Mulla Krekar pågrepet av PST

Mulla Krekar ble onsdag formiddag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Publisert: Publisert:

Mulla Krekar. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Tommas Torgersen Skretting
  journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det bekrefter politiet overfor TV 2. Pågripelsen kommer etter at Høyesterett har besluttet at vilkårene for utlevering er til stede.

Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og han er begjært utlevert fra Norge til Italia.

– Justisdepartementet skal nå så raskt som mulig avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes eller ikke, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en kommentar til Høyesteretts avgjørelse.

Krekars advokat Brynjar Meling gir imidlertid ikke opp kampen for sin klient.

– Vi klager selvsagt dette inn til departementet. Så skal det vel ikke mye fantasi til for å se for seg hva slags reell behandling han får der, sier Meling til TV 2, og viser til Frps valgløfte om Krekar-retur.

Kan få komme tilbake til Norge

– Hvis mulla Krekar blir utlevert til Italia, kan han likevel komme tilbake til Norge, sier jussprofessor Kristian Andenæs.

– Det ville være helt uanstendig og i strid med norsk og internasjonalt regelverk om norske myndigheter kunne kvitte seg med ham på den måten, sier professor emeritus ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Najumuddin Faraj Ahmad (60), kjent som mulla Krekar, kan bli utlevert til Italia, hvor han er tiltalt for å lede et terrornettverk. Hvis han blir frikjent eller får en kort dom i Italia, mener Andenæs at han kan komme tilbake til Norge

– Hvis du har lovlig opphold i Norge, og du blir utlevert til en fremmed stat for straffeforfølging, så har du rett til å vende tilbake til Norge etter utholdt straff.

Mulla Krekar er formelt utvist fra Norge, men kan ikke sendes til Irak. Andenæs mener at han likevel kan komme tilbake til Norge i påvente av en mulig permanent utvisning til Irak.

– Vi har til og med avtaler med mange land om at folk som blir straffet i utlandet kan bli utlevert til Norge for å sone straffen sin i Norge, sier Andenæs.

Andenæs tror ikke at det finnes tidligere, sammenlignbare saker.

– Dette er en temmelig enestående sak, sier Andenæs.

Krekar ble varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Jensen fornøyd

Frp-leder og finansminister Siv Jensen er mer nøktern i sine kommentarer til Høyesteretts Krekar-avgjørelse enn partifellene Ulf Leirstein og Jan Arild Ellingsen.

– Jeg er veldig fornøyd med at domstolene har kommet til at vilkårene for utsendelse av mulla Krekar foreligger. Nå er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å fatte de vedtakene de mener er riktig, sier Jensen i en kommentar som er sendt NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at det viktige er at Krekar er under etterforskning i Italia, og at norske justismyndigheter nå skal behandle saken hans.

– Jeg har ingen følelser knyttet til Høyesteretts beslutning om mulla Krekar, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 3. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 5. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging

 6. Savnet mann (74) funnet i god behold

 1. Brynjar Meling
 2. Politiet
 3. Italia
 4. PST
 5. Mulla Krekar