Politiet oppdaget «ukjent aktivitet» i politinettet

Politiet oppdaget natt til torsdag ukjent aktivitet i politinettet. Et antall epostkontoer er berørt og rammet av det politiet omtaler som «uønsket aktivitet».

Illustrasjonsfoto.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Etter det NTB forstår, skal det være snakk om et digitalt angrep. Men det er for tidlig å si noe om omfang eller hvem som kan stå bak.

Aktiviteten ble fulgt gjennom natten og morgentimene torsdag, opplyser Politidirektoratet. Politiet har ikke registrert at hendelsen har ført til at informasjon er kommet på avveie.

Foreløpige analyser viser ifølge Politidirektoratet (POD) at «en avgrenset mengde brukerkontoer i epost-systemet» er rammet av uønsket aktivitet.

– Enkelte av politiets IKT-systemer er også satt i offline-modus av driftsmessige hensyn. Vi presiserer at disse ikke er direkte rammet slik det ser ut nå, forteller stabssjef Elisabeth Rise i POD i en pressemelding.

Politidirektoratet har koblet inn relevante fagmiljøer i både Kripos og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). I tillegg er Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) informert.

– Vi er orientert om saken, men må komme tilbake til flere detaljer, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST.

PST skriver i sin nasjonale trusselvurdering at utenlandsk etterretning kan ventes å utsette norske myndigheter for spionasje i 2020. Russisk, kinesisk og iransk etterretning framheves som den største trusselen.

PST trekker samtidig fram målrettede datanettverksoperasjoner som trussel.

Gjennom slike operasjoner kan stater få tilgang til betydelige mengder informasjon om politiske diskusjoner og planlagte beslutninger, påpekes det. I tillegg kan tilgang til enkeltpersoners eposter, datafiler, nettaktivitet og profiler på sosiale medier gjøre disse personene sårbare for press og påvirkning.

Publisert:
 1. Politiet
 2. PST
 3. Nasjonal sikkerhetsmyndighet
 4. Etterretning

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 3. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

 4. Riks­revisoren kan ikke granske pendler­bolig-saken: – Det kan vi takke Stor­tingets president­skap for

 5. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen

 6. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm