Store våpenmengder beslaglagt i sak knyttet til høyreekstremt miljø

Politiet har beslaglagt store mengder våpen ulike steder i landet. Tre personer er pågrepet i saken, som ifølge politiet er koblet til høyreekstremt miljø.

Nylig ble en mann i 30-årene fra Bodø pågrepet av politiet, som fant store mengder våpen hjemme hos ham. To andre personer er pågrepet i saken, som politiet knytter til et høyreekstremt miljø.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er en sak som har sitt utspring i et våpenbeslag i Bodø. Straffesaken mot vedkommende har gitt politiet grunn til å gjøre undersøkelser opp mot andre personer i to andre distrikter, sier politiadvokat Tore Finne Størmer i Nordland politidistrikt til Romerikes Blad.

Det er beslaglagt 6 maskingevær, 10 rifler, 5 pistoler, 31 maskingeværbelter, 18 magasiner og 8.000 skarpe skudd i tillegg til en rekke andre våpengjenstander.

Det var først en mann i 30-årene fra Bodø som ble pågrepet, og han er varetektsfengslet i fire uker.

I tillegg er en mann i 20-årene fra Hamar og en mann i 30-årene fra Lillestrøm pågrepet i saken, som politiet har jobbet med i ukevis. Disse to mennene er varetektsfengslet i henholdsvis fire uker og én uke.

Nettverk av våpensalg

Politiet mener saken er knyttet til et nettverk av personer som har kjøpt og solgt ulovlige våpen. Siktelsene gjelder ulovlig befatning av skytevåpen. PST er også koblet inn i saken, skriver NRK.

– PST er kjent med pågripelsene den siste tiden. Vi følger med på etterforskningene og har et samarbeid med politidistriktene, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Enkelte av våpnene er fra andre verdenskrig, men flere av dem skal være funksjonsdyktige. Mennene peker på at enkelte av våpnene er gamle og ubrukelige, mens politiet mener det er grunn til å tro at flere av dem er funksjonsdyktige. Kripos undersøker nå våpnene.

Peker på «ubrukelige» våpen

Lillestrøm-mannen erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, ifølge forsvareren.

– Han samlet på gamle våpen, før en lovendring i oktober 2020. Han er i besittelse av alle disse plomberte våpnene fra samlingen, som han selv beskriver som ubrukelige. Han mener det ikke er straffbart å være i besittelse av dem, opplyser advokat Ole-Kristian Ringnes til NRK.

Ringnes sier til Romerikes Blad at hans klient tar avstand fra det høyreekstreme miljøet, og at klienten ikke har vært politisk aktiv på flere år.

Bodø-mannens forsvarer og Hamar-mannens forsvarer har ikke kommentert hvordan deres klienter stiller seg til siktelsen.

Publisert: