Erna Solberg: – Vi vil gå fra korona­krise til jobbkrise

Koronakrisen kommer til å bli erstattet av en jobbkrise, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg holdt innledningstale på møtet i Høyres sentralstyre i Oslo søndag. Solberg understreket at koronapandemien vil ha alvorlige konsekvenser for arbeidsmarkedet og norsk økonomi.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 539 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I sin tale til Høyres sentralstyremøte søndag understreket Solberg at koronapandemien vil ha alvorlige konsekvenser for arbeidsmarkedet og norsk økonomi.

– Vi må være ærlige. En del av de jobbene som nå er borte, kommer ikke tilbake. Når den akutte helsekrisen er over, står vi igjen med en jobbkrise, sier Solberg.

Privat sektor viktig

Ifølge de siste Nav-tallene er rundt 350.000 nordmenn nå uten arbeid. Solberg viser til at 70 prosent av statens inntekter kommer fra folk som jobber og betaler skatt.

Statsministeren trekker fram privat sektor som en viktig kilde til inntekter for statskassa som offentlig sektor er avhengig av.

– Det er de private bedriftene som bidrar med penger til å finansiere det vi vil prioritere, sier hun.

Samtidig påpeker hun at ni av ti som nå er permittert på grunn av koronakrisen, er ansatt i det private næringslivet.

– Trenger massiv satsing

For å dempe jobbkrisen og de negative effektene av koronakrisen trenger Norge en massiv satsing på verdiskaping, særlig i privat sektor, mener Solberg.

­– Vi skal bygge videre på det vi allerede er gode på i Norge. Og vi skal legge til rette for nye næringer, sier hun og peker på sektorer er knyttet til fornybarenergi og sirkulærøkonomi, sier hun.

Tiltakene inkluderer skattelettelser på blant annet arbeidende kapital og bevilgninger til omstilling, forskning og utvikling.

– Norge på sitt beste

Søndagens møte er første gang Høyres sentralstyre møtes fysisk siden Norge stengte ned 12. mars.

I talen trakk Solberg også fram hvordan Norge har håndtert koronakrisen.

– Krisen har lært oss mange ting om verdiene i samfunnet vårt, framholdt statsministeren, som særlig trekker fram sterk tillit, stor oppslutning om smitteverntiltakene og ikke minst at folk har vist seg som gode naboer og hjelpere.

– Vi har stilt opp for hverandre når vi har trengt det mest. I krisen har Norge vist seg fra sitt aller, aller beste, slår statsministeren fast.

– Rasisme et problem i Norge

I sin tale kom Solberg også inn på uroen og opptøyene i USA. Rasisme og diskriminering skjer ikke bare i USA, men er også et samfunnsproblem i Norge, mener hun.

– Etter politivolden som førte til George Floyds tragiske dødsfall, er rasisme og diskriminering dessverre igjen høyaktuelt. Men rasisme er ikke bare et samfunnsproblem i USA, sa Solberg, som viste til at regjeringen i fjor la fram en handlingsplan mot rasisme og diskriminering.

– Det er en erkjennelse av at dette også er et samfunnsproblem i vårt eget land.

Publisert:

Korona-viruset

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Stavanger vil vite hvem som sier nei til korona­vaksine

 3. Rekordhøyt sykefravær på SUS

 4. 85 nye smittede på Nord-Jæren

 5. Her er reisereglene for populære mål i jula

 6. EU diskuterer korona-sertifikatets fremtid

 1. Korona-viruset
 2. Erna Solberg
 3. Koronaviruset
 4. Arbeidsledighet