I dag er siste sjanse til å bruke disse sedlene

De gamle 50- og 500-lappene tas ut av sirkulasjon 18. oktober, og blir dermed ubrukelige som betalingsmiddel. Får du likevel ikke brukt eller byttet sedlene før dette, er Norges Bank forpliktet til å ta imot sedlene ti år fram i tid.

Publisert: Publisert:

Disse sedlene kan ikke brukes som betalingsmiddel fra og med 19. oktober. Foto: Norges Bank

 • Stavanger Aftenblad

Du har det med andre ord ikke travelt dersom du sitter på en bunke gamle 50- eller 500-lapper. Likevel er det enkleste enten å sette de inn på konto, bruke de opp eller veksle de til nye sedler før 18. oktober 2019.

Dersom du ikke gjør det, er det kun Norges Bank som er pliktig i å ta imot de Peter Christen Asbjørnsen- og Sigrid Undset-prydede sedlene. Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i den norske sentralbanken, anbefaler at sedlene brukes eller byttes inn før 18. oktober.

– Selv om enkelte banker fortsatt vil akseptere dem, er det bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot gamle sedler etter denne datoen, sier han til Dinero.no.

Gamle sedler kan veksles inn i ti år

Selv om du ikke kan bruke sedlene i butikken, velger banken din selv om de ønsker å ta imot pengene eller ikke etter 18. oktober, til tross for at de ikke er pliktige til det.

Det tryggeste alternativet er uansett å veksle inn sedlene hos Norges Bank, som er pliktige til å ta imot sedlene kostnadsfritt i ti år etter at de har utløpt. Etter denne perioden vil du ilegges et gebyr for å veksle gamle sedler.

Du kan veksle sedlene hos Norges Banks depoter i det største norske byene, og du har også mulighet til å sende sedlene i posten og få de satt inn på konto.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 2. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

 3. Ordføreren vil lage sjau

 4. – Ikke en kommunal oppgave å finne tomt til bygging av moské i Klepp

 5. – Flyet har vore fantastisk å flyga

 6. Ferske Nav-tall: – Den gode utviklingen i arbeidsmarkedet i Rogaland fortsetter

 1. Norges Bank
 2. Kontanter
 3. Norge
 4. Peter Christen Asbjørnsen
 5. Sigrid Undset