Legene forbereder seg på å velge hvilke alvorlig syke pasienter de kan behandle

Skal russen med hjernehinnebetennelsen eller pensjonisten med koronavirus og lungebetennelse få respiratorbehandling de begge trenger for å overleve? Det er et dilemma norske leger forbereder seg på.

Publisert: Publisert:

Alle koronasmittede blir lagt på isolat. De få som må i respirator blir overført til en annen avdeling. Foto: Olav Olsen

 • Tine Dommerud
iconDenne artikkelen er 151 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensivavdeling på Oslo universitetssykehus (OUS) mener vi må forbedre oss på at legene kommer i en situasjon der de må prioritere mye hardere enn vanlig mellom hvilke pasienter som skal få intensivbehandling.

Han sier han har fått høre fra italienske kolleger at i noen områder får ikke eldre respiratorbehandling fordi pågangen av dårlige koronanapasienter er så stor. Denne behandlingen er nå forbeholdt de yngre.

Må avgrense smitten

Regjeringen innførte torsdag kraftige tiltak for å begrense smittespredningen. Skoler, barnehager, idrettshaller og kulturarrangementer stenger, og helsepersonell får ikke lov å reise til utlandet.

Avdelingsoverlegen mener alle må ta del av den store dugnaden og gjøre hva man kan for å avgrense smitten.

– Mens en dugnad i borettslaget gir synlige og raske resultater vil denne dugnaden ikke være like synlig, sier han.

– I praksis bør alle droppe reiser som ikke er helt nødvendige, sier Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus til Dagens Medisin.

Det var Dagens Medisin som først omtalte legens bekymring.

– Den planlagte driften kan vi redusere noe, men tilgangen av pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp får vi ikke gjort noe med. Da kan det bli en situasjon hvor ikke alle får hjelp. Det prøver vi nå å unngå, ved å øke kapasiteten der vi kan, og begrense planlagt virksomhet der vi kan. Dette arbeidet er allerede i gang og planer klargjøres fortløpende ved de ulike sykehusene.

Jacobsen sier hele det intensivmedisinske miljøet ved Oslo universitetssykehus samarbeider tett og hjelper hverandre både med bytting av personell og utnyttelse av sengeressurser.

– Det er betryggende for oss og for pasientene.

Ved OUS vil de redusere planlagte operasjoner slik at det blir kapasitet til å ta imot flere akuttpasienter. Et eksempel på planlagt behandling er hofteoperasjon hos eldre.

– Det er ubehagelig å vente for den enkelte pasient, men alle forstår at en vond hofte ikke kan prioriteres fremfor en pasient med lungebetennelse, sier han.

Les også

Vår Energi «fryser» bemanningen offshore

– Må sørge for at de ansatte er sikre

Selv om OUS vil omdisponere lokaler og sengeposter er situasjonen annerledes enn for eksempel 22. juli da alle også stilte opp til det beste for pasienten.

– Jokeren i dette tilfellet er smittefaktoren. Vi må hele tiden tenke sikkerhet for de ansatte. Vi vet fra tidligere katastrofer at folk er det nok av. Bare ved å holde igjen et dagskift har du nesten to sykehus her ved OUS. Men vi må forholde oss til smitten som vi ikke alltid vet hvor er, sier han.

Han forklarer at noen med koronasmitte har kommet inn som «vanlige» pasienter og har smittet ansatte.

– Vi må sørge for at de ansatte er sikre, for i det øyeblikket vårt helsepersonell føler seg usikre på jobb har vi tapt. Det var en viktig lærdom ved SARS-epidemien i 2002–2003, sier han.

Les også

Krisepakke på flere milliarder skal hjelpe økonomien

Planlegger for prioritering

Allerede fredag planlegger legene hva de må gjøre hvis de kommer i en situasjon der de må prioritere å redde de friskeste.

– Hva gjør vi når de dårlige koronapasientene kommer inn – er vi like tøffe som i Italia? Vi må kanskje prioritere de opp mot for eksempel russ som ikke overholder regler om «russetreff» og som trenger en respiratorplass fordi de har fått smittsom hjernehinnebetennelse. Eneste måte å forebygge dette på – med dagens intensivkapasitet – er forebygging av smitte i dag, sier han.

– Et dilemma

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet utelukker ikke at intensivlegene vil komme i situasjonen som blir beskrevet fra Ullevål.

Kan vi komme i en situasjon i Norge hvor legen må prioritere yngre fremfor folk over 60 år hvis begge trenger respirator?

– Jeg skal ikke si hvilken vurdering legen skal gjøre, men det å prioritere muligheten for å gi hjelp når det er knappe ressurser er et dilemma som kan oppstå i en slik situasjon, sier Lie.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Redd Barna: Tredoblet barnedødelighet i Al-Hol-leiren

 2. Erna Solberg: Nå får bedriftene permittere folk i ett år

 3. Hjemmekontor anbefales, men UiS-ansatte skal møte på jobb. Slik blir arbeidshverdagen i høst

 4. Korona-tiltakene ga færre dødsfall

 5. Kina har påvist smitte i frosne kyllingvinger fra Brasil

 6. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

 1. Korona-viruset
 2. Norge
 3. Italia
 4. Medisin
 5. Koronaviruset