Mindre kreft blant innvandrere

En ny undersøkelse viser at det er store forskjeller mellom innvandrere og norskfødte når det gjelder forekomsten av flere krefttyper.

Flere innvandrergrupper har et mer plantebasert kosthold, noe som settes i sammenheng med at det er mindre kreft blant innvandrere enn norskfødte i Norge, viser en ny undersøkelse fra Kreftregisteret. Foto: Bjørn Sigurdsøn
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kreftregistrets undersøkelse viser at personer fra Asia rammes for eksempel nesten ikke av føflekkreft. Årlig får over 2.000 norskfødte personer denne sykdommen, skriver Aftenposten.

Også når det gjelder tarmkreft, brystkreft og prostatakreft er forskjellene store mellom norskfødte og innvandrere fra Afrika, Midtøsten, Øst-Europa og Balkan.

Det er første gang Kreftregisteret har sett på all kreftforekomst i hele innvandrerbefolkningen i Norge og sammenlignet ulike grupper, skriver avisen.

Forsker Kristin Larsen ved Kreftregisteret sier livsstil har sammenheng med mange kreftformer og trekker fram at mange innvandrere har et sunnere og mer plantebasert kosthold.

– Vi bør samtidig finne ut hvordan vi kan hjelpe innvandrere med å beholde de sunne vanene sine, slik at verken de eller deres barn tar til seg dårlige kostholdsvaner. Et sunnere kosthold er blant det som trekkes fram, sier direktør Giske Ursin for Kreftregisteret om undersøkelsen.

Prostata- og lungekreft er blant de vanligste kreftformene blant menn, uavhengig av landbakgrunn. Brystkreft er vanligst blant kvinner, uavhengig av landbakgrunn, viser undersøkelsen. Selv om innvandrerbefolkningen overveiende er yngre enn den norskfødte, har forskerne forsøkt å kompensere for denne skjevheten i undersøkelsen.

Publisert:
  1. Innvandring
  2. Brystkreft
  3. Prostatakreft

Mest lest akkurat nå

  1. Bollestad overtok for Ropstad uten seremoni

  2. Her åpner en ny Dolly Dimples med musikk­pub

  3. Uvanlig mange små­barn vil tro­lig få luft­veis­infek­sjoner fram­over

  4. Ingve Bøe etter kollapsen mot Glimt: – Evnene strakk ikke til

  5. Brann­vesenet må hjelpe en per­son ned fra tre

  6. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet Kim Jung Ah (13)