FHI: Mange hundre tusen vil bli koronasmittet i vinter

Folkehelseinstituttet venter en betydelig vinterbølge med omikron som det ikke er mulig å stoppe. Bølgen kan vokse så snart tiltakene fjernes, skriver FHI.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Folkehelseinstituttet venter en betydelig vinterbølge av pandemien i Norge i januar–mars. Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den, skriver FHI i sin siste risikovurdering.

Der oppsummeres det at det vil kreve svært sterke kontaktreduserende tiltak å slå ned denne vinterbølgen.

– Bølgen kan vokse igjen så snart tiltakene fjernes. Håndteringen gjennom vinterbølgen dreier seg derfor om å bremse epidemien – med minst mulig inngripende tiltak – sånn at den samtidige sykdomsbyrden og belastningen på helsetjenesten og samfunnet ikke blir utålelig, skriver FHI.

Regjeringen jobber fortsatt med tiltakene

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at de senest onsdag får nye koronaråd fra fagmyndighetene, og at regjeringen skal vurdere dem før de bestemmer tiltak.

– Vi jobber nå inn i denne uken med å vurdere innspill fra fagetatene, som kommer inn også i dag. Og så skal vi ha en full diskusjon og gjennomgang i regjeringen av det. Dette vil vi offentliggjøre på en måte som gir dem som blir berørt nødvendig tid til å tilpasse seg, sier Støre til NTB.

Dagens tiltak skal ifølge regjeringen gjelde fram til fredag, men det er varslet endringer etter det. Onsdag formiddag er veien videre ikke endelig bestemt, ifølge statsministeren.

– Det viktigste nå er å treffe tiltak som stemmer med den veldige utfordringen vi har nå. Nemlig økt smitte – det er ventet å ligge en smittetopp foran oss, men samtidig lavere sykdomsbilde og innleggelser i forhold til smitte, som gjør det mulig å gjøre justeringer i tiltakene. Men dette er en fin balanse, sier statsministeren.

Vil prioritere barn og unge

Regjeringen har innkalt til pressekonferanse torsdag kl. 19 om hvilke koronatiltak som skal gjelde etter 14. januar.

Regjeringen varsler at de vil prioritere barn og unge når de justerer på tiltakene.

– Det gjelder skoler, barnehager, fritid og idrett. På alle de områdene har det vært tiltak, og vi går grundig gjennom det for å se på muligheter for gjøre tilpasninger slik at hverdagen blir mest mulig normal, sier Støre.

Les også

  1. FHI: 69 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse med omikron

  2. Norge kan få et strengere koronapass. Uvaksinerte kan bli utestengt

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. I kveld kan snøen komme

  2. Planlegger barnehage til 150 millioner ved Mosvatnet

  3. Jærlandskapet kan slippe store kraft­ledninger - selv om det er mot reglene

  4. Ny fabrikksjef hos Nortura Forus

  5. Nils Arne Eggen (80) er død

  6. Lastebil i ferd med å miste lasten ved flyplassen - må ha hjelp av kranbil