Huawei tilbyr Norge avtale som forbyr spionasje

Den kinesiske teknologigiganten Huawei tilbyr Norge en «no-spy-agreement», der de lover at Kina ikke skal kunne spionere på norske mobilkunder i 5G-nettet.

Huawei forsikrer at Kina ikke skal få spionere eller sabotere det norske 5G-nettet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Kinesiske myndigheter vil aldri be oss spionere eller ha bakdører for dem inn i nettet, sier James Chen til NRK.

Han er visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa.

Chen forteller at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til selskapets fremtidige rolle i telenettet.

– Vi vil inngå en «no-spy-agreement», der vi skriver under på at Huawei aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke Kina, sier Chen til kanalen.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) flere ganger uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

Selv om Huawei tilbyr Norge en såkalt «no-spy-agreement», er ikke det nok, ifølge PST. I en tekstmelding til NRK skriver kommunikasjonssjef Martin Bernsen at de har nøyaktig samme vurdering som tidligere.

Huawei er blitt utestengt fra 5G-utbygging i flere land på grunn av frykt for selskapets tette bånd til kinesiske myndigheter. USA mistenker statsspionasje og har bedt sine NATO-allierte om ikke å bruke selskapet teknologi. Senest onsdag denne uken signerte USAs president Donald Trump en erklæring om en «nasjonal nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko».

Publisert: