Lite barn døde etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterie

Et lite barn døde torsdag på Rikshospitalet etter komplikasjoner knyttet til E.coli-bakterien. Folkehelseinstituttet tror det er et enkeltstående tilfelle.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Det bekrefter bydelsoverlege Irene Teslo overfor NRK. Hun er også blant Oslos smittevernansvarlige leger. Barnet var mellom ett og to år gammelt og bosatt i Oslo.

Det er uklart hvor barnet ble smittet, men barnet døde etter å ha hatt Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en tilstand som oftest har sin opprinnelse i en bestemt type E. coli-smitte.

Folkehelseinstituttet undersøker saken, men mener at det foreløpig ikke ser ut til å være et utbrudd, men et enkeltstående tilfelle.

Ble syk på norgesferie

Barnet ble smittet da familien var på ferie i Norge, men det er usikkert nøyaktig hvor det ble utsatt for smitte, skriver NRK.

– Sykdomsforløpet var uvanlig, og etter hvert veldig raskt og dramatisk forverret, sier Teslo.

Smittesporing og smitteverntiltak er i gangsatt og koordineres av kommunehelsetjenesten i samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet.

Forebygges ved god håndhygiene

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

E.coli-bakterien kan gi diaré, som av og til er blodig. Den kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lenger hos barn, ifølge Folkehelseinstituttet. Den mest alvorlige varianten er EHEC.

Noen former av EHEC-bakterien kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), spesielt hos barn og eldre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

  2. Eiger­sund dropper de lokale korona­reglene

  3. Gokart-fører ute­stengt i 15 år

  4. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff

  5. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

  6. Fredrik Skavlan gir seg som talkshow-vert