Sonderingene fortsetter med forsterket mannskap

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har utvidet teamene som deltar under regjeringssonderingene på Hurdalsjøen Hotell.

SV-leder Audun Lysbakken tok mandag med seg nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til sonderingene med Ap og Sp på Hurdalsjøen Hotell.
  • NTB-Johan Falnes og Marie De Rosa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Da partidelegasjonene kom til hotellet mandag formiddag, dukket også nye ansikter opp: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Planen for mandagens samtaler er å fortsette der de slapp på fredag og «gå litt dypere», sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på vei inn dørene til hotellet.

– Vi har jo jobbet litt i helgen også, det har vært litt kontakt, sier han.

Ingen avklaring i vente mandag

De tre partiene begynte sonderingene torsdag i forrige uke. Målet er å få avklart om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

Anonymt opplyses det til pressen at det «99,99 prosent sikkert» ikke kommer noen avklaring på dette allerede mandag. Dermed ligger det an til at sonderingene vil fortsette iallfall til tirsdag.

Når partiene nå har forsterket mannskapene i Hurdal, skyldes det ifølge en partikilde at det vil være behov for å bryte opp og arbeide i grupper når partiene skal gå mer i dybden på enkelte temaer.

Ifølge Støre er denne prosessen viktig for at alle skal være trygge på de beslutningene som tas.

– Jeg har ikke satt noen frist på tid, vel vitende om at her må vi ta hverandre på alvor og lytte. Det er dumt å forhaste seg i en sånn startfase, sier han.

– Men jeg mener vi er kommet veldig godt i gang med gode og ærlige samtaler.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utenfor Hurdalsjøen Hotell, der sonderingene nå fortsetter mellom Ap, Sp og SV.

Vil ta den tida som trengs

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke si noe om hvor raskt han tror prosessen kan gå videre til formelle forhandlinger.

– De konklusjonene vi eventuelt trekker, vil legge føringer for flere år, så vi får bare bruke den tida vi trenger, sier Vedum til NTB.

Han sier sonderingene så langt har gått omtrent akkurat som han trodde.

– Vi får bare bruke dagen til å snakke om sakene grundig og skikkelig og gå de rundene vi trenger.

Da sonderingene begynte torsdag, sa Støre til pressen at han hadde med seg en liste med saker som de tre partiene skulle igjennom. Ifølge ham har trioen nå vært igjennom den listen Arbeiderpartiet hadde lagt opp til.

– Så er det noe av det vi også går grundigere inn i, og det er en del saker vi ikke har snakket om, som kan komme utover.

Vil øke effektiviteten

SV-leder Audun Lysbakken forteller at det fortsatt er to fra hvert parti som skal sondere, men at partiet mandag har tatt med seg Fylkesnes også for å få til enda litt mer effektive avklaringer i partiledelsen.

– Jeg skal bidra til effektivitet, raske beslutninger og det som trengs, sier Fylkesnes selv.

I selve sonderingene har Lysbakken med seg nestleder Kirsti Bergstø. Støre har med seg nestleder Hadia Tajik, mens Vedum har med seg parlamentarisk leder Marit Arnstad.

I tillegg er en rekke partirådgivere på plass på hotellet for å bistå.

Forsikrer om god stemning

Før helgen ble sonderingene av enkelte kilder beskrevet som krevende. Men ifølge Lysbakken har det vært god tone.

– Og så er det helt reelle politiske utfordringer vi må gå løs på sammen. Så får vi se hva tiden bringer. Jeg tror alle vet hva som er viktig for SV, og så er det hvor langt vi kommer, som avgjør, sier han.

– At dette er viktige spørsmål som vi tar på alvor og bruker tid på, det kan jeg bekrefte. Men det er også en god og tillitsfull stemning, sier Støre.

Vedum vegrer seg for å sette noen merkelapp på samtalene.

– Nå får vi bare jobbe med sakene, det er det dette handler om, sier han.

Publisert: