Slik endte skidagen for Tore (55). Nå får saken etterspill.

Tore Furnes og kameratgjengen fikk en litt annen avslutning på skidagen enn de hadde tenkt.

KNUST ANSIKT: Tore Furnes har vært mye sykmeldt etter skiulykken i Røldal Skisenter. Bildet viser situasjonen like etter at 55-åringen havnet med hodet først i grusveien.
 • Arne Edvardsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Advokat Siren Preto i advokatfirmaet Preto & co har nå tatt ut stevning mot forsikringsselskapet Gjensidige etter skiulykken i Røldal Skisenter påskeaften 2014, skriver Bergens Tidende.

Lappet sammen

– Den høyre delen av ansiktet mitt fikk en solid trøkk. De måtte åpne overleppen min, skru kjeven på plass og lappe sammen ansiktet. I ettertid er jeg nummen og lammet i denne delen av ansiktet, sier Furnes, om skadene han fikk.

Erstatningssaken blir reist av Furnes og en annen skikjører som også skadet seg. Røldal Skisenter har tegnet ansvarsforsikring i Gjensidige Forsikring, som derfor er saksøkt.

Vil kreve millionbeløp

– I første omgang ønsker vi å få plassert ansvaret hos Gjensidige. Deretter blir det å få beregnet en erstatningsstørrelse, sier advokat Preto.

Furnes er selv tydelig på at erstatningen må bli stor.

Les også

Tore (54) vurderer rettssak, fikk ansiktet knust i skiulykke

– Jeg har ikke vært i jobb etter at dette skjedde. Jeg tjente rimelig godt som feier. Firmaet mitt er avviklet og jeg har fått varige skader. Tapt arbeidsfortjeneste vil også utgjøre mye. Totalt sett snakker vi om millionbeløp, blant annet på grunnlag av et par liknende saker som har endt med erstatning, sier Furnes.

Fikk tilsnakk

Furnes og den andre saksøkeren var i et følge på rundt 20 personer.

– Da klokken var rundt 12.30-13.00 satt flere i følget utenfor en varmestue i øvre del av løypen. Flere hadde drukket alkohol. Furnes hadde drukket én øl, mens kameraten hadde drukket to slurker av en ølboks. Ifølge saksøkerne var det kun to i følget som var beruset. De to som var beruset fikk tilsnakk av daglig leder da de skulle på toalettet, skriver advokat Preto i stevningen.

SKADENE: Tore Furnes er selvstendig næringsdrivende feier, men har dårlig balanse og kan ikke jobbe på tak etter ulykken.

De to saksøkerne bestemte seg sammen med åtte andre for å kjøre ned til Røldalsterrassen, som ligger lenger nede. Bussen skulle hente følget der cirka klokken 14 for å kjøre tilbake til Rosendal.

I fritt fall

– Saksøkerne og to andre fra følget kjørte i samlet flokk fra varmestuen ned preparert og oppmerket grønn løype (enkel vanskelighetsgrad). Følget kjørte i lav/middels hastighet. I enden av løypen gikk det liten tunnel under hovedveien E-134 som var tegnet inn på kartet, heter det i stevningen.

Saksøkernes advokat skriver videre at det var preparert i tunnelen, og det var spor etter andre skikjørere.

– Furnes var den andre i følget til å kjøre inn i tunnelen. Da han kom ut av tunnelen kjørte han opp en liten bakke før han plutselig befant seg i fritt fall og deretter landet på en grusvei tre meter nedenfor med hodet og ansiktet først. Det viste seg at det på denne siden av tunnelen gikk en lokal grusvei, heter det i stevningen.

Ifølge advokaten var veien ikke tegnet inn på løypekartet som saksøkerne var i besittelse av.

– Var ikke markert

– Saksøkerne har i ettertid fått vite at veien vanligvis ikke er åpen eller brøytet, da det vanligvis er mulig å kjøre på ski helt ned til hyttene og Røldal Terrasse fra skianlegget. Veien var imidlertid brøytet i påsken uten at dette var markert eller signalisert verken før eller etter tunnelen, skriver advokat Preto.

I brev av 16. juni 2015 avviste Gjensidige ansvar for ulykken. Gjensidige anførte primært at ulykken skjedde utenfor Røldal Skisenter sitt område. Subsidiært anførte Gjensidige at det ikke forelå uaktsomhet fra Røldal Skisenter.

Furnes har ikke slått seg til ro med forsikringsselskapets avslag. Kravet ble opprettholdt i brev av 3. november 2015. Gjensidige gjorde da en ny vurdering av saken, uten å finne grunn til å endre sitt standpunkt.

Saksøkerne har stått på sitt, og kravet mot Gjensidige ble opprettholdt i nytt brev på nyåret 2016.

Står langt fra hverandre

På bakgrunn av brevet valgte Gjensidige å utrede saken ytterligere.

– Ifølge Gjensidiges konklusjon var hendelsen selvforskyldt. Selskapet hevder at både skilt i starten og utsikt nedover bakken skulle gi skadelidte nok tid til å vurdere faren med å kjøre gjennom tunnelen, og at skadelidte måtte ha sett grusveien fra toppen av bakken.

– Da partene står langt fra hverandre ser saksøkeren ingen annen utvei enn å bringe saken inn for rettssystemet, heter det i stevningen fra advokat Preto.

BOM STOPP: Tore Furnes og kameratene kjørte gjennom denne tunnelen før det ble bom stopp i en grusvei.

– Kjørte for fort

Daglig leder Oddvar Bratteteig i Røldal Skisenter hadde følgende kommentar da BT sist omtalte saken:

– Den siste delen av traseen de kjørte var en turløype der folk kan gå på ski. Ikke kjøre i full fart slik dette følget, ifølge øyenvitner, gjorde.

– Veien der ulykken skjedde er alltid brøytet, og åpen hele året. Min tilnærming til saken er at skikjørerne har kjørt for fort og handlet uaktsomt. Området der ulykken skjedde var også utenfor skianleggets område. I dag er det bygget skianlegg på stedet, men den gang var det ikke innenfor vårt anleggsområde.

– Vi har ennå ikke mottatt stevning i saken. Derfor er det vanskelig for oss nå å kommentere dens innhold eller å vurdere mulighetene for en minnelig ordning, skriver kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Publisert:
 1. Røldal
 2. Ulykker
 3. Gjensidige Forsikring
 4. Forsikring

Mest lest akkurat nå

 1. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 4. Immunolog: Vaksineringen av flere barn bør starte allerede nå

 5. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.

 6. Disse korona­reglene gjelder nå