Norge kan få tre millioner vaksinedoser

Norge kan få rundt tre millioner vaksinedoser med avtalene som er gjort til nå. Sverige er i ferd med å lande sju avtaler med koronavaksineprodusenter.

Om alt går i orden kan Norge få to-tre millioner dose koronavaksine i løpet av neste år.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 872 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Med avtalene vi skriver nå, handler det i snitt om to-tre hundre millioner doser i snitt for EU, sa Richard Bergström på NRK Debatten torsdag kveld.

Bergström er Sveriges vaksinekoordinator, og forhandler om innkjøp av koronavaksiner på vegne av hele EU. Også Norge, Sveits og Island får ta del i handelen, selv om ingen av landene er EU-medlemmer.

– Norge får kjøpe én prosent av hele EUs kvote. Sverige får kjøpe to prosent. Sverige administrerer selve videresalget til Norge, men det er hele EU som stiller opp solidarisk med Norge, Island og Sveits, utdyper Bergström.

Dersom vaksinene som Sverige allerede har skrevet under en avtale om godkjennes, kan det i snitt bety at Norge får to-tre millioner vaksinedoser.

– De første vaksinene, om de fungerer og blir godkjent, regner vi med vi kan begynne å vaksinere med neste år. Det er flere vaksiner som kommer samtidig, sier Bergström.

Helseminister Bent Høie (H) sier helsemyndighetene nå arbeider med en plan for hvem som skal få vaksinen først.

– Det er naturlig å tro at mennesker som er i risikogruppene og de som arbeider i helsetjenesten kommer til å få vaksinen først, sier Høie.

Publisert: