Alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige VGS-eksamener avlyses

Koronautbruddet gjør at regjeringen velger å avlyse skriftlig eksamen for elevene i videregående skole og alle eksamener i grunnskolen denne våren.

– Jeg er imponert over hvordan både lærerne og elever har kastet seg rundt for å holde skolehverdagen i gang selv om skolebyggene er stengt, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
 • NTB
 • Stella Marie Brevik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 793 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det kommer fram i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet onsdag.

– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

– Ikke ødelegge for elevene

– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Ved å avlyse skriftlige eksamener, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering, fortsetter Melby.

Departementet trekker fram at skriftlige eksamener i grunnskolen og videregående opplæring mange steder er store arrangementer hvor mange personer møtes fysisk i samme lokaler – og det er ikke forenlig med helsemyndighetenes råd.

– Lærerne prøver så godt de kan

Tor Olav Måkestad, russepresident ved St. Olav videregående skole i Stavanger, mener beslutningen om å avlyse eksamener er bedre enn å avholde dem på en alternativ måte:

– Det er for tidlig å si om situasjonen vi er i nå vil få konsekvenser på karakterene våre. Vi vet lite om hvordan ting blir fremover, med tanke på gjennomføringer av prøver, men vi opplever at lærerne prøver så godt de kan i en uheldig situasjon. Å avlyse eksamenen er til syvende og sist bedre enn å avholde dem slik ting er nå.

Måkestad forteller at enkelte ved skolen er misfornøyde med avlysningen av den skriftlige eksamen, men de fleste synes det er en grei avgjørelse.

– Ingen betydning for videre utdannelse

Utdanningsdirektøren i Rogaland, Marianne Skogerbø, beroliger elevene:

– Dette får ingen betydning for videre utdannelse, sier Skogerbø.

Marianne Skogerbø, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Rogaland

Alle eksamenene for elevene på 10. trinn er avlyst. Dette betyr at elevene mister den nasjonale vurderingen og at elevene får færre karakterer på vitnemålet.

Siden karaktergrunnlaget for søking til videregående tas på gjennomsnittet av alle karakterene på vitnemålet, vil de avlyste eksamenene kun betyr at det blir færre karakterer å dele på enn før.

Skogerbø legger også til at alle har krav på videregående utdanning.

– Nå er det standpunktkarakterene i hvert fag som gjelder. Dette er ikke dramatisk, og avlyste eksamener betyr at elevene nå vil få ro til å fokusere på standpunktvurderingene i hvert fag. Det samme gjelder for elevene som går på videregående.

Skogerbø legger til at elevene ikke må se på avlysningen som en mulighet for å slappe av, men heller fokusere på standpunktkarakterene.

Elevene skal få vitnemål selv om de ikke får tatt eksamen.

Privatister, lærlinger og muntlig

Kunnskapsdepartementet jobber videre med løsninger for privatister og lærlinger.

– Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen. Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd, sier Melby.

Muntlig eksamen i videregående skole er det ennå ikke tatt en beslutning om. Den avgjørelsen tas etter påske. Der ønsker statsråden en dialog med fylkeskommunene, siden dette er en eksamen som avgis lokalt.

Imponert over lærere og elever

For å få vitnemål må alle ha fullført opplæringen og bestått fagene. Det er en forutsetning at alle elever skal få et opplæringstilbud mens de er hjemme, slik at lærerne får et godt grunnlag for å vurdere elevenes innsats, heter det fra Kunnskapsdepartementet.

– Jeg er imponert over hvordan både lærerne og elever har kastet seg rundt for å holde skolehverdagen i gang selv om skolebyggene er stengt. Jeg er blitt kontaktet av flere lærere som forteller om hvor godt og selvstendig elevene jobber, selv om skoledagen er veldig annerledes. Nå er det viktig for meg å gjøre det enklest mulig for lærerne og elevene. Derfor flytter vi fokuset fra eksamen over på undervisningen og opplæringen for elevene, sier kunnskaps- og integreringsminister Melby.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Ny koronatest kan vise hvor god beskyttelse du har

 2. FHI vil trolig ikke anbefale ny vaksinedose til dem under 45 år

 3. Pfizer vi selge medisiner til fattige land uten profitt

 4. FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose koronavaksine til høsten

 5. Lite frykt for korona­smitte i befolk­ningen

 6. Norge ble kalt inn på teppet over AstraZeneca-vaksinen

 1. Korona-viruset
 2. Eksamen
 3. Videregående skole
 4. Skole
 5. Koronaviruset