Sylvi Listhaug: – Folk ønsker å framstille meg som et forferdelig menneske

Frp-statsråden reagerer på nedlatende holdninger: – Folk er indirekte blitt stemplet som dumme og beskyldt for å ha er blitt hjernevasket av meg, sier hun.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) slår tilbake mot kritikken etter
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Da innvandrings- og integreringsministeren snakket med Aftenbladet, hadde Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) fått inn over 3 millioner kroner på Kristoffer Joner-stuntet, som viste seg å være et samarbeid med Noas og et reklamebyrå.

I 12-tiden tirsdag hadde 12 personer bedt om å få pengene tilbake. Noas aksepterte dette.

– Jeg skjønner hvis folk føler seg lurt. Folk står fritt til å bruke penger på de formål folk mener er riktig, sier Listhaug til Aftenbladet.

Les også

Dette innlegget var utgangspunkt for Joners Listhaug-kritikk

Les også

Erna Solbergs metode

– Tolker meg i verste mening

– Så registrerer jeg at mitt navn blir brukt i kampanjen. Da skulle jeg ønske at pengene ble brukt på organisasjoner som hjelper familier og mennesker i nærområdene i Syria. Jeg var i Tyrkia og møtte familier der. Det var gutter på 11-12 år som brødfødde familien i blytunge jobber i fabrikker med 12–13 timers arbeidsdag seks dager i uken, barn som ikke fikk gå på skole, barn som ikke fikk dekket grunnleggende behov. Pengene gjør mer nytte der enn hvis vi skulle brukt samme sum hjemme, sier Listhaug.

– Hva synes du om dette oppstyret?

– Det er sånne ting mediene liker å omtale. Her har tusenvis av folk betalt penger til organisasjonen (Noas) i den tro at kampanjen startet på Facebook. Så viser det seg at det var et reklamebyrå som står bak dette sammen med organisasjonen som nå får penger. Da skjønner jeg at det blir et stort engasjement rundt dette, sier hun.

Les også

Forbrukerombudet: – Joner-stunt ikke reklame

Les også

Føler seg lurt etter NOAS-kampanje

– Folk tolker meg i verste mening

Blant dem som donerte penger til Noas som følge av Joners innlegg, er Ap-politiker Eirin Sund.

Stortingspolitikeren tok til motmæle på Listhaugs Facebook-side på denne måten:

«Måten du karikerer, omtaler og definerer folk inn i " båser" er helt utrolig og ikke bra. Det kler ikke en statsråd og opptre på den måten. Enten du liker det! Eller jeg ikke liker det! Så er du medlem av en regjering som styrer landet. Og alle vi som bor i dette landet forventer at statsråder opptrer som om at det var et faktum. Du må skjønne hva du er og forstå rollen din», skrev Sund.

Les også

Listhaug til Joner og folks Facebook-aksjon: Vi lar oss ikke stoppe av hylekoret

Les også

Reklamebyrå sto bak Joner-kampanje for NOAS

Sund-kommentaren ble ikke besvart konkret, men til Aftenbladet sier hun dette om all kritikken:

– Folk vrir, vrenger og tolker meg i verste mening. Folk ønsker å framstille meg som et forferdelig menneske. Det er ikke slik at jeg synes det er kjekt å sende ut små barn. Jeg vet jo at de fleste barn i verden får et bedre liv i Norge enn i landet de ble født i, men hvis du ikke har krav på beskyttelse, må du få avslag selv om du er barn, sier hun og fortsetter:

– Hvis vi i Norge skal bli et paradis for familier som kommer hit med garanti om opphold, ville det medført en stor asyltilstrømning. Dette er et marked som er styrt av signaler. Derfor snakker jeg også til menneskesmuglere og økonomiske migranter for å gjøre det mindre attraktivt for økonomiske migranter å søke seg til Norge. Jeg vil hjelpe flest mulig, men da må vi bruke mer penger der de har størst effekt.

– Når du viser til menneskesmuglere og økonomiske migranter, så kan noen mene at du samtidig snakker for lite om dem med et reelt beskyttelsesbehov?

– Det er svære leire i Afrika som ingen snakker om lenger. Det er tusener på tusener som lever et liv uten et håp i disse leirene. I nærområdene til Syria, som Tyrkia og Jordan, lever millioner av mennesker der barn ikke får gå på skole, barn som ikke får dekket helt basale behov. Dette angår politikken vi fører i Norge, og jeg bruker hjertet fordi jeg ønsker å hjelpe flest mulig, men det må sannelig være lov til å koble inn hjernen også, sier Listhaug.

Les også

Noas gir noen av pengene tilbake - har tjent 3 millioner på Joner-stunt

Les også

Da ekspertene tok over folkets kanal

– Nedlatende holdning

– Jeg blir ikke klok på hva det er man ønsker. Det ser ut som en del ønsker en mer liberal politikk der vi skal ta imot flere. Men ingen kan si hvor grensen går. Hvis vi slipper opp i signaler og politikk, vil vi se et økende asyltall i Norge.

– Er det her «hylekoret» opptrer med en farlig naivitet?

– Jeg registrerer en voldsom trang til å stemple andre mennesker, meg i særdeleshet, men også vanlige folk. Nå er det masse innlegg og kommentarer, med det ene og det andre. Noen er litt redd for å miste definisjonsmakten, sier statsråden.

– En ting er å stemple meg. Noe annet er å gå etter vanlige folk som ønsker en streng asyllinje. I en kronikk i VG er de blitt kalt «trolletariatet». Dette er vanlige, hardtarbeidende mennesker som mener vi skal ha en strengere debattlinje, og de blir altså kalt troll. I Dagsavisen er folk indirekte blitt stemplet som dumme og beskyldt for å ha er blitt hjernevasket av meg, sier hun.

– Det er en nedlatende holdning mot folk som mener vi må tenke gjennom hvilken kultur, hvilket velferdssamfunn og hvilket land vi skal overlate til kommende generasjoner. Jeg blir litt matt. Dette kommer bare til å øke i styrke i tråd med at noen føler de mister definisjonsmakten.

Publisert: