene gjør riktige valg.

I uke 33 og 34 ble det til sammen registrert 127 smitteklynger på 1–7 trinn i skolene, og 102 smitteklynger på 8–10 trinn. Størstedelen av disse smitteklyngene ble registrert i Oslo og Viken, 78,7 prosent for 1–7 trinn og 67,7 prosent for 8–10 trinn.

Vaksine til 12- til 15-åringer

Regjeringen går inn for at alle 12- til 15-åringer får tilbud om vaksine.

– Vi vil i første omgang tilby én dose, og det er opp til foreldrene om disse barne skal få vaksine. Men barna må også bli hørt, sier Solberg.

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt koronavaksine. De har anbefalt regjeringen å tilby årskullene i ungdomsskolen født mellom 2006 og 2008 én vaksinedose i første omgang, samt alle fra årskull 2009 så snart de har fylt 12 år.

Regjeringen har bestemt seg for å følge deres anbefaling.

– Når mange smittes, vil også noen flere risikere å bli innlagt på sykehus. Dette kan også føre til at noen får den sjeldne og alvorlige komplikasjonen MISC, som er en betennelsestilstand som kan oppstå hos enkelte 2–6 uker etter koronainfeksjon. Derfor har vi anbefalt regjeringen at korona­vaksinasjons­programmet utvides slik at 12-15-åringer får tilbud om vaksine, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Det er nær 260.000 personer mellom 12 og 15 år i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det utgjør om lag 4,8 prosent av den norske befolkningen.

Fra før har barn og ungdom i alderen 12–15 som har risiko for å bli alvorlig koronasyke, fått tilbud om vaksine. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør denne gruppen mellom 2.000 og 3.000 barn.

Kjærester og familiemedlemmer fra utenfor EU/EØS-området kan snart reise til Norge

Fra 12. september får kjærester og flere typer familiemedlemmer fra utenfor EU/EØS reise til Norge.

Det gjelder personer fra land utenfor EU/EØS som er voksne barn, deres foreldre, besteforeldre, barnebarn, samt ste-varianter av alle disse. I tillegg får kjærester over 18 år og deres mindreårige barn fra utenfor EU/EØS nå reise inn til Norge, skriver Regjeringen.

Sistnevnte må søke om kjærestebesøk hos UDI, som øvrige kjærester. Dessuten gjelder karantenehotellregler.

– Nå har tiden kommet for å sørge for trygg innreise for flere kjærester, barn, foreldre og besteforeldre. Så lenge de vanlige strenge reglene for testing og karantene følges, kan vi nå åpne opp enda litt mer, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Guldvog: – Det er aktuelt å overlate mer av testingen til folk flest

Når kommunene er klare for det, vil man forenkle TISK-systemet enda mer, slik at arbeidet kan bli mer effektivt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Bjørn Guldvog, helsedirektør

For å forenkle systemet for TISK (testing, isolasjon, smittesporing, karantene) vil man blant annet utvide muligheten for selvtesting, og gi den som blir smittet hovedansvaret for å informere sine nærkontakter, sier Guldvog på en pressekonferanse torsdag.

– Da kan testere og smittesporere konsentrere arbeidet der risikoen er størst, sier helsedirektøren.

Målet er mer effektiv og målrettet innsats. Endringene skjer ikke før kommunene er klare for det.

– Kommunene skal ha kontrollen selv, og så må vi sammen definere hva kontroll er, sier Guldvog.

Statsminister Erna Solberg (H)

Solberg: – Hvis alle hører på meg, når vi vaksinemålet i slutten av neste uke

Statsminister Erna Solberg (H) understreket at hvis alle vaksinerer seg fortest mulig, kan man nå målet om 90 prosent fullvaksinerte svært raskt.

– Hvis alle nå hører på meg og går og vaksinerer seg til det beste for seg selv og andre, så når vi egentlig det målet i slutten av neste uke, sa Solberg til et lattermildt pressekorps på torsdagens pressekonferanse.

Hun understreker at det er nok vaksiner til alle, og at kommunene nå har fått flere vaksiner enn de klarer å sette.

– Der det ikke er kapasitet, snakker vi kanskje uka etterpå, men det er nok vaksiner, sier statsministeren.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 2. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 3. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 4. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 5. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 6. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Vaksine
 4. Pressekonferanse
 5. Bent Høie