Høie vil ha dansk-norsk framstøt for billigere million-medisin

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har tatt kontakt med sin danske kollega med sikte på å forhandle ned prisen på million-medisinen Spinraza. 

Beslutningsforum for nye metoder sier nei til Spinraza fordi prisen er for høy. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Anne Marjatta Gøystdal - NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ni barn i Norge har den alvorlige muskelsvinnsykdommen spinal muskelatrofi. Spinraza er den eneste medisinen på markedet som har livsforlengende effekt.

Medisinen koster imidlertid hele 1 million kroner per dose. Prisen var avgjørende for at Beslutningsforum mandag sa nei til å innføre den til behandling på norske sykehus.

– Vi vil si ja til legemiddelet, men vi er nødt til å si nei til prisen. Dette er et av verdens dyreste legemidler. Før vi kan si ja, ber vi om at produsenten reduserer prisen vesentlig. Den prisen legemiddelfirmaet krever, er rett og slett uetisk, sier Lars Vorland, leder av forumet.

Kontaktet dansk kollega

Helseminister Bent Høie tok mandag kontakt med sin danske kollega for at helsemyndighetene i de to landene kan gå sammen om å forhandle med legemiddelfirmaet. Høie reagerer også på prisen på Spinraza.

– Dette er klart en pris som etter min oppfatning er satt uetisk høyt av firmaet. Vi ser også at andre land har kommet til samme konklusjon som Norge, sier han til NTB.

Helseministrene i alle de nordiske landene har tidligere diskutert på generell basis muligheten for å samarbeide når det gjelder prisforhandlinger og innkjøp av legemidler. Høie mente imidlertid at det var grunn til å se på et samarbeid om Spinraza konkret ettersom vurderingen i Danmark var den samme som Beslutningsforum kom fram til.

– Vanskeligste sak noen gang

Spørsmålet var til vurdering på forumets møte i Oslo mandag. Vorland sier saken er den vanskeligste det noen gang har behandlet.

Barn som fødes med den alvorligste typen av den arvelige, nevrologiske sykdommen, dør tidlig. Sykdommen fører til muskelsvinn, og mange lærer aldri å gå eller å sitte.

Spinraza er ett av verdens dyreste legemidler. Per pasient koster behandlingen 7 millioner kroner første behandlingsår (sju sprøyter à 1 million kroner), og 3 millioner kroner påfølgende år (tre sprøyter per år resten av livet), opplyser Beslutningsforum.

Det første året er det estimert å koste Norge 200 millioner kroner.

– Det er naturlig at legemiddelindustrien ønsker å dekke sine utviklingskostnader og ha en betydelig inntjening, men det legitimerer ikke at legemiddelfirmaet kan ta hva de vil for medisinen, sier Vorland.

Ga prøvedoser gratis

Legemiddelprodusenten Biogen ga barna den livsforlengende medisinen gratis mens den var til vurdering hos norske myndigheter. Men etter at medisinen ble godkjent for salg, er det stopp.

Vorland mender det ikke er grunn til å tro at Biogen har utviklings- og produksjonskostnader som forsvarer den høye prisen.

Biogen er imidlertid uenige i dette, og avviser påstandene om at de har priset medisinen uetisk høyt. De viser til at de har påtatt seg ansvaret med å løse en av de største utfordringene innen nevrodegenerative sykdommer i dag, og levert det de kaller et medisinsk gjennombrudd.

–Vi mener ikke det tilbudet vi har kommet med er uetisk høyt. Det koster å utvikle medisiner – særlig for svært sjeldne sykdommer som SMA, fordi det ligger mye forskning bak, sier markedssjef Bjørn Magnus Bjørnstad i en epost til NTB.

Han vil ikke kommentere hvorvidt de vurderer å sette prisen ned, men sier de vil fortsette dialogen med Beslutningsforum.

– Det er gledelig at alle som er under behandling med Spinraza, får fortsette behandlingen, men vårt mål er at norske sykehus skal tilby alle SMA-pasienter behandling. Dessverre ble ikke det vedtatt i dag, men dagens beslutning gir likevel muligheter, sier Bjørnstad.

Les også

 1. Disse fastlegene i Rogaland er mest tilgjengelige

 2. Statsbudsjettet: Innfører tarmkreftscreening og tetter medisinsmutthull

Publisert:
 1. Bent Høie
 2. Medisin
 3. Legemiddelindustrien

Mest lest akkurat nå

 1. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 6. Blir utklasset