Tilsynet varslet Bane Nor: – Al-Qaida oppfordrer til terror mot tog og T-bane

Al-Qaida har publisert en omfattende guide til hvordan man kan begå terrorhandlinger mot tog, T-bane og stasjoner. Jernbanetilsynet har varslet Bane Nor.

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I den siste utgaven av Inspire oppfordrer al-Qaida til å begå terror mot transportmidler generelt, og til å angripe tog, T-bane, passasjerer og baneinfrastruktur spesielt. Oppfordringen blir tatt på alvor av norske jernbanemyndigheter, i den grad at Statens jernbanetilsyn har varslet Bane Nor.

En av metodene som beskrives i detalj, er hvordan man får tog til å spore av.

– I kjølvannet av al-Qaidas artikkel i Inspire mottok Bane Nor en henvendelse fra Statens jernbanetilsyn (SJT). På bakgrunn av dette varslet vi trafikkselskapene som trafikkerer det norske jernbanenettet, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane Nor til TV 2.

Han understreker at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke ser behov nå for å høyne beredskapen.

Også i Sverige og Danmark har al-Qaidas oppfordring vakt oppsikt. Banedanmark er i «løpende dialog» med Politiets etterretningstjeneste (PET), ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Det svenske Trafikverket har på sin side sendt epost til den svenske jernbanen SJ og MTR, som blant annet driver T-bane- og pendlertogtrafikk, hvor personell oppfordres til å være oppmerksomme på folk som befinner seg i skinnegangen og fremmedobjekter, skriver Aftonbladet.

Publisert: