– Populisme hindrer kamp mot korrupsjon

Berlin (NTB-AFP-DPA): Kampen mot korrupsjon blir vanskeligere etter hvert som populistiske bevegelser i vestlige land vinner terreng, mener Transparency International.

Populisme i Europa og USA truer kampen mot korrupsjon, mener Transparency International, som påpeker at sivilsamfunnet og mediene trenger ytringsfrihet og åpenhet for å holde de mektige i ørene. Her er et knippe høyreorienterte, europeiske populister under et møte for europeiske nasjonalister i Koblenz i Tyskland i helgen. F.v.: Nederlandske Geert Wilders, franske Marine le Pen og tyske Frauke Petry. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix
  • Ann Fredriksen
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– I land med populistiske eller eneveldige ledere ser vi ofte at demokratiet forvitrer, samt et urovekkende mønster der man forsøker å bryte ned sivilsamfunnet, begrense ytringsfriheten og svekke domstolenes uavhengighet, sier leder for Transparency International (TI), José Ugaz.

Det er Danmark og New Zealand som denne gangen troner på toppen av listen over verdens minst korrupte land, mens Norge faller fra en femte til sjette plass. Både Finland, Sverige og Sveits gjør det litt bedre enn Norge.

Også de økonomiske stormaktene Tyskland og Storbritannia befinner seg på ti-på-topp-listen, som måler oppfattet korrupsjon i offentlig sektor.

Trump-effekt?

USA havner på 18. plass, noe som er to plasser lenger ned enn i fjor. Hvorvidt administrasjonen til USAs nye president Donald Trump vil påvirke korrupsjonsnivået, vil først bli klart i de neste indeksene, opplyser TIs regionale direktør, Alejandro Salas, til nyhetsbyrået DPA.

– Trump har et tvetydig forhold til korrupsjon. På den ene siden har han drevet valgkamp mot korrupsjon ved å si at han vil ryste etablissementet og gi makten tilbake til folket. Men på den andre siden sender hans mangel på åpenhet urovekkende signaler om at korrupsjon vil kunne skje uhindret, sier Salas.

– Trenger ytringsfrihet

Korrupsjonsindeksen for 2016 viser oppfattet korrupsjon i offentlig sektor i til sammen 179 land. Skalaen går fra 0-100, og ifølge TI er en score på under 50 et tegn på «massiv og gjennomtrengende korrupsjon i offentlig sektor». Sju av ti land havner under dette nivået, blant dem er Tyrkia, Brasil, Kina og India.

Russland er helt nede på 131. plass med kun 29 poeng.

TI framholder at det trengs ytringsfrihet, åpenhet i politiske prosesser og sterke demokratiske institusjoner for at myndighetene skal kunne holdes ansvarlige av sivilsamfunnet og mediene, og for at kampen mot korrupsjon skal kunne lykkes.

Verst i Somalia

Den nederste delen av listen er dominert av en rekke krigsherjede land som Sør-Sudan, Syria, Jemen, Libya, Afghanistan og Irak. Aller nederst havner Somalia, mens Nord-Korea, ett av verdens mest autoritære regimer, havner på nest siste plass.

Indeksen er basert på tall fra Verdensbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og den sveitsiske handelshøyskolen IMD. (©NTB)

Publisert: