Jusseksperter kritiserer SMK-hemmelighold av dokumenter om politisaken mot Solberg

Statsministerens kontor (SMK) har innhentet dokumenter i anledning politiets etterforskning av Erna Solberg, men nekter å gi innsyn. Jusseksperter er kritiske.

Statsminister Erna Solberg (H) er under politietterforskning for mulig brudd på koronaforskriften. Foto: Berit Roald / NTB

 • NTB
Publisert: Publisert:

– Slike private saker er ikke en naturlig arbeidsoppgave for SMK, sier jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo til VG.

Statsminister Erna Solberg (H) er under politietterforskning for mulige brudd på koronaforskriften etter at hun og familien samlet flere enn ti personer to dager etter hverandre i vinterferien for å feire hennes 60-årsdag.

VG har bedt om innsyn i dokumenter som SMK har opplyst til avisen at de har innhentet i anledning politiets etterforskning. SMK har avslått innsynskravet. Dokumentene er heller ikke oppgitt i SMKs postjournal.

Det får førsteamanuensis i juss, Jon Christian F. Nordrum, på Universitetet i Oslo til å reagere.

– Denne saken har svært stor offentlig interesse. Det handler om pandemien og statsministerens handlinger og en pågående straffesak. Da skal det svært mye til for å holde opplysninger unna offentligheten, slik SMK gjør her, sier Nordrum.

SMK vil ikke kommentere saken ytterligere.

– Nå etterforsker politiet saken, og det er ikke naturlig at vi gir ytterligere kommentarer eller gir ut dokumenter som kan oppfattes som et forsøk på å påvirke politiets etterforskning, sier statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Les også

 1. Erna Solberg: - Den største fienden er mutasjoner som vaksinene ikke biter på

 2. NHO ber regje­ringa bruke vaksine­pass i gjen­opninga av Norge

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. - Jeg er veldig takknemlig for at de skjermet meg. De sendte heldigvis ikke alt

 2. FHI: Norge får 1,2 millioner ekstra Pfizer-doser

 3. 44 nye smitte­tilfeller på Nord-Jæren – 17 innlagt på SUS med covid-19

 4. Bekreftet: José Mourinho sparket i Tottenham

 5. Tidligere AaFK-spiller er død

 6. Inntektshopp for Ryfast