Nettverk av pedofile avslørt av egen overgrepsfilm

Funnet av en rystende videofil som viser et overgrep mot en to måneder gammel gutt førte politiet til et nettverk av pedofile. I Drammen tingrett mandag erkjente de delvis skyld.

Publisert: Publisert:

Tre av dommerne i rettssaken mot fem personer som er tiltalt i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det var nær ved en tilfeldighet at politiet kom over videofilmen. De etterforsket en mann, mistenkt for besittelse av overgrepsbilder og -filmer, da det aktuelle opptaket ble funnet på mobiltelefonen til en nå 43 år gammel kvinne. Hun hadde fått klippet tilsendt av den mistenkte.

— Vi visste ingenting om dette barnet, men på videoen kunne man høre norske stemmer fra radio eller TV i bakgrunnen, sa statsadvokat Kristin Røhne da hun holdt aktoratets innledningsforedrag da rettssaken startet i Drammen tingrett mandag.

I meldingen videoen var sendt i sto det at filmen viste far og sønn.

Nå sitter mannen som var mistenkt og den 43 år gamle kvinnen på tiltalebenken sammen med mannen som var overgriperen, samt hans tidligere samboer og en 27 år gammel bekjent av dem. De er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep, samt for produksjon og distribusjon av overgrepsfilmer og -bilder.

Opprullingen har dessuten ført til etterforskning av rundt ti andre saker.

Blant Norges groveste

Overgrepssaken blir karakterisert som en av de groveste i norsk rettshistorie fordi de involverte skal ha hatt en seksuell interesse for svært små barn, poengterer Røhne overfor NTB. Store deler av beslagene - bilder, filmer, eposter, tekstmeldinger og chattelogger - dreier seg rundt grove overgrep mot barn i spedbarnsalder.

— Min klient har valgt å tilstå samtlige forhold og legge alle kort på bordet. Han vil gjøre opp for seg og forsøke på legge dette bak seg, sier advokat Gunhild Bergan til NTB. Hun forsvarer den hovedtiltalte 32-åringen fra Drammen.

Les også

Par tiltalt for overgrep mot egne spedbarn

Han har fått diagnosen pedofil av de sakkyndige. De konkluderer med at hans store interesse for overgrepsmateriale, samt hans manglende empati med ofrene, tilsier at det i framtiden er stor fare for at han skal begå nye overgrep.Aktor har derfor varslet påstand om forvaringsstraff, hvis konklusjonen er den samme når saken skal opp til doms.

Hevder hun ble tvunget

I motsetning til 32-åringen erkjente de andre tiltalte bare delvis straffskyld etter hvert som den 27 sider lange tiltalen ble lest opp.

Det syntes å danne seg et mønster, der de tiltalte erkjente skyld for de punktene som kan dokumenteres av chattelogger, bilder og filmer. På andre punkter synes hovedbeviset å være opplysninger den hovedtiltalte 32-åringen har gitt politiet.

Mannens 23 år gamle kjæreste nekter straffskyld for de alvorligste forholdene, men vedgår at det har funnet sted overgrep. Hun har selv forgrepet seg på datteren før datteren fylte ett år, alene og sammen med andre, hun vedgår også å ha filmet overgrep mot datteren og sendt dette til forskjellige mottakere.

— Hun hevder hun ble presset og tvunget. Det får bli opp til retten å vurdere, men aktoratet mener det ikke var tilfelle, sa Røhne.

- Bestilte overgrep

En 27 år gammel mann er også trukket inn i saken, blant annet ved at de hovedtiltalte hevder han bestilte spesifikke overgrep og fikk oversendt opptak av dem. Han skal også ha vært i hjemmet til samboerparet, hvor han fikk forgripe seg på kvinnens datter. Deler av overgrepet ble filmet.

Også en 43 år gammel kvinne fra Hønefoss svarte gråtkvalt på dommerens spørsmål om straffskyld. Hun knyttes først og fremst til saken gjennom videofilmen som skulle bli sakens gjennombrudd, men hun er også tiltalt for å ha produsert og distribuert seksualiserte bilder av sine egne barn.

Drammen tingrett har satt av elleve uker til gjennomføring av rettssaken. Aktor har varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaringsstraff for de tre tiltalte mennene fordi de sakkyndige har konkludert med stor gjentakelsesfare. (NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 27 bilførere fikk fartsbot ved skole i Sandnes

  2. Kvinne skadet i arbeidsulykke i Sandnes

  3. Stupebrett i Stavanger ble fjernet umiddelbart etter dybdemåling

  4. Må ta ned solcellepanelene på Eiganes

  5. Utbrytere kan avgjøre thrilleravstemning om bioteknologiloven

  6. Gjestene strømmer til fra hele verden. Noen hater ham intenst for nettopp det